Mener tiden er inne for å støtte norsk mote.
Bransjeinitiativet Bær norsk samler motedesignere fra Bergen og området rundt for å sette lokal mote på kartet i sommer.
Nå åpner de pop-up-butikk i vestlandshovedstaden for å løfte norsk mote.
Les også: Norske motemerker satser på dette i sommer
Vil få folk å velge norsk
– Vi vil bidra til at både bergensere og turister får øynene opp for de fantastiske produktene som designes her på Vestlandet, sier daglig leder i Norwegian Fashion Hub, Elin Kathrine Saunes.

Det er den norske moteklyngen som står bak bransjeinitiativet. Pop-upen er en del av en større kampanje for å engasjere folk i velge norsk mote og støtte norske motedesignere.
– Hva er så spesielt med Vestlandet motemessig?
– Vestlandet har en unik og tradisjonsrik historie både når det kommer til tekstilproduksjon og entreprenørskap og utvikling. Det gjør at det er en fin kombinasjon av nye og etablerte bedrifter som gir et spennende utgangspunkt. I tillegg til at klimaet og livsstilen setter rammene for hvordan klær brukes. Det gjelder kanskje særlig i områder der været er litt ekstra og det gjør nok noe med merkevarene som kommer fra Vestlandet.
– Det perfekte stedet
Pop-upen vil være i fabrikken til det norske motemerket Oleana i Ytre Arna, knappe 20 minutters kjøretur fra Bergen sentrum.
Her vil det selges klær og andre produkter fra Oleana, Kaibosh, BRGN, Fitjar Islands, Vera & Kyte og Arven.

– Med den fantastiske utsikten over Sørfjorden er Oleanas fabrikk det perfekte stedet å løfte frem norsk mote på. Her til lands, og spesielt på Vestlandet, setter klimaet og livsstilen rammene for hvordan klær brukes. Det er nettopp denne kunsten bransjen vår har perfeksjonert og som vi tror kundene kommer til å elske, sier Saunes.

Ble smittet
– Vi har troen på at mange forbrukere har lyst til å bære norsk. Derfor vil vi med denne pop-up-butikken bidra til at bergensere og turister får øynene opp for de beste merkevarene her på Vestlandet. Vi håper så mange som mulig både vil legge ferien til Vestlandet – og stikke innom fabrikken vår. Et besøk gir et unikt innblikk i hvordan strikken vår produseres. Samtidig som vi prøver å løfte fram gode naboer til både nye og faste kunder. Kanskje vi sammen kan lage et konsept som er enda mer interessant enn vi klarer alene, sier Gerda Sørhus Fuglerud og Steffen Fuglerud i Oleana.
Som mange andre har de hatt en tøff vår. Stengte butikker over natten i alle markeder førte til kraftig nedgang i omsetning og full stopp. Og familien ble selv smittet med koronaviruset.

– Vi har i hele tiden fokusert på å se etter muligheter fremover, hva vi kan gjøre for å redde bedriften og har brukt ekstra mye ressurser på å utvikle nye produkter som vi tror kommer til å treffe. Vi merker at flere ser på klesplagg som investeringer heller enn forbigående trender. Og så er vi jo veldig heldige fordi vi vet at vi faktisk kan levere til høsten fordi vi har hele produksjonskjeden her på huset. Mange merkevarer sliter med logistikk om dagen. Vi jobber på spreng med å posisjonere oss for nytenking, innovasjon og forsikre alle om at når markedet er klart, er vi klare.
Hvorfor er det ekstra viktig å støtte norsk mote nå?
– Fordi mye norsk mote er veldig bra. Og fordi vi må puste vind i seilene slik at den som næring kan skape spennende muligheter og en mer bærekraft og mangfold i en bransje som trenger fornyelse.

– Som å støtte en nabo
Karine Lunde Trellevik, med-gründer og kreativ leder i BRGN, forteller til Melk & Honning at pop-upen bare er starten på et langvarig samarbeid merkene imellom.
– Vi har lenge vært i kontakt med flere av de andre merkene her på Vestlandet, og drodlet rundt det å samarbeide på flere områder. Pop-upen er starten på dette.
Hun tror det er spesielt viktig å støtte norsk mote nå.
– Jeg tror det har vært viktig i en lenger periode å støtte flere sider av norsk industri og næring slik at vi bygger opp et rikt samfunn med plass og fokus på mer enn olje og fisk. Markedet og samfunnet rundt oss er i stadig endring og dette har 2020 vært et sikkert tegn på. Moteindustrien er en kjempemagnat ellers i verden, og har lenge hatt en helt annen standing i for eksempel Danmark og Sverige.

Trellevik mener norske designere sitter med unik kunnskap og erfaring om hvilke klær som egner seg i det hun kaller «dette vakre og ville værherjede landet».
– Utenfor Norge er jo allerede skandinavisk mote kjent nettopp fordi vi er gode på å tilpasse oss motebildet med en praktisk tilnærming. Å støtte norsk mote er viktig for norsk mote, men også fra et miljøperspektiv. De fleste norske merker satser på slow fashion og produkter som varer. At vi nå mer enn tidligere ser de rundt oss og setter større pris på det vi har av lokale tilbud, tror jeg vil være positivt for både norske merker og lokale butikker, sier hun.
– Jeg vil dra det så langt som å si at å støtte norsk mote er å støtte en nabo, støtte egen garderobe, støtte en industri i vekst. Og ikke minst støtte en mer bærekraftig fremtid.


– For å sikre at vi har en norsk motebransje fremover er det viktig å støtte bransjen
Foreløpig har ikke moteklyngen planer om flere slike pop-ups i sommer, men Saunes legger til:
– Det hadde absolutt vært gøy å ha flere rundt om.
Hun mener det er spesielt viktig å støtte norsk mote nå etter en periode med mye usikkerhet om fremtiden, nedgang i handel og permitterte ansatte.
– For å sikre at vi har en norsk motebransje fremover er det viktig å støtte bransjen. De fleste norske designere satser på kvalitet og ønsker at kundene investerer i plagg som varer. Som forbruker gjør du en god investering ved å velge norsk. Samtidig bidrar du til å utvikle og støtte lokalt næringsliv, som igjen fører til økt verdiskapning, arbeidsplasser og skatteinntekter for staten.
Pop-upen står til 20. august. Mer info her.