Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Nordmenn brukte rekordsum under julehandelen i 2020
(Foto: skjermdump)

Nordmenn julehandlet til ny rekord på 124 milliarder kroner

Det er mer enn noensinne.

Det er ingen nyhet at nordmenn bruker ekstra mye penger i månedene før jul. Det at vi i fjor måtte tilpasse oss en koronavennlig juleshopping, satt ikke en stopper for julehandel i 2020.

Nye tall viser nemlig at nordmenn handlet julegaver for den svimlende sum av 124 milliarder kroner, melder Virke.

Netthandel med størst vekst

I november og desember i fjor økte handelen med over 13 prosent. Netthandelen økte med 55 prosent, mens de fysiske butikkene opplevde en vekst på 11 prosent.

– Julehandelen 2020 slår alle rekorder. I en situasjon med økonomisk tilbakegang og høy arbeidsledighet var dette viktig for norsk økonomi og arbeidsplasser. 350 000 nordmenn jobber i handelsnæringen, og en av fire arbeidstakere under 24 år jobber her, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

Til tross for at antall besøkende på kjøpesentre under julehandelen i 2020 gikk ned 13 prosent sammenlignet med 2019, steg omsetningen med 6 prosent.

Det er norske nettbutikker som er vekstvinneren med 55 prosent økning.

Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel
Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel

Dette handlet vi mest

Det var kategoriene hus og hjem og mat og drikke som hadde størst vekst på kjøpesentrene, med en økning på henholdsvis 16,2 og 15,5 prosent.

– Det kan se ut som koronasituasjonen har gjort at Ola og Kari har handlet enda mer for å lage julestemning hjemme. Stengte grenser har gitt et solid midlertidig oppsving for mat og drikke. I tillegg har den kraftige nedgangen i kjøp av tjenester og reiser gjort at vi har hatt mer penger å bruke på det vi putter i hjemmet og i kroppen.

Vi handlet imidlertid mindre klær, sko og vesker. I disse butikkene på kjøpesentrene falt omsetningen med hele 17 prosent i november og desember.

– Færre julebord og mange på hjemmekontor gjorde at de som lever av det vi putter på kroppen fikk en hard nedtur. På overordnet nivå er dette tidenes julehandel, men mange butikker sliter også under koronasituasjonen, sier Andersen.

Les også: 11 norske motekupp du kan gjøre på salget

Siste saker

Mest lest nå
Les mer