Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Er naturlig hudpleie bare en gimmick?

Er trenden med frukt og grønt i hudpleie noe mer enn bare en gimmick?

– Det er nok mange produsenter som bruker ord som «grønt» og «naturlig» som et salgsargument.

I en tid med buzz-ord som bærekraft, kortreist og økologisk kaster stadig flere skjønnhetsaktører seg på trenden med naturlig hudpleie. Og noen tar det hakket lengre enn andre med ingredienser som bokstavlig talt er til å spise opp.

Fenomenet K-beauty fokuserer i stor grad på nettopp naturlige ingredienser med innslag av både frukt og grønt. Mens det sør-koreanske K-beauty-merket Huxley bruker kaktusekstrakt i sine produkter, sverger greske Korres til ingredienser som yoghurt, bær og avokado mens danske Ole Henriksen bruker både banan, honning, gresskar og valnøtter.

Men har egentlig frukt og grønt i hudpleie noe for seg? Rent ut over at det både lukter godt og høres naturlig ut? Vi spurte tre norske skjønnhetseksperter.

– Ikke noe nytt

Marthe E. Jakobsen er redaksjonssjef og skjønnhetsansvarlig i Elle
Marthe E. Jakobsen.

– Det å bruke ingredienser hentet fra naturen i sminke, hud- og hårpleie er ikke noe nytt. Men man ser helt klart at stadig flere, mer kommersielle merker fokuserer mer på naturlige ingredienser enn tidligere, sier redaksjonssjef og skjønnhetsansvarlig i Elle, Marthe E. Jakobsen til Melk & Honning.

– Gurkemeie, yoghurt, arganolje, honning og kokosolje er velkjente ingredienser som har blitt brukt i skjønnhetsrutiner i lang tid, riktignok i andre kulturer enn den norske, forteller hun.

Jakobsen tror mye av grunnen til oppblomstringen av naturlig hudpleie skyldes et økt miljøfokus. Hun mener også at debatten rundt parabener i hudpleie har gjort at flere er blitt opptatt av hva man smører på huden.

– Mitt inntrykk er at mange av disse ingrediensene er effektive. Spesielt når det kommer til å tilføre fukt og antioksidanter eller roe ned irritert hud. Personlig er jeg veldig glad i 100 prosent naturlige ansiktsoljer. Jeg synes disse gir minst like mye fukt og glød som konvensjonelle produkter. Når det kommer til anti-age tror jeg imidlertid at man vil se en større effekt fra kunstig fremstilte ingredienser, da det gjerne må sterkere krutt til for å få bukt med rynker og pigmentflekker. Det er nok mange produsenter som bruker ord som «grønt» og «naturlig» som et salgsargument. Så hvis man som forbruker er opptatt av å bruke så naturlige produkter som mulig, må man nok grave litt dypere i ingredienslistene.

Les også
Toppliste: Vesker til skolestart

Holistisk skjønnhetstrend

Marie Alkestrup i danske Costume
Marie Alkestrup. Foto: Amanda Hjernø

– Å bruke naturlige ingredienser som frukt og grønnsaker til pleie av huden er absolutt ikke noe nytt. Grønn te har alltid vært en stor del av japanske skjønnhetstradisjoner. Mens man i India fremdeles bruker planter og urter til å motvirke ulike hudlidelser. Honning har lenge vært kjent for sin antibakterielle effekt på huden, sier Marie Alkestrup, skjønnhetsredaktør i danske Costume.

– Før i tiden ga kvinner blondt hår nytt liv ved å skylle det i kald kamillete. Og hvem har vel ikke sett bilder fra 80- og 90-tallet hvor agurkskiver over øynene var fast innslag på skjønnhetsklinikkene? Aloe vera er også den mest forskjønnende stueplanten du kan ha, fordi bladenes gelé i åresvis er blitt brukt til å berolige solbrent hud.

Også Alkestrup tror det er det sterke miljø- og bærekraftaspektet som gjør at vi nå ser flere naturlige ingredienser i hudpleie.

– Akkurat nå ser vi to store trender Den ene er iøynefallende ansiktsmasker og neonfarget make-up med bilder som blir delt på Instagram. Mens den andre er en mer holistisk skjønnhetstrend med fokus på enkle, naturlige og økologiske produkter, forteller hun.

– Sistnevnte tror jeg blant annet springer ut fra et behov fra forbrukernes side om mer transparens. Vi vil vite akkurat hva vi smører på huden, og gjerne også hvor ingrediensene kommer fra. Er det fra et bærekraftig landbruk hvor både hensyn til miljø og sosial bærekraft er blitt møtt?

– Det er også herlig å kunne velge en ansiktsmaske som peeler huden med enzymekstrakt fra ananas eller papaya. Eller en krem som styrker med antioksidanter fra blåbær. Dette er ingredienser som vi kan forstå. Jo flere økologiske, bærekraftige og naturlige ingredienser man fyller hudpleien med, jo mindre fyllstoffer er det forhåpentligvis plass til, sier hun.

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Cecilia Teigen

– Men det kan helt sikkert også brukes som en gimmick, hvis eksempelvis innholdet fra frukt og grønt står helt nederst på ingredienslisten, og innholdet dermed er så minimalt at effekten ikke kommer derfra. Samtidig er det også viktig å huske at naturlig ikke nødvendigvis betyr at det er økologisk, bærekraftig eller at du ikke kan få allergi.

Økt etterspørsel

Maja Hattvang
Maja Hattvang. Foto: Einar Aslaksen

– Frukt og grønt er jo den originale hudpleien. Aztekerne smurte visstnok avokado i ansiktet med stor iver, og alle har hørt om Kleopatras melk- og honningbad. Det har vel aldri helt forsvunnet, men det har sakte, men sikkert eksplodert de siste fem til ti årene. Dette i takt med at etterspørselen for naturlige produkter øker, forteller Maja Hattvang.

Hun står bak boken «Naturlig Nok», som setter fokus på nettopp bruken av naturlige ingredienser i hudpleie og make-up.

– Jeg tror folk er bekvemme med tanken på at de skal kunne spise det de smører på huden, i sammenheng med den generelle dragningen mot det ekte og naturlige. Dermed føler man seg trygg. Det er jo rent logisk en feilkobling, men noe må man orienterer seg etter, forteller hun.

– Men har det egentlig noen effekt – eller er det bare en gimmick?

– Kan yoghurt ha en positiv effekt på hud og hår? Ja. Er det nødvendig å putte det i hudpleie? Egentlig ikke. Det finnes bedre, kjemisk fremstilte ingredienser for hudpleie enn ekstrakter fra frukt og bær, men det er ikke skadelig heller. Å kalle det ren gimmick blir for strengt synes jeg. Skal man lage ting selv derimot er det mange ting med naturlig opprinnelse man kan dra nytte av, for eksempel avokado og banan. Poenget mitt er at skal man først kjøpe et hudpleieprodukt finnes det bedre alternativer.

Hovedbilde via Elle Spain

Les også
12 Instagram-høydepunkter fra Copenhagen Fashion Week

Les også: Skal Rihanna lansere hudpleie?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer