Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Moteblad følte seg presset til å ha sort modell på coveret

– Vi kommer til å jobbe for å sikre mer mangfold

Etter skandalen rundt danske ELLE sitt coverbilde i juni har nå sjefredaktør Cecilie Ingdal tatt grep. Det skriver hun nå på motemagasinet sin egen Instagram.

«Har vi følt oss presset til å ha en sort modell på coveret? Ja! Om Warsan – som vår kule forsidemodell heter – burde ha vært på forsiden tidligere. Ja. MEN ikke kun fordi hun er sort».

Det var i juni den danske utgaven av motemagasinet ELLE ble satt under hardt press, etter at de trykket et cover med tittelen Sisterhood på et bilde av stort sett hvite kvinner.

Skjermdump: ELLE DK – fra deres juni 2020-nummer

Bildet var tatt under den danske moteuken i januar og viser noen av kvinnene som har bidratt til å få Ganni ut i verden – et av Danmarks største motesuksesser noensinne.

Les også: Ganni slipper eksklusiv kapselkolleksjon

Sisterhood

Forsiden slapp en drøy uke etter at redaksjonen postet et Black lives matter-innlegg som støttet bevegelsen – og hadde tatt avstand fra drapet av George Floyd.

Dette innlegget fikk kritikk, siden det på ingen måte resonnerer med den stort sett hvite og homogene Instagram-feeden deres og innholdet i magasinet. Flere lesere påpeker mangelen på mangfold og spør om bladet hadde donert penger til saken. Det uten å få svar.

Da coveret med Ganni-jentene slapp åtter dager etterpå, var det siste dråpen. Kritikken haglet mot redaktøren og magasinet.

Foto: instagram/@cecilie_elle

I et intervju til podcasten til mediemagasinet Q&Co forteller Ingedal om tanken bak Ganni-coveret. Der lurer intervjueren på hvorfor de valgte å skrive Sisterhood på forsiden, et begrep som gjerne forbindes med samhold blant svarte kvinner – eller kvinner av ulike etnisiteter.

Les også
Alessandro Michele får ny kollega på toppen i Gucci

– Det er jo klart at vi i etterkant har brukt mye tid på refleksjon og tenkt på den engelske betydningen av det ordet. Men det var en redaksjonell idé, det er sånn ting blir til hos oss, og meningen var å bringe Gannis historie ut til folket, svarte hun.

Lover å ta grep

Bakgrunnen var visstnok tanken om Instagram-emneknaggen Gannigirls, og hvordan kvinner sammen har gjort merket stort. Da valgte de tydeligvis å se bort fra mangfold.

Mangfold har ikke vært det man forbinder med de mer tradisjonelle motemagasinene og Danske ELLE er intet unntak. Formelen er stort stett vært den samme, og også her hjemme har ELLE fått kritikk.

I juni kom norske ELLE med Love-utgaven sin med superblogger Camilla Phil på coveret. Da spurte mote-og kulturhistorikeren Ragnhild Brochmann: «Speiler motesystemets viktigste portvoktere samtiden?» 

Svaret ble «nei».

Men nå lover altså sjefredaktøren for danske ELLE å ta grep. Og på augustutgaven av magasinet pryder modellen Warsan coveret. Etter å ha fått sitt pass påskrevet, forsøker de nå å være litt mer våkne.

– Jobbe for et enda større mangfold

Sjefredaktør Ingdal skriver i en leder som gjengis på Instagram at de og verden skal bli bedre:

ELLE har på forsommeren vært gjennom det som mange medier omtaler som en shit storm. Dette på bakgrunn av en forside med et forulempende budskap, som landet på et dårlig tidspunkt. Eller, det tror jeg faktisk ikke den gjorde. Selv om jeg ble personlig skyteskive for beskyldninger om rasisme. Fikk trusselbrev og ble offentlig hengt ut på Instagram.

Les også
13 dreamy hoteller i Europa

Det har gjort noe radikalt med meg – og alle på ELLE forøvrig. For ja, vi er en nesten homogen gruppe. Selv om vi har ulike bakgrunner så har vi aldri opplev rasisme på kroppen. Heldigvis. Eller i dette tilfelle dessverre. For det var nettopp den manglende erfaringen – eller blindsonen – som rammet oss.

Men det var også den som gjorde at mange kontaktet oss, da shit stormen rammet oss. For å hjelpe oss å bli klar over våre mangler. For å inspirere oss til hvordan vi kan bruke våre stemmer til å gjøre en forskjell. Selvsagt på ELLE sine premisser. Hvor mote, skjønnhet, estetikk og en sterk kvinneagenda er DNA-en. Det kommer vi ikke til å endre på. Men vi kommer til å jobbe for ennå større mangfold.

Vi vil ikke lengre være vitne til at noen mennesker blir behandlet dårlige på grunn av rase, hudfarge, seksualitet, religion osv. Det har vi aldri villet. Og det tror jeg heller ikke folk har mistenkt oss for. Men det skulle like vell et fælt, motbydelig og fullstendig urimelig drap på George Floyd til før vi begynte å våke opp!

Les også: ELLE-skribent fikk sparken etter overgrepsanklager mot president Donald Trump

Siste saker

Mest lest nå
Les mer