Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Mote-Norge inviterer til dugnad for gjenbruk og resirkulering av klær

Fra Klesinnsamlingsdagen 2015

Visste du at det går med 2100 liter vann for å produsere én t-skjorte?

Nordmenn kaster omtrent fem bæreposer klær og tekstiler i restavfallet hvert år, noe som  verken er bra for miljøet eller lommeboka. Førstkommende fredag og lørdag inviterer mote-Norge til Tekstilaksjonen for å inspirere og hjelpe Norges befolkning til gjenbruk, gjenvinning og resirkulering av klær.

– Vi oppfordrer alle til å rydde i skapet, skuffen eller boden. Finn frem det ubrukte, det feilkjøpte, det krympede, det slitte og det ødelagte. Alt fortjener en ny eier, en ny mulighet eller et nytt liv, forteller Benedicte B. Eie, bærekraftansvarlig i H&M Norge og en av initiativtakerne til arrangementet.

Tekstilaksjonen 2016 er en videreføring av fjorårets Klesinnsamlingsdagen, og i år er dugnaden utvidet med flere aktører, bredere fokus og en ambisjon om å engasjere flere. Nytt for årets arrangement er at det vil være fokus på alle alternativene som finnes for gamle og brukte klær og tekstiler, slik som å reparere, sy om, selge, kjøpe, leie og resirkulere. 

Vissteduat_2

14. og 15. oktober utenfor Jernbanetorget i Oslo vil man få råd til hvordan man kan selge gamle skatter, triks som fører til at du kan gjøre gode bruktkupp, tips og hjelp til reparasjon av ødelagte plagg, inspirasjon til låne-, leie- og delingsmuligheter, informasjon om resirkulering av klær, samt utstilling av resirkulerte sokker og sengetøy.

– Vi vil gjøre det like naturlig å dele eller levere klær som å pante flasker. Tekstilaksjonen er vår felles anledning til å øke engasjementet og kunnskapen om gjenbruk og gjenvinning av klær. Det er både enkelt, lønnsomt og bra for miljøet. Hvis vi alle etablerer gode vaner gjennom hele året vil ingen tekstiler havne i avfallet, forklarer Arnt-Willy Hjelle, utviklingssjef for miljø og logistikk i Fretex Norge.

Les også
19 SPM: Lisa Alexandra

Aktørene som inviterer til landets største dugnad for resirkulering og gjenbruk av klær er: H&M, Cubus, Bik Bok, Carlings, Lindex, Bergans, IKEA, Fretex, UFF, Røde Kors, VIRKE, Norsk Gjenvinning, Miljøagentene, Kildesortering i Oslo, Tise, Prefall, Moving Mamas og Min Klode.

Resirkulerte bomullsfibre

Les også: Se hele lookbooken til H&M x Kenzo

 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer