Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Marcus Valeur forteller om fotografjobben i Min karrierevei. (Foto: Instagram @marcusvaleur)

Min karrierevei: fotograf Marcus Valeur

Suksessfotografen om Porsche-oppdrag, pudderkjøring i Japan, kjærlighet for analogt og å jobbe med Jon Olsson.

Marcus Valeur lever fotografdrømmen. Bergenseren er ikke mer enn 29 år, men har allerede flere gigant-navn i kundeporteføljen pluss i overkant av 161 tusen følgere på Instagram.

I tillegg husker du han kanskje fra da han casually nok var influencerparet Janni Delér og Jon Olsson sin faste sidekick?

– Det er ikke annet enn et privilegium å få lov å gjøre så mye gøy og likevel kalle det jobb, forteller Valeur til Melk & Honning.

Valeur skyter reklame og innhold for kunder på verdensbasis. Det går i både stillbilder og film, droner er heller ikke feil – og det meste passer i lifestyle-kategorien. På Instagram inviterer han oss til å drømme seg vekk i bilder av sport, reise, mote – og mye bil. Gjerne bil.

– Involverer det noe som beveger seg fort så får du gjerne en god pris, innrømmer han.

Hvordan og når begynte det hele? Hvorfor liker du å ta bilder?

– Det hele begynte i 14-årsalderen med fars gamle analoge kamera. Jeg likte utfordringen med å fange spesielle øyeblikk på film, fremkallingsprosessen og det kreative ved det. Og så ballet det på seg, da.

– De færreste dager er like, og det er nettopp det jeg liker best. Men det er mange flere timer bak en dataskjerm enn det kanskje ser ut som i hvert fall. 

Og blant det som «ballet på seg», finner man fast fotografering for ingen ringere enn Jon Olsson og Janni Delér. Valeur sier han takker det svenske superparet for store deler av egen suksess. Sammen med dem rakk han å oppleve litt av hvert. Det ble 300 dager med vlogs fra 2016 til 2017.

Les også
Butter Board går viralt på TikTok

– Det var uten tvil mitt livs største eventyr. Det er vanskelig å trekke frem høydepunkter, men pudderkjøring i Japan, surfing i Maldivene og en uke på seilbåt i Indonesia er nok oppe der et sted.

Valeur laget vlogger med Jon Olsson i 2016 og 2017. (Foto: Instagram @marcusvaleur)

Valeur sier det er vanskelig å peke ut generelle highlights i karrieren, men han kan likevel trekke frem noe han er spesielt stolt over å ha gjort.

– Utenom det året jeg jobbet med Jon, er det naturlig å trekke frem to nylige produksjoner. Verdenslanseringen av nye Porsche Taycan Cross Turismo som jeg skjøt på Hemsedal med et fantastisk team, og da jeg dekket Formel 1 i Barcelona for Mercedes, forteller Valeur.

– Det er to produksjoner jeg er stolt av å ha gjort, og som hadde gitt 14 år gamle Marcus hakeslepp.

Hva er det mest utfordrende ved å jobbe slik du gjør?

– Struktur. Det blir fort lange arbeidsdager og ofte jobbing på ubeleilige tidspunkt. Det er ingen røde dager i min kalender, så her må det jobbes både jul og nyttår. Men jeg liker det!

– Gulroten er å kunne ta fri når man vil, og det setter jeg utrolig stor pris på og prøver mitt ytterste å utnytte til det fulle.

Han er altså ikke den mest strukturerte i arbeidslivet, og han er heller ikke slavisk opptatt av måloppnåelse. Valeur uttrykker en mer avslappet holdning til karriereveien – og passer på å nyte det.

– Jeg er ikke en sånn type som skriver ned mål på en lapp og putter den i lommeboken, det er ikke helt meg.

– Målet mitt er å kunne jobbe med noe jeg synes er kjekt, levere over forventning og aldri måtte gjøre noe jeg ikke har lyst til.

Slik håper han også det fortsetter en stund fremover. Hvor han er om fem år? Det har han ikke peiling på.

– Jeg trives godt med det jeg gjør nå, og fortsetter gjerne en stund til. Plutselig dukker drømmejobben opp, og det blir slutt på utslag på Ballerud Golfbane klokken 10 på en tirsdag.

Les også
Kaia Gerber lanserer kolleksjon med Zara

– Man skal aldri si aldri og jeg utelukker ikke noen ting!

Likevel, en ting han definitivt ser frem til å gjøre mer av nå fremover er jobbreiser. Også for Valeur, gjorde koronapandemien sitt for å komplisere arbeidslivet. Han forteller at stengte grenser tvang ham til å måtte tenke nytt.

– Før koronaen kom var cirka 80 prosent av arbeidet mitt i utlandet. Heldigvis ga det meg muligheten til å produsere innhold i vakre norske omgivelser, med nye spennende kunder, så jeg har absolutt ingenting å klage på.

– Men det skal bli greit å få spredd vingene igjen snart, skal innrømme det!

Valeur har også pleid å gjøre et par gigs som DJ her og der – men det sier han ikke akkurat er noe han prioriterer. Han kaller seg for «hobby-DJ», og forteller at det de siste fem-seks årene har blitt med rundt én gig i året.

– Jeg spilte en del i studenttiden i Bergen faktisk, spesielt under fadderukene. Gode minner. Men altså, min satsning på musikk stopper ved «La det swinge» på 17. mai på Lekter’n.

Hvordan går du frem når du skal finne nye kunder?

– Jeg tror verdien av cold emails er sterkt undervurdert og noe flere burde utnyttet. Meg selv inkludert.

– Ellers er det viktig å være synlig. De fleste nye kundene mine finner meg etter å ha sett noen av mine tidligere prosjekter på mine egne eller andre kunders sosiale kanaler, forteller Valeur.

Har du noen tips eller lærdom å dele med andre som vil fotografere?

– Skyt masse!

– Jeg tror også noe av det viktigste man kan gjøre er å skille seg ut, så prøv å se minst mulig på hva alle andre gjør, og stol på egen intuisjon.

Les også
Nordmenn på coveret av Vogue Scandinavia for første gang i historien

– Bryt alle fotografiske regler og fokuser på å gjøre prosjekter du får glede av. Det synes, og da vil også de betalte jobbene komme. 

Marcus Valeur sitt første tips til fotografspirer: -Skyt masse! (Foto: Instagram @marcusvaleur)

Les også: Min karrierevei med Elsa-Fredrikke bak Høst & Vår

Siste saker

Mest lest nå
Les mer