Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Met-galla 2018

Met Gala 2018: Dette vet vi om «årets fest»

Alt du trenger å vite kun timer før «fashion’s biggest night out».

Frank Ocean for Vogue fra fjorårets galla

Den første mandagen i mai, denne gangen dagens dato 7.mai (natt til tirsdag 8.mai norsk tid), er det som vanlig duket for årets Met Gala.

Men hva er årets tema? Hvem inviterer? Og hvem får egentlig komme?

Aller først; Met-gallaen ble første gang arrangert i 1946, og er initiert av Metropolitan Museum of Arts Costume Institute i New York (der selve gallaen også finner sted). Den arrangeres som en fundraiser for å samle inn penger til museets moteavdeling. (I fjor ble det samlet inn hele 12 millioner dollar ifølge The New York Times. Det tilsvarer rundt 100 millioner norske kroner).

For mange er det også «årets fest» – også referert til som «østkystens Oscars», «motens Super Bowl» og «fashion’s biggest night out» med referanser spesielt til den røde løperen.

Gallaen markerer også åpningen av den årlige Costume Institute-initierte temautstillingen som igjen danner utgangspunktet for temaet for gallaen.

Hva er årets tema?

Nytt år, nytt tema. Mens tidligere temaer har vært blant annet «Manus x Machina», «Punk: Chaos to Couture» og fjorårets «Rei Kawakubo/Comme des Garçons» er årets tema «Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination».

Rihanna under fjorårets Met-galla.

Det skal bygge bro mellom mote og de religiøse verkene i museets samlinger, men også utforske motens forhold til den katolske kirken med design fra blant andre Coco Chanel, John Galliano og Cristóbal Balenciaga – i tillegg til 40 plagg lånt fra selve Vatikanet.

Årets tema har blitt omtalt som det mest kontroversielle til nå med tanke på dets sterke religiøse tilknytning. Kurator for årets utstilling, Andrew Bolton, forsvarte det slik under en pressekonferanse i Roma tidligere i år, skriver Vogue; «Noen anser kanskje mote som et upassende medium når det kommer til ideer om det hellige og guddommelige, men nettopp dét er sentralt i enhver diskusjon omkring religion (…) Det bekrefter både religiøse sympatier, og i mange tilfeller understreker det også religiøse forskjeller».

Utstillingen har forøvrig fått Vatikanets offisielle godkjenningsstempel.

Hvem inviterer (og hvem blir invitert)?

Bella Hadid tar en pust i bakken under fjorårets Met-galla

Som vanlig (i det minste siden 1995) er det Vogue-redaktør og Condé Nast-topp Anna Wintour som har rollen som vertinne (og som dermed også styrer gjestelisten).

I år får hun selskap av Rihanna, Donatella Versace og Amal Clooney som co-hosts.

I fjor ble kun 600 gjester invitert. Det er med andre ord en supereksklusiv gjesteliste bestående av A-listere som designere, modeller og Hollywood-stjerner.

De inviterte gjestene, som er håndplukket av Wintour, får muligheten til å kjøpe billetter til gallaen – til den nette sum av 30,000 dollar – altså i underkant av 250,000 norske kroner per snute.

Hva kommer gjestene til å ha på seg?

Det forventes at gjestene kler seg etter temaet, men stadig flere velger å ignorere det (som for eksempel Kim Kardashian West med ektemann Kanye West) – eller også gjøre sine egne versjoner av det. Fra i fjor husker vi kanskje aller best Rihanna og hennes homage til Rei Kawakubo/Comme des Garçons-temaet med det mange mente var kveldens aller mest oppsiktsvekkende antrekk signert den japanske designeren – rett fra catwalken.

Hva skjer?

Det hele er faktisk ganske hemmelig. De siste tre årene har det nemlig vært forbudt å dele bilder på sosiale medier fra alt som skjer etter den røde løperen. Det stopper imidlertid ikke gjestene fra å gjøre nettopp det. (Hvem husker vel ikke Kylie Jenners famøse toalett-selfie eller Paris Jacksons røykepause på samme sted med blant andre Bella Hadid som fikk Paper Magazine til å stille spørsmålet; «Var Met-gallaen egentlig bare selfies og sigg på badet?»). Men dette vet vi; Selve arrangementet åpner med en såkalt «cocktail hour» der gjestene går på den røde løperen og får se den nye utstillingen før de setter seg ned for middag og underholdning. Og bildene i ettertid, selvsagt – som for eksempel Vogues egne fra innsiden av fjorårets Met Gala skutt for motemagasinet av ingen ringere enn Frank Ocean.

Kylie Jenners famøse gruppe-selfie

Åpningsbilde: Frank Ocean for Vogue fra fjorårets Met Gala

Les også: Er Anna Wintour ferdig i Vogue og Condé Nast?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer