Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Jenny Skavlan sin kolleksjon for David-Andersen får kritikk for å være en kopi av den norske smykkedesigneren Annie Berner

Mener Jenny Skavlan-kolleksjon kopierer norsk smykkedesigner

– Historien om store aktører som profiterer på visjonen til unge merker begynner å bli gammel.

Før helgen lanserte gründer, skuespiller og designer Jenny Skavlan sin nyeste smykkekolleksjon for David-Andersen. Skavlan har siden 2015 designet smykker under eget navn for den norske gullsmedkjeden.

Melk & Honning har de siste dagene mottatt flere henvendelser fra lesere som mener kolleksjonen og dens visuelle profil ligger tett opptil den norske smykkedesigneren Annie Berners design og uttrykk.

– Kjipt å bli satt i denne posisjonen

Til Melk & Honning forteller Berner at hun har mottatt henvendelser om at Skavlans kolleksjon ligner hennes design fra 2015 og 2017.

– Det er mange som har kontaktet meg de siste dagene fordi de reagerer på at design og visuell profil ligner.

Annie Berner til venstre. Jenny Skavlan for David-Andersen til høyre. Foto via Instagram @annierberner og David-Andersen.

– Jeg har tidligere fått spørsmål om hva jeg tenker rundt kopiering i vår bransje, og står ved det jeg har sagt om at det er vanskelig å skille hva som er kopi og hva som er et tilfelle av lignende kilder. Det er dog viktig, uansett inntrykk utenfra, at det filtreres og får designerens essens. Jeg har ikke enerett på rosa silke, analog foto eller organiske former ala Brâncusi og rullesteiner. Problemet her blir at disse elementene er kombinert.

– Det er kjipt å bli satt i denne posisjonen fordi det føles som om det blir et negativt utfall uansett. Det jeg vil si, som et enkeltpersonsforetak i etableringsfasen, er at historien om store aktører som profiterer på visjonen til unge merker begynner å bli gammel. Jeg håper David-Andersen kontakter meg slik at vi kan løse dette på en fin måte.

Annie Berner øverst og til høyre. Jenny Skavlan for David-Andersen nederst fra venstre. Foto via Annie Berner og Jenny Skavlans Instagram Stories.

David-Andersen: – Ikke plagiat

Finn Martinsen, administrerende direktør ved David-Andersen, sier til Melk & Honning at de tar avstand fra påstandene. Han forteller at de som «veldig mange andre designere» også henter inspirasjon fra naturen.

– Det er trist at noen kan oppfatte det som plagiat. Dette sier vi oss ikke enige i. Motebildet og uttrykket i 2019 er preget av organiske former, og det gjelder også smykker. Løfter vi blikket litt ut av lille Norge så ser vi mye som kan minne om det som er skapt her med organiske former. Annie Berner har fine smykker som også er organiske, men etter vår oppfatning ikke like, sier Martinsen.

Annie Berner øverst. Jenny Skavlan for David-Andersen nederst. Foto via Instagram @annieberner og David-Andersen.

– I forhold til hvor vi finner vår inspirasjon så er det nesten utelukkende fra utlandet og det store motebildet. Vårt designteam i markedsavdelingen er veldig bevisst sin rolle i forhold til nettopp dette med plagiat og måten vi kommuniserer produktene ut til det norske folk. Vi har aldri hatt hensikt eller tanke om å kopiere og hente inspirasjoner fra andre i de prosessene vi selv utvikler. Vi har designet og utviklet produkter til det norske folk med lidenskap som Norges gullsmed siden 1876, og med det så skapes våre produkter og konsepter fra bunnen av og ikke som en aktør med plagiater. Vi jobber seriøst i alle prosesser og er veldig opptatt av etikken som det her handler om.

– Hvilke tiltak gjør dere for å forhindre at situasjoner som dette oppstår?

– Vi jobber hele tiden med å skape nye moteriktige produkter for det norske markedet i tillegg til de store kjente merkevarene vi representerer. En designprosess går over flere måneder fra idé til lansering, og det er nesten umulig å gi garantier. Men det jobbes hele tiden med å følge med i motebildet så man ikke kommer i en slik situasjon. 

Jenny Skavlan for David Andersen til venstre. Annie Berner til høyre. Foto via David-Andersen og Instagram @annieberner.

– Min første tanke var; Ja, nå skjer det igjen

Det er ikke første gang David-Andersen anklages for kopiering.

I fjor skrev Melk & Honning om den norske smykkedesigneren Inger Lise Sophia Brand Skarsbakk bak smykkemerket Sophia Brand som mente den norske gullsmedkjeden hadde kopiert hennes design.

– Min første tanke var; Ja, nå skjer det igjen. Det er ikke første gang at andre lar seg inspirere av arbeidet mitt. Dette har jeg opplevd før i forskjellige former, noe kan kalles inspirasjon og noe kan kalles plagiat, sa Skarsbakk.

– Man kan ta det som et kompliment og tenke at det jeg gjør er så bra at andre fanger det opp. Men når man som hardtarbeidende gullsmed, designer og gründer jobber døgnet rundt er det ikke alltid like lett å oppfatte det som det.

David-Andersen tok også da avstand fra påstandene om plagiat.

Annie Berner til venstre. Jenny Skavlan for David Andersen til høyre. Foto via Instagram @annieberner og Jenny Skavlans Instagram Stories.

Hovedbilde: Skjermdump fra Instagram @jennyskavlan og @annieberner

Les også: Slutt for den norske designeren Cecilie Melli

Siste saker

Mest lest nå
Les mer