Se, les og hør.
Påskeferie og langhelg i vente. Enten du stikker til fjells eller sverger til bypåske med asfalt under føttene er fridagene den perfekte anledning til å ta seg tid til både bøker og magasiner, kinofilmer og tv-serier, for ikke å snakke om podcaster. Her er noen av våre favoritter:
Les:
The Gentlewoman
Vår/sommer-utgaven av det britiske magasinet er nå å finne i magasinhyllene, med

The Gentlewoman, Spring Summer 2018
skuespiller Allison Jannet på forsiden – og i portrettintervju i magasinet. «The Gentlewoman» fokuserer på å fremme sterke og intelligente kvinner, så er du ute etter lesestoff med fokus på mer enn bare glossy motestoff, er dette magasinet for deg.
Porter
«Porter Magazine» er luksusnettbutikken Net-a-Porters eget magasin som kommer ut fire ganger i året. Men trodde du at et magasin fra en nettbutikk er en katalog med produktbilder må du tro om igjen. Magasinet er nemlig strippet for bilder av butikkens luksusprodukter, men vi finner derimot flere fine moteserier (riktignok med butikkens produkter). I tillegg har magasinet flere lengre artikler og intervjuer med sterke og interessante personer. Vårutgaven har skuespiller Natalie Portman på forsiden, og et lengre intervju med henne inni. Les om Alexa Chung og Ava DuVernay, og bli med hjem til den danske it-jenta Pernille Teisbæk (som for tiden er aktuell med sin samarbeidskolleksjon med By Malene Birger på luksusshoppingsiden).
Riposte
Magasinet beskriver seg selv som «a smart magazine for women». Utgave nummer 9 er nå i butikkhyllene og her finner vi flere features med fascinerende, sterke og inspirerende kvinner. Les om designer Peggy Noland, Maria Alyokhina fra Pussy Riot, regissør Melina Matsoukas og den transseksuelle aktivisten og skribenten Janet Mock- for å nevne noe.

Riposte, utgave 9
Vanity Fair
Magasinet, som skal gi oss en god dose av populærkultur, kjendiser og mote, har i anledning april-utgaven fått

Vanity Fair, April 2018
Lena Waithe til å pryde forsiden i tillegg til å være med i et større intervju. Vi har sett skuespilleren i Netflix-serien «Master of None» og for tiden er hun aktuell i Steven Speilbergs nye film «Ready Player One» (som kommer til Norge 30.mars). I Vanity Fair åpner hun opp om alt fra Harlem-renessansen [oppblomstringen av afrikansk-amerikaneres kulturelle og intellektuelle liv i USA], til Times Up-kampanjen.
Bildene i magasinet er tatt av fotograf Annie Leibovitz.
Psst: Om du allerede har kommet deg på hytta, eller du ikke har en magasinkiosk i nærheten, kan du lese intervjuet med Lena Waithe på nett hos Vanity Fair.
«Verdens heldigste jente» av Jessica Knoll
Vil du ha litt spenning i påsken er romanen signert den tidligere Cosmopolitan-redaktøren Jessica Knoll midt i blinken.
«Verdens heldigste jente» handler om 28 år gamle Ani FaNelli, som lever det som ser ut som det perfekte liv. Hun har en glamorøs jobb i et kvinnemagasin, en dyr garderobe og hun er forlovet med en kjekk mann. Det ikke mange vet er at hun bærer på en hemmelighet, som hjemsøker henne og truer med å komme opp til overflaten og rive ned alt hun har jobbet for.
«The Wife Between Us» av Greer Hendricks og Sarah Pekkanen
Romanen fra forfatter-duoen Greer Hendricks og Sarah Pekkanen, er på The New York Times bestselgerliste. Boken sies å være thrilleren du må lese i 2018, og sammenlignes blant annet med Paula Hawkins thrillersuksess «The girl on the train».
Vanessa sliter med sjalusi etter at eks-mannen har blitt sammen med en yngre kvinne. Hun er besatt av sin etterfølgeren og er villig til å gjøre hva som helst for å stoppe ekteskapet. Slik

Macbeth av Jo Nesbø
virker det hvert fall i begynnelsen. Utover i boken følger vi Vanessas ekstreme sjalusi og får flere bekjennelser fra hovedpersonen om både eks-mannen og hans nye kvinne. En bok full av såkalte plot twists og uforutsigbare vendinger.
«Macbeth» av Jo Nesbø
Hele Norges favorittkrimforfatter, Jo Nesbø, har kommet med ny roman. «Macbeth» er inspirert av William Shakespeares skuespill med samme navn.
Historien dreier seg rundt en korrupt politimester som har styrt industribyen ned i et hav av korrupsjon, kaos og kriminalitet. Nå er han endelig død og med det våkner folkets håp – og maktkampen er i gang. Her blir vi kjent med førstebetjentene Macbeth og Duff. De to er tidligere bestevenner fra barnehjemmet de vokste opp på, og nå har begge markert seg i kampen mot byens to narkotikabander. Nå må de konkurrere om den samme høyere stillingen i politiet. Mens dette foregår legger Lady, byens mektigste kasinoeier, ambisiøse og morderiske planer sammen med elskeren Macbeth.
Se:
«Dynastiet»
Du har kanskje, om ikke sett, hørt om såpeserien «The Dynasty» fra 1981, med oljemagnat Blake Carrington og familien i hovedrollen. I overklassemiljøet i Denver er det mye intriger, både innad i og utenfor familien. Nå har Netflix kommet med en ny utgave av den populære serien om den styrtrike Carrington-familien.
«Maria Magdalena»
Denne påsken kommer filmen om Maria Magdalena på kinolerretet. Filmen er regissert av Garth Davis, som også er mannen bak suksessfilmen «Lion».
I filmen får vi historien om kvinnen som anses å være en av bibelhistoriens mest misforståtte skikkelser. Som ung led Maria Magdalene under datidens hieraki og kjønnsrollemønster, samtidig som hun hadde et ønske om å finne en større mening med livet. Hun så hvilken stor betydning Jesus hadde for folket, så hun forlot familien sin for å følge ham på ferden mot Jerusalem. Flere av disiplene var skeptisk til at en kvinne skulle få representere Jesus på lik linje som dem selv. For å undergrave Maria Magdalenes rolle i Bibelen, ble hun derfor omtalt som prostituert. Det er ikke før i nyere tid at hennes rolle som en av de opprinnelige apostlene ble offisielt anerkjent av Paven.
«Call me by your name»
Under årets Oscar-utdeling gikk filmen «Call me by your name» av regissør Luca Guadagnino, av med prisen for Beste oversatte manus, og var også nominert i kategoriene Beste film og Beste mannlige skuespiller.
Historien i filmen er om en ung gutt som bor med familien sin i Nord-Italia. Her opplever han at sterke følelser vekkes til live når han møter en kjekk student fra USA som skal leie et rom hos dem. Sommeren i 1983 er full av musikk, mat og romantikk – og de to kommer nærmere hverandre og opplever ting sammen som vil forandre dem for alltid.

Den Oscar-vinnende filmen «Call Me By Your Name» går nå på kino.
«Lady Bird»
Hovedrollen i den kritikerroste filmen «Lady Bird» spilles av Saoirse Ronan som tross sine 23 år blir kalt den nye Meryl Streep av Dagens Næringsliv.
Historien i filmen følger Christine, som selv har gitt seg navnet Lady Bird. Hun lengter bort fra det stille livet i Sacramento, og jobber for å komme inn på college i New York. Hun havner på kant med moren og prøver hele tiden å skille seg ut. For Lady Bird kan veien mot å fylle 18 år virke lang, når hun har et langt større vingespenn enn hva omgivelsene tillater henne. Det er Greta Gerwig som har regi på filmen som nå vises på kino.
«Black Panther»
Regissert av Ryan Coogler, som tar oss inn i Black Panther-historien hvor vi møter T’Challa, som etter sin far, kongen av Wakandas død, returnerer hjem til en isolert og teknologisk avansert afrikansk nasjon, hvor han skal overta tronen og ta sin plass som konge. Her møter han en gammel og mektig fiende, som gjør at T’Challas evner som konge og Black Panther, blir satt på prøve. Han blir dratt inn i en konflikt som setter Wakande og hele verdens skjebne i fare. Den unge kongen må samle sine allierte og slippe Black Panthers fulle kraft fri for å beseire sine fiender og sikre sitt folks sikkerhet og livsstil.

Black Panther
«The Party»
I filmen «The Party» tar regissør og manusforfatter, Sally Potter, oss med inn i en svart-hvitt fortelling i en moderne innpakning. Filmen oser av britisk ironi, humor og sarkasme.
Handlingen foregår hjemme hos Janet og mannen, som har invitert vennene over for å feire Janets nye politiske utnevnelse. Så fort gjestene begynner å komme oppstår det flere konflikter – og champagnen blir ikke lenger like lett å svelge.

Bilde fra Sally Potters film, «The Party».
«This is It»
2.april har NRK lansering av deres nye dokumentarserie «This is It». Her får vi gjennom åtte episoder følge syv unge designerspirer på kles- og kostymedesign ved Kunsthøyskolen i Oslo (KHiO). Dette er et krevende studie å komme inn på og dagene på skolen er intet lettere. Samtidig vet studentene at fremtiden som designer i Norge er usikker og krevende. Vi får følge de syv studentenes hverdag, på skolen, hjemme og på fest. Fellesnevner for de alle er deres kjærlighet for mote og design.
NRK viser episode 1 av 8, mandag 2.april. På TV, NRK1 vises den ukentlig fra 4.april.

De syv studentene vi får bli kjent med i NRK-serien This is It
Hør:
«The Goop»
Med Gwyneth Paltrow i spissen, byr podcasten «The Goop» på samtaler med viktige kulturpersonligheter, ledende tenkere, kreative ledere og spirituelle personer. I en episode prater Paltrow med Oprah, om alt fra hvordan hun startet karrieren sin, til MeToo-kampanjen og historier som har satt spor i minnet hennes.
«Fashion no Filter»
Podcasten med it-jentene Camille Charriere og Monica Ainley, tar oss med på innsiden av motebransjen. De

«Fashion No Filter»
har begge vært i gamet lenge, og kan fortelle oss alt fra hvordan du kommer deg inn på de store moteshowene til hva som foregår i kulissene, i tillegg til at de prater om aktuelle temaer fra bransjen, som feminisme, Me Too-kampanjen, street style og bærekraftig mote. Ja, rett og slett en motepodcast uten filter.
«Women of the Hour» with Lena Dunham
Feminist, skuespiller og regissør, Lena Dunham, har kommet med sin egen podcast hvor hun prater om vennskap, kjærlighet, jobb, kropp og mer. Podcasten oser selvfølgelig at godfølelse, ærlighet og girl power.
«To hvite menn»
NRKs podcast går i dybden av Joshua French og Tjostolv Moland – nordmennene som i 2009 ble dømt til døden i Kongo etter at sjåføren deres ble drept. Hvem var de to nordmennene og hva skulle de midt i jungelen? I denne podcast-serien får du høre om hva som egentlig skjedde i jungelen, hvem de to mennene var og om fengselslivet.
«Synnøve og Vanessa»
Har du enda ikke begynt å høre på podcasten til programleder Synnøve Skarbø og blogger og tidligere Costume-redaktør Vanessa Rudjord, har du mye å glede deg til. De to damene snakker helt uten filter om jobb, stress, spionasje på kjærestene, utroskap, fest, kvinner og reiser. Podcasten er dønn ærlig, og du kan le deg skakk ihjel – ofte på deres bekostning, men ikke uten at du selv kjenner deg igjen.
Les også: Melk & Honnings mars-guide