Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Matinfluencernes beste oppskrifter og tips til en energiboost
(Foto: Line Dammen)

Matinfluencernes beste oppskrifter og tips til en energiboost

Trenger du en energiboost?

Manglende energi på denne tiden av året er nok et faktum for mange – men det finnes heldigvis små grep du kan ta for å få litt mer! Det finnes blant annet både mat og drikke proppet fulle med energiboostende ingredienser.

Vi har derfor spurt matinfluencerne om deres beste oppskrifter og tips til mer energi i hverdagen!

Tiril Refsum

Tiril Refsum kommer med gode tips og oppskrifter til mer energi (Foto: Line Dammen)

Mange kan nok kjenne seg igjen i at energien ikke er helt på topp i vintermånedene – hva er ditt beste tips for å få mer energi i hverdagen?

– Søvn, sollys og varm sjokolade. Og trening! Dette er basics, men jeg liker å gjøre det enkelt, sier gründeren bak den plantebaserte kafékjeden Oslo Raw til Melk & Honning.

– En kopp kakao på morgenkvisten eller til lunsj (eller begge) gjør både humøret og energien min bedre. Jeg setter av mye tid til kos. Akkurat nå har jeg fylt sofaen med dyner, tar et fotbad og gir meg selv en gua sha-behandling.

– Helst med noe deilig på Netflix, eller den nye Sex and the City-serien. 

Hva spiser og drikker du helst på morgenen for tiden?

– Jeg starter med varmt vann med litt Himalayasalt eller sitron. Noen dager drikker jeg sellerijuice på tom mage. De siste ukene har jeg erstattet kaffen med Chicca Roast, som smaker vilt godt. Jeg blander inn kakao, chaga, collagen, mct-olje, kanel, vanilje, stevia og varm kokosmelk (og en del andre adaptogener, men det blir litt vel å ramse opp alle her).

– Dette blir frokost, og så ender jeg opp på Oslo Raw i lunsjtider og tar meg en salat, sandwich eller vaffel til lunsj, sier Refsum.

Hva er dine beste oppskrifter på mat og drikke som gir en energiboost?

– Varm supersjokolade er på topp her, fordi den gir en god stabil boost med masse av godt fett og næring. Ellers koker jeg min egen kraft på kraftbein av vilt som jeg drikker daglig. Jeg lager supper, gryter og annet godt basert på denne nærende drikken. Jeg er også hekta på mine sweet potato brownie fudge muffins, de er ustoppelig gode! 

Oppskrift på varm supersjokolade:

Varm supersjokolade er full av godt fett og næring (Foto: Line Dammen)

Dette trenger du:

3-4 dl valgfri melk eller veldig varmt vann (eller en blanding)

3-4 ss kakaopulver

1 ts mct-olje

1-2 ss rå kokossukker eller lønnesirup

Et dryss kanel

En liten klype salt 

For ekstra boost, tilsett: chaga, maca, ashwagandha, reishi, lion’s mane, Keto Brainz, Chicca Roast, kokossmør, mandelsmør, tahini.

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en liten kjele, og varm opp under omrøring. Bruk gjerne en håndholdt melkeskummer for å gjøre kakaoen ekstra fyldig. Nyt den med én gang. 

Les også
Nå er Gym Lips en TikTok-trend

Du kan justere søtning etter behov. Et tips om du vil ha den søt uten sukker er stevia, vanilje, monk fruit, inulin, xylitol, erythritol eller fibersirup.

Oppskrift på søtpotetmuffins med chili:

Hva med å lage disse muffinsens med søtpotet og chili? (Foto: Line Dammen)

Dette trenger du til muffinsene:

1 stor søtpotet

5 ss mandelsmør

4 ss lønnesirup

2 ss kokosolje

2 dl havremel

3 dl kakaopulver

1 ts bakepulver

4 ss kokosblomstsukker

1 ts chilipulver

1 ts salt 

Dette trenger du til glasuren:

2 ss kokosolje

4 ss lønnesirup

2 ss kakaopulver

1 ts chilipulver

3 ss mandelsmør

1⁄2 ts salt 

Slik gjør du:

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Skrell søtpoteten, skjær den i biter og kjør dem i en foodprosessor til de er helt finkuttet. Tilsett så resten av ingrediensene, og kjør til alt er godt blandet. Fordel deigen i muffinsformene, og stek dem i 20 minutter, mens du lager glasuren. Smelt kokosoljen i vannbad, og rør inn resten av ingrediensene til en smidig glasur. Oppbevar glasuren i kjøleskap inntil muffinsene er helt avkjølte. Fordel glasuren på de avkjølte muffinsene, og nyt! 

Tips: Bytt ut muffinsformene med en firkantet form på cirka 25 × 25 cm, og lag en brownie istedenfor. 

Irina Smit

Irina Smit er gründer og eier av Happy Foods (Foto: Marikafoto)

Mange kan nok kjenne seg igjen i at energien ikke er helt på topp i vintermånedene – hva er ditt beste tips for å få mer av det i hverdagen?

– Mine beste tips er å passe på å få nok søvn, spise masse fargerik mat og få frisk luft! Uansett om det er kjipt vær så må i hvert fall jeg ha en god dose frisk luft hver dag for å lette litt på trykket i hodet, sier gründer og eier av kaféen Happy Foods.

– Trening er også viktig for å få mer energi. Selv er jeg glad i uteaktiviteter som løping eller ski på vinteren. Ellers har jeg som ukentlig mål å trene tre korte økter hjemme. Jeg finner masse enkle treningsprogrammer på YouTube, fra 20-30 minutter.

– Det føles veldig bra etterpå og tar ikke lang tid!

Hva spiser og drikker du helst på morgenen for tiden?

– Jeg liker å starte dagen med litt ekstra grønn boost. Jeg drikker ett stort glass lunkent sitronvann på morgenen, og så juicer jeg økologisk sellerijuice nesten hver dag. Én stangselleri, kun det – det har masse helsemessige fordeler. Jeg føler det er bra for fordøyelsessystemet og for huden, også minsker søtbehovet mitt også.

– Så venter jeg to til tre timer før jeg spiser frokost. Jeg elsker litt søt frokost, og det varierer litt mellom gulrotvaffel fra kafeen med masse bær, mandelsmør og litt kokosyoghurt, vegansk kokosyoghurt med bær, mandelsmør, eplebiter og granola. Eller knekkebrød med bananskiver, mandelsmør og bær.

– Ja, egentlig er jeg veldig glad i frokoster som er friske, med frukt, bær og nøttesmør, sier Smit.

Les også
9 barer vi vil feire 17. mai på
Irina Smit er glad i søte frokoster som gulrotvaffel og vegansk kokosyoghurt (Foto: privat)

Hva er dine beste oppskrifter på mat og drikke som gir en energiboost?

– Jeg er jo en skikkelig matnerd og lever jo faktisk av å servere fresh og fargerik mat som er bra for deg. Min matfilosofi handler om å spise ren mat. Å vite hvor maten du spiser kommer fra, bruke hele råvarer, lage maten fra bunnen, velge økologisk og bruke råvarer som er i sesong. Ikke velg masseprodusert mat med masse e-stoffer selvom det er merket «glutenfritt» eller «vegansk». Det er ofte ikke noe bra. Kortest ingrediensliste er best.
Det er masse god og smakfull mat du kan lage av få, rene og gode ingredienser. Jeg har jo skrevet en kokebok som er proppet med fargerike oppskrifter.

– Å lage fargerike salatbowls er et supert tips. Da kan du putte i så mye forskjellig. Det metter godt, smaker godt, du får i deg masse bra næring og det er gøy å lage mat når det også blir fint å se på.

Slik lager du en digg salatbowl:

  • Tenk at den skal holde inneholde minst 3-4 farger. For eksempel grønt fra spinat eller brokkoli, rosa fra rødbeter, oransje fra søtpotet og rød fra paprika.
  • Ha alltid en type bakt eller stekt grønnsak, bønner eller falafel/grønnsaksbolle for en enda mer fyldig tallerken.
  • Lag en smakfull, mettende dipp basert på enten bløtlagte cashewnøtter, kikerter eller solsikkekjerner og en grønnsak. Også trenger du en god olivenolje, sitron, urter, krydder og salt. Det er så mye gode, plantebaserte dipper du kan lage enten i en foodprosessor eller blender.
  • Ha alltid en god del med forskjellige rå grønnsaker i salaten også. Rå grønnsaker er superbra for masse næring og for sprø tyggemotstand.
  • For en enda mer mettende salat kan du tilsette quinoa, ristede kikerter, nøtter eller avokado.

– Til slutt synes jeg alltid salatbowlen blir hakket bedre med en dæsj spirer på toppen, sier Smit.

Irina Smit deler tips til en energiboostende salatbowl (Foto: privat)

Radical Broccoli

Susanne og Anette Bastviken har gode tips å komme med dersom du vil ha mer energi (Foto: Instagram @radicalbroccoli)

Mange kan nok kjenne seg igjen i at energien ikke er helt på topp i vintermånedene – hva er deres beste tips?

– Det første vi har lyst til å minne om er at det er helt naturlig å ha mindre energi om vinteren, særlig i kalde strøk. Hele naturen går i hi, så det er helt nødvendig og fint å ta ekstra tid til å hvile og gjerne sove mer, sier søstrene Anette og Susanne Bastviken, også kjent som Radical Broccoli.

– En god morgenrutine lager et fint grunnlag for dagen. Å ta seg tid til å meditere og å lage en deilig frokost og kanskje si noen fine ord til seg selv og andre gjør at dagen starter på en bra tone, og den fortsetter mest sannsynlig i den viben. Kanskje skrive ned noen ord som vi ønsker at dagen skal representere.

Les også
To norske modeller i Vogue Arabia

– Vi liker også begge å trene eller bevege oss på morgenen, for å våkne og fylle på med energi, sier søstrene.

Hva spiser og drikker dere helst på morgenen for tiden?

– Det varierer litt etter temperaturen og humøret, men det er lite som slår en god smoothiebowl med forskjellig frossen frukt, grønne blader, spirulina og god topping. Ellers går det i havregrøt, frukt eller noen fristende brødskiver med godt pålegg.

– Vi drikker også begge mye vann, gjerne med sitron, for å holde oss hydrert – som også gir energi! 

Hva er deres beste oppskrifter på mat og drikke som gir en energiboost?

– Vi har en utrolig god sjokoladeshake fra boken vår Jordnært, som består av dadler, kakao, nøttesmør og banan. Den gir masse energi, og nytelse. Vi spiser også mye hjemmelaget hummus, som er proppet med proteiner for god energi. Den er skikkelig creamy, og passer til både middag og snacks. Sist men ikke minst har vi laget en helt radikal brokkolisuppe som er en favoritt hos alle.

– Suppe høres kjedelig ut, men når man først lager det så er det så deilig og varmende for kroppen.

Oppskrift på Radical Broccoli sin sjokoladeshake:

Radical Broccoli sverger til denne sjokoladeshaken for mer energi (Foto: privat)

Dette trenger du:

2-3 frosne bananer

2 medjool-dadler

1 ss rå kakao

1 ss nøttesmør

Vann etter behov

Slik gjør du:

Blend alt sammen i en god blender og nyt!

Oppskrift på hummus:

Susanne og Anette forteller at de spiser mye hjemmelaget hummus (Foto: privat)

Dette trenger du:

4 dl kikerter (to bokser)

5 ss olivenolje

1 ts spisskummen

2 ss tahini

1 ss sitron

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene med en food processor eller en stavmikser. Server gjerne med friske urter på toppen og litt sesamfrø!

Oppskrift på brokkolisuppe:

Hva med å lage en deilig brokkolisuppe? (Foto: privat)

Dette trenger du:

1 brokkoli

2 løk

1 hvitløksfedd

1 pastinakk

4 små poteter

2 gulrøtter

1 håndfull spinat

2 ts salt

1 ts pepper

1 ts paprika

Vann

Slik gjør du:

Kutt opp hvitløk og løk i små biter, stek i kokosolje til det blir mykt. Kutt deretter opp grønnsakene i terninger. Kok opp alle grønnsakene unntatt spinaten i ca. 20 minutter. Tilsett spinaten, og smak til med krydder før du heller av noe av vannet (ta vare på vannet). Ha innholdet oppi en blender, bruk en food processor eller stavmikser til å blende det sammen til det blir en jevn konsistens. Ha oppi litt og litt av vannet til ønsket konsistens.

– Suppe smaker veldig godt med et stykke varmt brød med smør til!

Les også: Januartrøtt og reiselysten? Her er 9 internasjonale moteprofiler for inspirasjon

Siste saker

Mest lest nå
Les mer