Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Månedens lesning
Foto via Instagram/@alexachung

Månedens lesning: april

Lektyre for gode hjemmestunder – som det er mange av nå.

The Gentlewoman #21

Dette er et magasin med lang tradisjon for å sette sterke kvinner på forsiden. Vår/sommer-utgaven av The Gentlewoman for 2020 er intet unntak. Denne gangen med den sør-afrikanske, medaljevinnende løperen Caster Semenya på coveret.

Mellom permene finner man intervjuer med andre tøffe damer, slik som blant annet forfatter Hilary Mantel bak trilogien Wolf Hall, økonom og Nobel-vinner Esther Duflo og skuespiller Katy Burke.

Andre som tidligere har vært på coveret er forfatter Margaret Atwood, kunstner Cindy Sherman, filmskaperne Agnès Varda og Sofia Coppola, popstjerne Robyn og designer Vivienne Westwood. (Magasinet er ute i butikk nå. Kjøp det her.)

Elle US april

Skuespiller, aktivist – og kvinnen som fikk en hel verden hekta på aerobic på 80-tallet – Jane Fonda er på coveret av denne månedens utgave av amerikanske Elle. Dette er magasinets årlige Conversation Issue, hvor ulike stemmer inviteres til samtaler. Her forteller 82-åringen om natten hun måtte tilbringe i fengsel for å ha demonstrert for klimaet utenfor Det hvite hus i Washington DC.

– Jeg er hvit og berømt og tror ordrene om å behandle meg pent kom fra rettsadvokaten – det er ikke enkelt å tilbringe natten i fengsel når du er i 80-årene, sier Fonda til Elle.

I tillegg forteller musiker Grimes om hvordan det å være mor får henne til å ville kjempe mer for kloden vår, skuespiller Madelaine Petsch røper hemmeligheten bak en enkel (og gjennomførbar) vegansk livsstil, og skuespiller Rosario Dawson åpner opp om hvordan det å vokse opp i en familie med husokkupanter inspirerer arbeidet hennes i dag. Alle har ulike tilnærminger, men samme målet – å sikre fremtiden til planeten vår. (Magasinet kommer i butikk i Norge 16. april. Kjøp det her.)

Simon Liberati: «St. Tropez Soleil»

Drømmer du også om sol og sommer? Med den nye coffee table-boken St. Tropez Soleil kan man flykte til jet set-stedet over alle jet set-steder. Det er luksusforlaget Assouline som står bak boken, fylt til randen med fargerike bilder som nærmest dufter av strender, vin, sjømat og bølgeskvulp.

Forfatter Simon Liberati har blant annet jobbet for Vogue tidligere, og skriver i denne vakre boken om det ikoniske ferieparadisets fascinerende fortid med filmstjerner som Brigitte Bardot som fast ferierende gjest, og hvordan fremtiden vil bli.

For det er en grunn til at personligheter som Henri Matisse, Colette og Mick og Bianca Jagger har lagt sin elsk på den franske rivieraen. Nettopp den udødelige joie de vivre – livsgleden – som gjør at man stadig vender tilbake. (Kjøp den her.)

Vogue Uk april

BBC-serien Killing Eve tok verden med storm da den rullet over skjermen for første gang i 2018. Det samme har Jodie Comer som spiller den moteriktige leiemorderen Villanelle også. Fra Liverpool til La La Land – den karismatiske skuespilleren har kommet en lang vei, til tross for at hun bare er 26 år gammel. April-coveret av britiske Vogue er faktisk hennes andre cover.

Til Vogue snakker hun om blant annet kjærlighet, karriere og desperasjon.

– Jeg husker det året jeg ikke jobbet på åtte eller ni måneder. Man står opp om morgenen, ordner seg, kommer seg til stasjonen, tar en togtur på to timer, går til audition, er inne i ti minutter, og så drar man hele veien hjem igjen.

– Noen ganger gjorde jeg det tre ganger i uken. Så skjønte jeg at jo mer jeg ikke jobbet, dess mer oste jeg av desperasjon. Det ble til: Jeg trenger jobben. Så går man inn på audition, og man kan lukte det lang vei.

(Magasinet er i butikk nå. Kjøp det her.)

Mario Testino: «Ciao!»

Ciao er den anerkjente motefotografen Mario Testinos hyllest til Italia. Her viser han frem støvellandet gjennom intime portretter fra Venezia, Roma, Napoli og Firenze, på kryss og tvers. Boken er full av både personlige, men også upubliserte fotografier som aldri før er blitt vist.

Blant smakebitene finner man bilder av en purung Anna Dello Russo, skuespiller Monica Bellucci, tidligere Vogue-redaktør Franca Sozzani og Missoni-arving Margherita Missoni, ispedd bilder av italienske hunks langs kysten – og pizza, vin og la dolce vita, selvsagt.

Margherita Missoni og Francesco Carrozzini. Foto: Mario Testino

V Magazine #124

Den nyeste utgaven av ikoniske V Magazine har fått navnet Rock and Romance. Og ikke uten grunn. Det er Hollywood-spiren Hunter Schafer kjent fra Euphoria som er på coveret, og utgaven hyller det transseksuelle miljøet verden over.

Her snakker 21-åringen om det å trosse normer og regler, alt fra Sci-Fi og trans-inkluderende kreativitet til musiker Arca, som mener at synligheten av transseksuelle stadig er i utvikling.

– Den første scenen din med Jules (fra Euphoria, journ.anm) som bruker sprøyte for hormoninjeksjoner… Jeg skrek så høyt fordi jeg aldri før hadde sett det på TV. Det var så rørende og vakkert, sier Arca til Schafer.

(Magasinet er i butikk nå. Kjøp det her.)

Hunther Schafer. Foto: Inez and Vinoodh via @vmagazine

Bonus: Digitalt bibliotekbesøk

Mange steder er stengt på grunn av smittevernstiltakene for å hindre spredning av koronaviruset, bibliotekene inkludert. Men husk at Deichman kan brukes digitalt. Her kan man blant annet låne e-bøker via en app og bruke Pressreader for å få tilgang til over 7000 aviser og magasiner på mer enn 60 språk.

Bonus #2: Vogue Uk mai

Det er ingen ringere enn Rihanna som er på coveret av britiske Vogue sitt mai-nummer, som er av det historiske slaget. Stjernen har nemlig på seg en durag, et tradisjonelt afrikansk hodeplagg. I denne utgaven snakker hun blant annet om den lenge etterlengtede nye musikken sin og merket sitt Fenty, som har hatt knallsuksess siden oppstarten.

Til Vogue forteller Rihanna om målet om å undergrave den tradisjonelle luksusmote-modellen, og heller lansere drops direkte til kundene på merkets nettside. Istedenfor å vente seks måneder fra en motevisning til butikk.

– Det er så lett å putte noe sammen til en catwalk, fordi du har seks måneder til å perfeksjonere det i produksjon. Det er mye mer utfordrende å skape noe på kort tid som skal være perfekt, sier stjernen.

(Magasinet kommer i butikk 24. april. Kjøp det her da.)

Les også: Månedens guide: Digital spesial

Siste saker

Mest lest nå
Les mer