Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Månedens guide: digital spesial

Ting som skjer på nett.

Unntakstilstanden i Norge er et faktum. Alt av arrangementer er avlyst, butikker er stengt og folk holder seg hjemme.

Koronaviruset har satt en stopper for mye av det som er gøy, men heldigvis ikke alt. For midt oppe i krisen har en del mennesker latt kreativiteten blomstre, og vi har allerede sett en hel haug av konserter, opplesninger, DJ-set og foredrag på nett.

Nysgjerrig på hva som skjer i april som du kan få med deg hjemmefra?

Her er Melks månedsguide – med en digital vri:

Storytel: Live

Storytel er i utgangspunktet en lydboktjeneste, men nå har de invitert velkjente forfattere til å lese fra høyt fra sine egne hjem direkte via Facebook. Så langt har man blant annet sett Erlend Loe lese, og i april står Linn Strømsborg, Alexander Fallo og Are Kalvø klare til å lese. Mer info her.

Hjemmekino på Kunstnernes hus

Kunstnernes Hus Kino er stengt på ubestemt tid. Fordi de fremdeles ønsker å støtte både norske internasjonale filmskapere lanserer de nå hjemmekino. Hver onsdag fremover vil de nå legge ut en ny, håndplukket film på nettsidene sine, som så blir tilgjengelig i en uke. I tillegg publiserer de korte videosamtaler der filmskaperne forteller mer om filmene sine, og hvordan de opplever unntakstilstanden vi er i nå. Det hele er gratis. Mer info her.

Festivalen Et helt annet sted

Et helt annet sted er en strømmefestival med noen av Norges mest spennende artister. Fra 9. – 13. april kan du se 10 konserter på 10 ulike scener, alt sammen via nett. Sigrid, Aurora, Girl in Red, Isah, Frida Ånnevik, Nils Bech, Safario og Fieh er blant artistene. Dagspass for tilgang koster 200 kroner, mens festivalpass koster 500 kroner, og dette gjelder per husstand. Kulturminister Abid Q. Raja skal åpne festivalen. Se mer og kjøp billetter her.

Streamy: Konserter med drive-in

Dette er en plattform som skal samle hele underholdningsbransjen på et sted, og som arrangerer og selger billetter til livestreams. I tillegg til dette skal de arrangere drive-in konserter på Lillestrøm, med en kapasitet på opptil 200 biler. Alt for å sørge for at folk holder den anbefalte distansen som må til for å unngå smitte, men samtidig får med seg gode konsertopplevelser. Her kan du se programmet og kjøpe billetter.

Dazed slippes for første gang digitalt

Magasinet Dazed ble grunnlagt i 1991 av Rankin og Jefferson Hack (Fun fact: sistnevnte er far til Kate Moss datter Lila). Det ble kjapt et av de hippeste motebladene; en posisjon det siden har beholdt. Nå slippes magasinet for første gang digitalt, en uke før det kommer ut på bladhyllene. Det er også helt gratis. Mer info her.

Karantenebingo på Blå

Utestedet blå kjører igang bingo 1. april. «Nyt bingoen på BLÅ fra sofakroken hvor som helst i landet, med antibac og bingobong fra Bingokongen på SMS», skriver de på sitt event. Allerede nå kan man kjøpe bingobonger til eventet. Vinneren får fine premier sendt i posten. Mer info her.

Henie Onstad Art Channel: Lindstrøm

2. april kan du oppleve hele den elektroniske artisten Lindstrøms bestillingsverk Blinded by the LEDs fra konserten han holdt på Henie Onstad 25. august 2018. Dette blir streamet via Henie Onstad Art Channel klokken 20 denne kvelden, og ligger eksklusivt i én uke. Mer info her.

Munch + Musikk

Munchmuseet har teamet opp med poet Fredrik Høyer og musiker Bendik Baksaas. De slapp de inn i det stengte museet og lot dem slå seg løs foran kunstverken Skrik. Resultatet ble musikkvideoen «Aaaaa…» som lanseres på Facebook og Instagram torsdag 2. april kl. 14.00, og varer i ca. 5 minutter. Se den her.

Brakkesyke 2020

På denne facebooksiden streames og videreformidles musikeres hjemmeopptredner. Samtidig opplyses det om måter man kan støtte vedkommende økonomisk. Så langt har man kunnet se konserter med Linni, Hanne Kolstø, Granem og Frank Znort quartet. De har allerede lagt opp et fullt program for april med blant andre Hilma Nikolaisen på programmet, så følg med her.

Linni – via Brakkesyke på Facebook

CPH:DOX

Københavns filmfestival er nå omgjort til et online-event på grunn av koronaviruset. Dette er en av verdens aller viktigste festivaler for dokumentarfilmskapere, og i fjor hadde den 114 000 besøkende. Det hele finner sted mellom 18. mars og 5. april. Mer info her.

Google Art & Culture: Virtual tours

Nå mens man ikke fysisk kan dra på museum, sightseeing eller klassiske turist spots, finner man likevel svaret hos Google. Der får man nemlig mulighet til å dra på virtuelle turer rundt om på en hel rekke forskjellige steder i verden. Gå rundt på taket av Palais Garnier i Paris, besøk Stonehenge eller kikk rundt om på Van Gogh-museet i Amsterdam. Mer info her.

Litteraturhuset: Hjem i stua

Når korona-smittefaren tvinger oss alle hjem i egen stue, følger Litteraturhuset etter, i digital versjon. Nå kommer de til å blant annet lage samtaler med utvalgte forfattere, spesialskrevne foredrag, diktlesninger og andre kulturopplevelser, alt filmet hjemmefra og delt åpent på nett. Få det med deg her.

@Karantenekunst

Elevene på Norsk fotofagskole i Trondheim har tatt initiativet til Instagram-kontoen @karantenekunst, der de publiserer observasjoner og tolkninger fra en unntakstilstand. Dette vil de fortsette med til krisen er en saga blott. Se det her.

Bilde av Marie Hybertsen Norbye hos Norsk Fotofagskole

Boiler Room: Streaming from Isolation

Musikkplattformen og kulturkuratoren Boiler Room har fremmet klubbkultur i en årrekke. Nå har de måttet kansellere 40 av eventene de skulle ha frem mot sommeren, og har i stedet valgt å invitere DJene til å kjøre live set i stuene sine, som så blir streamet via plattformen. Følg med på programmet og tune in her.

Se opera fra Wien

Den verdenskjente operaen i Wien har, som de fleste andre, også måttet avlyse alle sine forestillinger fremover. Men operafans trenger ikke å fortvile; nå får de nemlig tilgang til gratis streaming av forestillinger fra operahusets arkiv. Hver kveld vises noe nytt, og det følger den samme kalenderen som var planlagt IRL. Se det her.

BMW Tate Live

Alle de kjente Tate-museene rundt om i England er nå stengt. I utgangspunktet skulle den kongolesiske koreografen og dansekunstneren Faustin Linyekula arbeid «My Body, My Archive» vises ved en danse performance gjort av Okwui Okpokwasili og Tanya Lukin Linklater. Denne ble avlyst, men nå vises den likevel som en online-performance, der danserne opptrer foran kamera i den såkalte Tanks-delene av Tate Modern. Se det her.

Ganni Talks Podcast

På bare få år har det danske klesmerket Ganni vokst seg til å bli et av de største og viktigste klesmerkene i Skandinavia. Nå har grunnleggerne Ditte og Nikolaj Reffstrup valgt å starte sin helt egen podcast, der de ringer venner og bekjente rundt i motebransjen for å snakke om krisen vi er i og spørre «hvordan har du det egentlig?». Første episode er publisert nå og flere kommer i tiden fremover. Hør det her.

Vet du om flere ting som skjer? Tips oss på [email protected]

Les også: Nå kan du bli med i it-modellens bokklubb

Siste saker

Mest lest nå
Les mer