Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Alexandre Arnault sammen med Bella Hadid under Louis Vuitton AW20-visningen. Foto: Louis Vuitton

Smykkegigant Tiffany saksøker luksusgruppen LVMH

Avlyste verdens dyreste luksusoppkjøp.

I fjor kom nyheten om at verdens største luksusgruppe LVMH skulle kjøpe opp det tradisjonsrike smykkemerket Tiffany & Co. Den franske luksusgruppen, som sitter på en rekke berømte merkevarer som Celine, Dior, Fendi, Fenty, Givenchy, Louis Vuitton og Marc Jacobs, sikret seg med det en smykkegigant i den stadig voksende porteføljen sin.

Prislappen på smykkehuset lå på svimlende 16 billioner dollar, og kjøpet skulle bli historiens dyreste luksusoppkjøp.

Denne uken valgte imidlertid LVMH å avbryte oppkjøpet og bryte kontrakten med det amerikanske smykkehuset. Bakgrunnen for avgjørelsen skal være gnisninger i skatt- og handelsavtaler med USA, skriver Hypebae.

I en pressemelding sier LVMH at gruppen ble bedt av den franske handelsministeren om «å utsette oppkjøpet av Tiffanys til 6. januar 2021, på grunn av trusselen fra USA om skattepålegging på franske luksusvarer».

Luksusgruppen skal ifølge Business of Fashion ha blitt beordret til å stanse kjøpet, uten mulighet til å motsette seg ordren.

– Avtalen kan ikke finne sted – denne transaksjonen er forbudt for oss å fullføre, sier Jean-Jacques Guiony, finansdirektør i LVMH til nettsiden.

Det synes ikke Tiffanys noe om. Det amerikanske smykkemerket som ble etablert i 1837 i New York, saksøker nå LVMH for å ha brutt avtalen.

Audrey Hepburn titter inn gjennom vinduet på Tiffany i filmen «Breakfast at Tiffany’s». Foto: Paramount Pictures/Handout

LVMH skylder på korona

I en uttalelse hevder Tiffany at luksusgruppen blant annet har brutt sine forpliktelser. Samtidig tilbakeviser merket påstandene om at Tiffanys har gjennomgått en såkalt Material Adverse Effect, en vesentlig negativ endring økonomisk – i lys av koronakrisen

– Det er beklagelig at vi må ta dette steget, men LVMH har ikke gitt oss noe annet valg enn å starte en rettstvist for å beskytte selskapet vårt og våre aksjonærer, sier Roger N. Farah, styreleder i Tiffany i en uttalelse.

Les også
Bokpraten: Illustratør og designer Samra Avdagic

– Tiffany er sikker i sin sak at vi har overholdt alle forpliktelser under Merger-avtalen og ønsker å fullføre transaksjonen på vilkårene vi ble enige om i fjor. Tiffany forventer det samme fra LVMH.

Styreleder og daglig leder i LVMH, Bernard Arnault, skal lenge ha drømt om å ha en luksusmerkevare som Tiffany i porteføljen sin. Men ifølge Business of Fashion skal merkets verdi og salg ha sunket betraktelig i lys av koronakrisen.

– Tiffanys resultat i årets seks første måneder er svakt, det er tapsgivende – punktum.Vi kan ikke være veldig fornøyd med et tapsskapende selskap med salg som faller med 50 prosent, sier finansdirektør Guiony i LVMH til nettsiden.

Det blir ikke noe frokost på Tiffanys for franskmennene med det første, for å si det sånn.

Les også: Supermodell saksøkes

Siste saker

Mest lest nå
Les mer