Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: @hodovodo

Her er stjernerapperen i norsk design

– Visste at vi ville få one of a kind pieces.

Det norske smykkemerket Sophia Brand var etter Vogues formening blant høydepunktene på den røde løperen under American Music Awards i Los Angeles denne uken. Den amerikanske rapperen Lil Nas X bar ørepynt signert merket, og ble omtalt av magasinet som «kveldens mest suksessfulle risk taker».

Inger Lise Sophia Brand Skarsbakk, gullsmeden og designeren bak merket, forteller til Melk & Honning at hun tok utgangspunkt i rapperens neonfargede silkedress med zebraprint og Swarovski-krystaller. Resultatet ble store statement-pieces med zebraprint i sølv.

– Jeg ville underbygge tema på dressen – uten at det vippet over. Men når det er smykker til Lil Nas X, trenger man ikke å være forsiktig. Han kan bære smykker på en helt egen måte.

Mens smykkedesigneren vanligvis bruker to til åtte uker på slike bestillingsoppdrag, ble dette ferdig på bare en uke. Etter intens jobbing ble smykkene sendt til USA.

– Av og til kan tidspress gjøre at du må hente ut det lille ekstra og jobbe intuitivt, og da kan det dukke opp helt fantastiske design.

– Virket storfornøyd

Skarsbakk forteller at det er takket være den norske stylisten Hodo Musa. Musa var blant de første som begynte å følge gullsmeden på Instagram tilbake i 2014. Hun husker godt hvor entusiastisk og positiv Musa var til designet og uttrykksformen hennes.

– Hodo Musa er allerede en etablert og anerkjent stylist i Norge, og er vel en av de få som også har fått et internasjonalt gjennombrudd. Det står det stor respekt av. Det var en stor glede da hun tilbød meg å lage smykker til Lil Nas X for AMAs.

– Ikke minst var det også et bevis på hennes tillit og anerkjennelse av meg som designer og håndverker. Hun er uredd og våger å samarbeide med de hun intuitivt har troen på, uavhengig om man er ukjent for alle andre.

– Virket Lil Nas X fornøyd med designet ditt?

– Han la ut et par videosnutter hvor han sitter og dingler med øredobbene. Så han virket storfornøyd. Men det er Hodo Musa som skal ha æren for hvordan hun har satt sammen antrekket.

– Betyr ingenting om man blir høy på seg selv

Skarsbakk mener at hvis hun fortsetter å jobbe på samme måte som hun allerede gjør, så vil det komme flere muligheter fremover.

– Dette var en tillitserklæring og samtidig en veldig fin anerkjennelse for meg som designer. Å bli lagt merke til internasjonalt er utelukkende positivt, men det betyr ingenting om man blir høy på seg selv og ikke leverer. Jeg skal fortsette å vise gjennom smykkene mine at jeg er verdt å følge med på.

Hvem drømmer du om skal gå med smykkene dine?

– Min drøm er at alle skal ønske seg et Sophia Brand-smykke. Det er vanlige folk jeg lever av og lager smykker til i hverdagen. Men selvfølgelig er det ekstra stas når man kan utfolde seg kunstnerisk og smykke store stjerner. Det hadde vært veldig gøy å samarbeide med noen av våre norske ikoner som Stig Brenner, Anders Gran og Marianne Theodorsen. Maya Vik har jeg allerede vært så heldig å få jobbe tett med i flere år, og vil alltid stå på drømmelisten som nummer én. Internasjonalt hadde det vært en drøm å få lage mer til Lil Nas X, Rihanna, Billie Eilish og Harry Styles.

Hodo Musa forteller til Melk & Honning at hun har vært fan av Sophia Brand i mange år. Ettersom hun startet karrieren sin i Norge, synes hun det er morsomt å kunne sette så mye som mulig av norsk design på Lil Nas X.

– Sophia Brand er jo gullsmed og lager alle ting for hånd i studioet sitt, så jeg visste at vi ville få one of a kind pieces som ingen andre har eller har hatt. Hun er også utrolig flink og kjapp, sier hun og fortsetter;

– Jeg ønsket asymmetrisk ørepynt, og det hun leverte var bedre enn mine villeste fantasier. Det var stilrent og kult, og vi fikk masse skryt. Jeg er veldig takknemlig.

For ordens skyld: Hodo Musa er samboer med Gisle G. Stokland, ansvarlig utgiver for Melk & Honning.

Les også: Her er årets mest hypede motemerker

Siste saker

Mest lest nå
Les mer