Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Legendariske moteøyeblikk: Norges første supermodell

Anette Stai regnes som «Norges første supermodell». Bare 19 år gammel vant hun konkurransen «Face of the 80s» som på kort tid gjorde hun til en internasjonal supermodell.

Konkurransen «Face of the 80s» ble startet ev den amerikanske modellspeideren Eileen Ford. I dag er den  kjent som «Ford Models Supermodel of the Year». Opp gjennom årene har flere suksessfulle modeller vært med på kampen om tittelen uten å vinne – slik som Chanel Iman og Adriana Lima. I 1981 gikk norske Anette Stai fra Nesodden av med seieren.

– Det var en ny verden som åpnet seg for meg. Jeg hadde knapt vært i Frankrike da jeg ble bedt om å delta i konkurransen som skulle avholdes i Monaco, og jeg slapp med nød og neppe inn på hotellet, Hotel de Monte Carlo, i mitt Sigrun Berg-skjerf og skolesekk i skinn på ryggen, sier Stai til Melk & Honning.

Stai forteller at hun fort kom inn i modellyrket sine takter – etter å bare å ha vært i Paris i et par måneder reiste hun til New York.

– Da jeg kom til New York etter å ha vært 2 måneder i Paris for å samle forsider og editorials, var min første jobb en uke med amerikanske Vogue på øya Mustique. Vi traff forøvrig en av øyboerne, Mick Jagger, i en sving på de små grusveiene og holdt på å kjøre av veien.

Den tidligere supermodellen forteller at hun ble behandlet veldig godt i bransjen, til tross for at den kanskje har et litt annet rykte.

– Jeg vil si at jeg ble veldig godt behandlet i bransjen. Om jeg gjorde kampanjer for Valentino i Roma, reklamefilm for I´Oreal i LA eller motesider for Vogue, Elle eller Bazaar så var alle snille og hjelpsomme, og jeg følte meg meget godt ivaretatt.

Les også
Kjenner du til det norske smykkemerket Afrodite by MG?

I løpet av 80-tallet preget hun i tillegg til Vogue forsider som ELLE, Hapers Bazaar, Glamour og Cosmpolitan. Det mest spennende Stai opplevde i årene som supermodell var å reise rundt i verden og møte ulike mennesker.

– Jeg traff og jobbet med alle de store fotografene som Irving Penn, Watson, Bill King, Patrick Demarchelier, Arthur Elgort, Avedon og Steven Meisel, og de var alle som en superhyggelige å jobbe med. Det som slo meg var at jo mer kjente de var, jo mer normale og hyggelige var de, sier Stai.

En av de mest minnerike opplevelsene var da hun traff den franske designeren Saint Laurent, forteller 55-åringen.

– Jeg var så heldig å tilbringe flere timer med Saint Laurent mens han personlig gjorde fitting av en lang, svart drøm av en kjole for meg til en innspilling av en reklamefilm for Opium. Det var en «klype seg i armen»-opplevelse, forteller Stai.

Etter omtrent ti år ga hun seg som modell, og ga ut boken «Crazy Business» om modellyrket. Hun har også vært motefotograf og sjefsredaktør i motemagasinet Tique. Nå driver Stai sitt eget selvtitulerte klesmerke som fokuserer på klær til voksne kvinner i aller former.

Les også: Legendariske moteøyeblikk: Åtte enestående moteshow

Siste saker

Mest lest nå
Les mer