Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Legendariske moteøyeblikk: Åtte enestående moteshow

Motebransjen er full av kreativitet, historie, luksus og en rekke magiske, uforglemmelige øyeblikk. Designerne begraver seg i stoff og tråd i månedsvis for å kréere kolleksjoner som skal kulminere med en maks tjue minutter lang motevisning. Mens noen tar til takke med å la kreasjonene bekle sylfider i et minimalistisk og rent miljø nedover catwalken, slår andre på stortromma og skaper fantastiske show, foreviget i folks hukommelse. Visse designere har latt det gå sport i nettopp dette og laget motevisninger som minner mer om en teaterforestilling, konsert eller et performance art show.

Alexander McQueen, som tok sitt eget liv i 2010, var kjent for å ha en grenseløs kreativitet og skape surrealistiske show hele moteeliten gledet seg til å overvære. Under hans SS’98-visning lot han de hvitkledde modellene komme utfor en voldsom skur mot slutten av showet, under SS’99-visningen ble supermodell Shalom Harlow spraymalt av to roboter foran de fremmøtte, og SS’06-visningen ble vist med et hologram av Kate Moss på midten av catwalken, som en hyllest til henne i etterkant av hennes meget velkjente kokain-skandale. For å nevne noe.

Internett og sosiale medier har gjort motevisninger hakket mindre mystiske – nå er det ikke bare moteredaktører og fotografer som får komme inn bak de lukkede dørene. Showene sendes ofte live og man trenger ikke kjøpe Vogue for å se bilder av antrekkene som ble vist – alt deles på Instagram og Snapchat før modellene i det hele tatt har gått finalerunden. Likevel er fordelen ved sosiale medier og delingskulturen at all informasjon spres i en rasende fart og hyper skapes – det tok ikke lang tid før for eksempel Rick Owens SS’16-visning, som var lastet med kvinner som bar andre kvinner på rygg og mage, var blitt til memes og poppet opp overalt på nettet.

Vi har tatt et tilbakeblikk på noen av tidenes mest spesielle motevisningene gjennom tidene – de det fremdeles snakkes om med blikk full av nostalgi blant dem som var der og sjalusi blant de som ikke var like heldige.

Les også
Hailey Bieber sitt hudpleiemerke saksøkes

 

Versace – FW’1991

Gianni Versace definerte i stor grad nittialls-looken, og var alle de legendariske supermodellene – Linda, Christy, Cindy, Claudia og Naomi sin absolutte favorittdesigner. Her er alle sammen samlet da den italienske moteskaperen viste sin høstkolleksjon i 1991.

Fendi – FW’2007

Karl Lagerfeld liker tydeligvis å vise muskler i blant. Etter ett år i dialog med kinesiske myndigheter klarte han nemlig å få til kunststykket å vise Fendi sin høstkolleksjon på verdens eldste byggverk – Den kinesiske mur. Prislappen lå ifølge Wmagazine på rundt 90 millioner kroner, og Lagerfeld, som på det tidspunktet hadde vært sjefsdesigner for Fendi i 35 år, hadde booket inn nesten 100 modeller til showet.

Chanel – FW’2010

Når man først snakker om legendariske motevisninger har Karl Lagerfeld mer på lager. Som sjefsdesigner for et annet av verdens største motehus, nemlig Chanel, har han vist frem kolleksjoner i kulisser som har bestått av svære privatfly og koraller, eller som har liknet innsiden av kjøpesentre, flyplasser og barer i ville vesten. Under sin høstkolleksjon for 2010 hadde han et iskaldt tema for showet – modellene manøvrerte seg, ikke ulikt et visst stort uheldig cruiseskip i 1912, mellom store isfjell på catwalken.

Alexander McQueen – SS’1999

McQueen var en av de som virkelig laget enestående moteshow. Dette, fra 1999, var inspirert av ‘arts and crafs’-bevegelsen og avsluttes som tidligere nevnt med en roterende Shalom Harlow som blir spraymalt fra alle kanter.

Louis Vuitton – SS’2013

Med Marc Jacobs i sjefsstolen presenterte det franske motehuset en vårkolleksjon helt tydelig inspirert av mod-looken fra 60-tallet. I samarbeid med kunstneren Daniel Buren skapte de et speilblankt set inne i Palais Royal i Paris, med fire rulletrapper modellene kom ned fra.

Les også
13 dreamy hoteller i Europa

Tommy Hilfiger – SS’2016

Med Gigi Hadid som fast ansikt uttad har Hilfiger igjen klart å bli populær blant en yngre målgruppe. Moteshowet de viste under New York fashion week appelerte også klart til disse, med et sommerleir-aktig, tropisk sett med en innsjø i midten av det hele.

Maison Martin Margiela – SS’2009

Man kommer ikke unna en liste over legendariske moteshow uten å nevne den supermystiske designeren Martin Margiela. Han evner alltid å skape en særegen følelse rundt sine motevisninger, som gjerne lener seg mot kunst og avantgarde. Denne visningen viser tydelig dette. Modellens ansikter er enten dekket av parykker eller stoff, noe som føles foruroligende, og antrekkene har noe utenomjordisk og uniformellt ved seg.

Craig Green – SS’2015

Craig Green blir av mange regnet som en av de mest spennende nye London-designerne. Hans første solo-kolleksjon etter han var ferdig med masteren hos Central Saint Martins endte med at mange av de fremmøtte felte tårer. Ifølge Craig selv var bakgrunnen for kolleksjonen et ‘stille opprør’ mot de etablerte kjønnsnormene, noe han har jobbet mot i de fleste av de etterfølgende kolleksjonene også.

Les også: Se live stream fra Hermés-visningen!

Siste saker

Mest lest nå
Les mer