Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Er kroppspositiviteten på runwayen kommet for å bli? (Foto: Yuliya Christensen/Getty)

Kroppspositivitet på runwayen: Trendy eller kommet for å bli?

Vi har spurt en agent, et brand og en modell.

Mangfold, anti-diskriminering og wokeness er på agendaen i store deler av verden, og i flere ulike bransjer. Motebransjen er intet unntak. Stadig flere merker retter seg etter forbrukere som krever en bredere representasjon og bruk av «normale» modeller.

Under den danske moteuken var det tydelig at det var blitt gjort fremskritt på mangfoldfronten. Når det gjaldt kropp på runwayen, så man både ulike kroppstyper, -fasonger og høyder.

Men er kroppspositivitet på runwayen kommet for å bli? Eller er det snakk om en forbigående trend, eller et statement? Er vi ferdige med sample size?

Vi har spurt en agent, et brands og en modell om hvordan de merker endringene og hva de tror om kroppspositivitet framover.

–Vi kan ikke gå tilbake nå

Et av merkene som viste variasjon når det gjelder kropp på runwayen under CPHFW, var danske A.Roege Hove. Blant modellene var det bred variasjon når det gjelder både høyde, kroppsfasong, vekt og etnisitet.

–Jeg ønsker at alle kunder skal kunne speile seg i merket og i de ulike stylesene. Klærne forandrer seg også mye utfra kroppstype og hudtype, så dette er et viktig aspekt for oss som brand å få vist, sier Amalie Røge Hove til Melk & Honning.

Under visningen til A.Roege Hove under Copenhagen Fashion Week var det mye variasjon i kropp å se. (Foto: Yuliya Christensen/Getty)

–Helt ærlig synes jeg det er på høy tid at vi viser mye mer mangfold under Fashion Weeks, og det er også den tilbakemeldingen jeg får. Det handler om å representere, og det bør alltid være akseptabelt.

Selv tror designeren at «trenden» rundt kroppspositivitet i motebransjen er kommet for å bli. Det går ikke å snu nå.

–Dette er for viktig til å være en trend, og vi bør ikke kalle noen ting som har med kroppen å gjøre for en trend. Vi bør feire mangfold på tvers av alle felt og industrier!

Hove sier at kroppspositivitet på runwayen er for viktig til å være en trend. Her fra merkets visning under den danske moteuken. (Foto: Yuliya Christensen/Getty)

Ikke det største på runwayen

Amar Faiz i Idol Looks kan bekrefte at de opplever en økt interesse for modeller som er større enn small og medium. Bransjen er i stadig utvikling til det mer positive når det gjelder kropp.

–Det er gøy å se at normale kropper er å se på runways, og jeg håper det fortsetter, sier Faiz til Melk & Honning.

Likevel har vi ikke kommet like langt på denne fronten som i eksempelvis USA og England. Flere merkevarer bruker lengre tid på å godta «normale» modeller.

Han mener derimot at det bør finnes en øvre grense. Noe større enn 44 eller XL trenger ikke vises på runwayen. Da beveger vi oss i feil retning.

–Signaleffekten av modeller som er overvektige er like uheldig som de undervektiges.

–Dette henger nødvendigvis ikke sammen med en konkret størrelse, men handler kanskje mer om å sette grenser for hva som bør bli normalisert, sier Faiz.

Positivt for selvfølelsen

Amie Therese Hagen, modell i Idol Looks, kan fortelle at hun merker hvordan bransjen stadig er i endring, og nå er mer inkluderende og bevisst sine idealer. Likevel poengterer hun at dette varierer mye fra land til land.

–Det er fortsatt en lang vei å gå, men det er alltid gøy å se curvemodeller på runwayen under moteukene, sier Hagen.

–Det å se en person som minner om deg selv bli inkludert, tror jeg har en positiv effekt på mentaliteten og selvfølelsen til folk.

Mens mangfold og inkludering stadig blir mer synlig i kampanjer og photoshoots, har runwayen kanskje heller holdt igjen. Hagen tenker at målene og kravene for kropp på runwayen har mye å si, og at de kanskje heller ikke ønsker like stor endring som resten av bransjen.

Modell Amie Therese Hagen gleder seg over å se flere ulike kropper på runwayen. (Foto: Instagram @amietheresehagen)

-Runwayen er forbeholdt et visst krav om kropp. Vi må bli flinkere til å forstå at det ikke representerer idealkroppen og hvordan et menneske skal se ut.

At flere nå slipper gjennom og blir unntak for disse kravene, gleder Hagen. Hun har også troen på at denne tendensen er kommet for å bli – og at det ikke er en forbigående trend. Det gjelder mangfold både når det kommer til ulike størrelser og etnisiteter.

-For meg handler det om å se personer med et sunt forhold til egen kropp bli representert på runwayen. Vi må ikke glemme at mange er naturlig slanke på samme måte som mange er naturlig curvy, eller midt i mellom, sier hun.

Les også: Vil dette ta helt over for fast fashion?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer