(Faksimile ELLE/Instagram)

– Jeg eier tydeligvis ikke kroppen min når ELLE synes det er OK å retusjere ansiktet og brystet mitt

Slik svarer ELLE på kritikken.

Sofie Frøysaa og Carina Elisabeth Carlsen kritiserer ELLE for retusjering av bildene som ble tatt av dem, i forbindelse med bladets store kroppsutgave som kom ut i vår.

Les kritikken i Instagram-innleggene til Sofie og Carina nedenfor her:

Se dette innlegget på Instagram

… Jeg eier tydeligvis ikke kroppen min når Elle synes det er OK å retusjere ansiktet og brystet mitt på denne måten. Oh the fucking irony: HVA er poenget med å lage en sak om kroppspositivisme og selvaksept når retusjeringen åpenbart kommuniserer at jeg ikke er fin nok som jeg er? Jeg husker da jeg var ung og leste skjønnhetsmagasiner. For det første ante jeg ikke at bildene var fikset på, jeg fikk bare vondt i magen og tårer i øynene da jeg innså at jeg aldri kom til å få så «perfekt» hud som de avbildede kvinnene. Hadde jeg bare visst at de ikke kunne fått like perfekt hud de heller, hadde det ikke vært for Photoshop. Det er så på overtid å merke retusjert reklame — det gir en meningsløs urealistisk fremstilling av virkeligheten. Det avler unødige og potensielt helseskadelige komplekser. Jeg har arr i trynet på grunn av akne i tenårene, strekkmerker på puppene, rynker i panna, ringer under øynene på grunn av evig mangel på søvn, men hei — det er HELT greit. Og helt naturlig. Jeg føler meg brukt, dette er kynisk og skittent. Ikke lag en sak om et så viktig tema, for så å pisse på hele budskapet mitt. Practice what you preach og DON’T correct me if I’m «wrong»!

Et innlegg delt av Sofie Frøysaa (@sofsen)

View this post on Instagram

Med et sitat om at alle kropper er ok, og at det ikke er noe feil å ikke ha den såkalte idealkroppen, er jeg altså redigert og fikset på – og det til en sak som skal handle om kroppspositivisme og viktigheten av å ta eierskap over egen kropp. For en tid tilbake ble jeg intervjuet av Elle om kroppspositivisme, sammen med et knippe andre bra damer. I går gjorde Sofie Frøysaa (@sofsen) meg oppmerksom på at vi er jo redigert og photoshoppet til det nærmest ugjenkjennelige. Med bakgrunn i hva slags sak det er ment å være, er jo dette et hån. Jeg sluttet i min tid å lese damebladert fordi de fikk meg til å føle meg ræva. Da jeg stilte opp på dette intervjuet var det med håp om å kunne vise at kropper ser ut på ulike vis, og at det ikke er noen feil måte å ha en kropp på. Elle sier noe helt annet når de retusjerer meg plettfri. Når jeg vel ser på bildet, ser jeg at jeg knapt har trekk igjen. Jeg er glatt. Jeg er jo ikke glatt. Jeg har strekkmerker på magen og armene, jeg har nupper og hår på lårene, og jeg har valker. Jeg har bart og masse ansiktshår, og jeg har merker etter et hundebitt på det ene kinnet. Jeg har dessuten hårete armer, og alt dette er greit. Det viser at dette er en 33 år gammel kropp som har overlevd ganske mye. Det som kanskje skremmer meg mest er at dette burde jeg jo ha sett selv, og dette viser hvor vanlig det er og hvor lett det er at dette går under radaren. Dette viser også at selv om det er en enorm motstand der ute, er det viktig å brette opp ermene og fortsette denne kampen som ikke ser ut til å noen ende ha. Jeg velger å sitere Frøysaa: «Jeg føler meg brukt, dette er kynisk og skittent. Ikke lag en sak om et så viktig tema, for så å pisse på hele budskapet mitt. Practice what you preach og DON’T correct me if I’m «wrong»!” #kroppspositivisme #kroppsaktivist

A post shared by Carina (@fetmenfattet) on

Nekter for å ha retusjert bildene

Et snaut døgn etter det første innlegget, svarer ELLEs sjefsredaktør Petra Middelthon i kommentarfeltene.

ELLE nekter for å ha retusjert bildet, men forteller at fotograf Isabel Watson brukte en lyssetting for å få bildet til å se «best ut på trykk». Bladet tar selvkritikk for å «ikke ha brukt et mer naturlig lys».

Les hele svaret her:

Kjære Sofie og Carina

Vi synes selvfølgelig at dere er fine som dere er! I ELLE skal ikke virkeligheten manipuleres. Vi skal aldri forminske, forstørre eller forandre figur, former eller ansiktstrekk, og det har vi heller ikke gjort med disse bildene. Men om dere synes uttrykket har blitt for polert, er vi lei oss for det – og vi tar med oss det videre.

Det leseren ser skal være virkeligheten. Det er slik at vi bruker dyktige fotografer, som setter sofistikert lys og jobber med bildene etterpå. De jobber først og fremst med kontrast og lys for at det skal bli bra på trykk.

Det er alltid en balansegang på når bildet kan bli for polert, og vi ser at vi i denne saken burde brukt et mer naturlig lys, og gjort mindre etterbehandlig av dette. Når noen opplever at bilder vi trykker ikke gjenspeiler virkeligheten må vi ta det på alvor og lære av det. Med vennlig hilsen Petra Middelthon, sjefredaktør i ELLE.

«En fraskrivelse av ansvar»

Sofie Frøysaa sier til Melk & Honning at hun mener ELLE fraskriver seg ansvaret i svaret og at de heller bare bør legge seg flate.

– Jeg synes kommentaren deres vitner om at de ikke tar selvkritikk eller er interessert i å endre rutinene sine. LYS gjør en ikke slankere. Det er ingen tvil om at de har retusjert og polert oss.

– Det er unødvendig og dobbeltmoralsk med tanke på saken, og jeg kommer ikke til å stille opp i slike saker igjen så fremt de ikke garanterer at bildet matcher virkeligheten, sier hun til Melk.

– Å justere litt lys eller redigere fargetoner er helt greit, men det er ikke greit å jukse og fikse på den måten. Problemet er ikke lyset – det er retusjen de kaller «etterbehandling» som er problemet. Jeg ser ut som en robot! Sånn skal det ikke være.

Melk & Honning har vært i kontakt med ELLE, som ikke vil svare ytterligere på saken.

Se også: Dette er den nye sjefredaktøren for norske ELLE