Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Kan man egentlig bruke ull hele året?

Ja, sier ekspertene som mener ull er miljøvinner.

Endelig kan det virke som vinteren går mot slutten, og med lysere dager og høyere temperaturer er det på tide å pakke bort ulltøyet. Eller? Ull kan brukes hele året, mener ekspertene, som vil vi skal bytte ut fremfor å bare pakke bort.

– Du skal ikke lenger enn til Sverige før folk tror at ull klør

Den 20. mars markeres vårjevndøgn – og også den store ullskiftedagen som skal være en påminner om at den tykke vinter-ulla nå ikke bare skal pakkes bort, men byttes ut til fordel for lettere vår-ull.

– Vi skapte ullskiftedagen for å gjøre folk bevisste på at ull ikke er forbeholdt vinteren, men kan brukes året rundt. Det handler om å finne riktig variant for sesongen, sier Sissel Himle, markedssjef hos Kari Traa til Melk & Honning.

– Her i Norge, hvor våren og sommeren kan være kald, er det kanskje flere som bruker ullundertøy året rundt. Men mange pakker det fortsatt bort og lar det stå til vinteren, og bruker heller tekniske eller bomullsbaserte klær til turer og aktiviteter om våren og sommeren. Ull er stadig det beste materialet å bruke i varmere vær når man er aktiv. Når du blir for varm, sørger ullen for å kjøle ned temperaturen ved fordamping. Akkurat som kroppen vår, sier Himle.

Hun mener det særlig i utlandet er behov for å informere om ull ettersom det er mindre vanlig å bruke enn i Norge.

– Wool Switching Day, som vi kaller det internasjonalt, er blitt veldig viktig for oss i takt med ekspansjonen av Kari Traa til utlandet. Du skal ikke lengre enn til Sverige før du møter folk som tror at ull klør og er ubehagelig.

Hva er dine beste tips for vedlikehold av ull?

– Det geniale med ull er at det er selvrensende. Der annet treningstøy i polyester begynner å lukte med en gang du svetter i det, har merinoullen en naturlig resistens mot vekst av mikroorganismer og odør, og kan brukes i flere dager uten å lukte. Alt du trenger å gjøre etter bruk, er å lufte ullplaggene dine godt. Så unngår du også slitasje og unødig vask. Bra for miljøet og tiden din.

Og når du nå skal pakke bort vinter-ulla tipser Himle om å oppbevare det i tørre omgivelser, og å sørge for at det får nok luft.

– Hvis du har mulighet til det, heng det gjerne opp.

– Ull er en miljøvinner

– Det er helt riktig at ull forbindes med å holde seg varm, men ull er temperaturregulerende. Den kjøler deg ned om sommeren og varmer om vinteren. Tynn ull er derfor helt perfekt om våren og sommeren, gjerne lag på lag så du kan ta av eller på ettersom du blir varm eller kald, sier Tone Skårdal Tobiasson, ullekspert og redaktør av Nice Fashion til Melk & Honning.

Hun forteller at mange i lang tid har hevdet at ull ikke er bærekraftig, men at dette synet nå er i ferd med å snu.

– Folk elsker ullklærne sine. I tillegg dukker det nå opp et annet aspekt som er karbonfangst, biologisk mangfold med mer. Her spiller sauer en viktig rolle. Når vi i tillegg vet at syntetiske materialer ‘flasser’ mikroplast i vaskevannet og i luften under bruk er det ingen tvil om at ull en miljøvinner.

Du slår et slag for norsk ull – hvorfor det?

– Fordi vi må utnytte alle ressursene. Norsk ull har mange egenskaper som kan utnyttes til produkter. Den er glansfull, har en helt eksepsjonell krus og den er som regel grovere enn for eksempel merinoull. Det norske klesmerket Greater Than A har akkurat lansert en duffel-kåpe i norsk ull som de mener skal ha livstidsgaranti.

Hva er dine beste tips for å ta vare på ullplagg?

– Ull trenger mye mindre vask enn andre materialer. Luft heller ullplaggene – enten inne eller ute. Men ull kan vaskes i maskin – da på ullvaskeprogram. Bruk alltid et vaskemiddel beregnet på ull. Dessverre mener noen merkevarer som selger ull at det ikke er nødvendig, men det å bruke vanlige vaskemidler med protein-spisende enzymer i er som å be om juling. Har du ikke ullvaskemiddel for hånden, kan du bruke litt shampoo.

Er du så uheldig å få hull i ulla kan det meste løses med nål og tråd, mener Tobiasson. Hull oppstår gjerne fordi en negl eller noe annet henger seg fast, men det kan også være på grunn av møll som er et stadig økende problem.

– Pass derfor på at ullplaggene som pakkes bort for sommeren er rene. Særlig matflekker tiltrekker seg møll.

Hovedbilde via Vogue

Les også: Slik behandler du ull- og kasjmirplagg

Siste saker

Mest lest nå
Les mer