Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Melk & Honnings Oslo-guide: desember
It's a wonderful life. Foto via Cinemateket

Melk & Honnings Oslo-guide: desember

Julespesial.

Julekonsert med Bugge Wesseltoft

4. desember

Helt siden 2009 har jazzmusiker Bugge Wesseltoft spilt vakre, neddempede instrumental-tolkninger på piano av noen av de kjæreste julesangene vi har, i tillegg til egenkomponerte låter. Julekonserten hans i Oslo Konserthus er blitt en fast tradisjon for mange i førjulsstria. En ypperlig anledning til å senke skuldrene å la julemagien synke inn. Mer info her.

Pepperkakebaking på KHiO

5. desember

Er du en av de som er i midt i innspurten på skolen med eksamensstress- og mas? Kunsthøgskolen i Oslo inviterer til gratis pepperkakebaking på Seilduken spiseri. De stiller med pepperkakedeig, gløgg, julemusikk – og julestemning. Den perfekte unnskyldningen for å ta seg en pause fra puggingen. Mer info her.

Jingle Horse på Operaen

6. til 13. desember

Er det i det hele tatt mulig å gå på Operaen i desember uten å se Nøtteknekkeren? Jada. Det har den prisbelønte huskoreografen og regissøren Alan Lucien Øyen bevist at går an.

«Jingle Horse er satt i scene som et 50-talls TV-show, inspirert av Bing Crosby og Frank Sinatras A Christmas Special. Her tas vi med inn i en rekke fortellinger som alle er knyttet til jul. Det blir hygge, uhygge, dans, julesanger, skrekk og spøkelser – for å nevne noe». Mer info her.

Juleklassikere på Cinemateket…

Hele desember

Tradisjon tro viser Cinemateket juleklassikeren It’s a Wonderful Life. Filmen ble ingen suksess da den hadde premiere julen 1946 – den var for deprimerende. Men som Cinemateket selv skriver: «Julen er tiden for de enkle budskap, og ingen kan unngå å bli rørt når hovedkarakteren kommer til erkjennelsen av at livet er herlig, tross alt».

Kan det egentlig bli jul uten Bing Crosby? Neppe. I Holiday Inn fra 1942 med Crosby og Fred Astaire i hovedrollene, får vi servert en rekke musikalske innslag – deriblant kjente og kjære White Christmas. Også svenskenes storfilm Fanny og Alexander byr på sjarmerende julestemning med overdådig julefeiring, levende lys i treet, dans og sang lagt til tidlig 1900-tallet.

…på Vega Scene

Hele desember

Tim Burtons mesterverk A Nightmare before Christmas er en artig krysning mellom en Halloween-film og julefilm, og har sjarmert seg inn i manges hjerter og blitt et must for førjulskosen. Hjelp det er juleferie fra 80-tallet er det perfekte eksempelet på at av og til må man faktisk senke de skyhøye forventingene til julefeiringen et par hakk, og heller forsøke å kose seg. Og blir det egentlig jul uten Kevin McCallister og hans planer for å redde hjemmet fra mestertyvene i Alene Hjemme?

…og på Frogner Kino

4. og 14. desember

Pizzasjef Jan Vardøen har børstet støvet av ærverdige Frogner Kino midt i hjertet av Vestkanten i Oslo, og byr på ekte førjulsromantikk med Love Actually. Enten du har savnet Hugh Grants fantastiske dansemoves, vakre Emma Thompson eller komiske Mr Bean-Rowan Atkinson pakke inn julegaver, er dette en film man ser igjen og igjen.

Designernes eget julemarked

7. og 8. desember

Er du på jakt etter unike, håndlagde gaver til dine kjente og kjære, men aner ikke hva du skal gi? Da kan det være lurt å ta turen innom Designernes eget julemarked på Doga i Oslo. Med 150 designere fordelt på tre etasjer, er det mulig å finne sjarmerende presanger til både store og små. Og ja, det er faktisk verdt køen. Mer info her.

Julemarked på Norsk Folkemuseum

7. og 8. desember

Gå tilbake i tid til da glasserte, knallrøde Snøhvit-epler på pinne var det beste som fantes (forsiktig med tennene), og man fikk seige, deilige karameller i spisse kremmerhus. Opplev dette og mye mer på julemarkedet på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Museet er pyntet til jul etter lokale norske juletradisjoner, og gir et nostalgisk innblikk i gammeldags førjulstid. Mer info her.

Julekonsert med Hilde Louise Orchestra

13. desember

For sjuende gang inviterer jazzdiva Hilde Louise Asbjørnsen til julekonsert på Victoria Nasjonal Jazzscene. Her får man både kjente og mindre kjente julesanger – særlig amerikanske gullskatter – på hennes måte. Men forvent også norske, kjente og kjære julesanger.

«Asbjørnsen er en totalartist. Hun tar over enhver scene, overstråler den med overskudd og glede, et lys som også tør å treffe de mørke stedene», skriver Victoria Nasjonal Jazzscene om artisten. Mer info her.

Miljøbevegelsens alternative julemarked

14. desember

«Forbrukskulturen hvor vi alltid skal ha mer og bedre ting har for mange blitt en så stor stressfaktor at kosen forsvinner fra førjulstiden. Hadde alle i verden hatt et forbruk på linje med en gjennomsnittlig person i Norge, ville vi trengt hele 3 jordkloder. Det går ikke lengre, og det vil vi endre på», skriver Spire om Miljøbevegelsens alternative julemarked på Vega Scene.

Her kan du delta på workshops og lære å gjenbruke ting du allerede har, eller konservere mat på den gammeldagse måten. Det blir i tillegg byttemarked i regi av Framtiden i våre hender og salg av varer fra aktører som jobber for en mer bærekraftig og sirkulær økonomi. Mer info her.

Julekonsert med Phil Spector & Dreamliners på Blå

19. desember

Det er nok ikke Phil Spector som står for denne konserten på Blå. Den amerikanske musikkprodusenten ansvarlig for mye av den bra musikken som kom ut på 60-tallet, sitter som kjent inne for drap.

Men det ikoniske julealbumet hans A Christmas Gift For You From Phil Spector sørger likevel for topp julestemning år etter år. Dreamliners børster støvet av de klassiske julesangene signert berømte 60-tallsgrupper som The Ronettes, The Crystals og Darlene Love. Du har garantert hørt dem i alle favorittjulefilmene dine. Mer info her.

Julemarked på SALT

7, 8, 14 og 15. desember

SALT hiver seg på julemarkedbølgen og inviterer til marked med håndlagde produkter og besøk av blant annet Tøyen Bazaar og Handmade In Norway. I tillegg blir det familieforestillinger, tango og swing-dans, noe varmt i koppen og pølser på bålet. Og (som alltid) digg streetfood, i tilfelle du er lei julemat- og godis allerede. Mer info her.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer