Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Ole Martin Halvorsen

Jenny Skavlans Fæbrik x ByTimo utsolgt på rekordtid

Har funnet oppskriften på suksess.

Ingen sommer uten sommerkjoler – og hva er vel ikke bedre enn å sy den selv? Sydilla har for alvor tatt landet med storm og blitt supertrendy. Dette hadde jentene bak insta-kontoen Fæbrik lagt merke til, og plutselig kom idéen om å forene krefter.

Det var likevel helt nylig at kollektivet som består av Jenny Skavlan, Ingrid Bergtun, Mari Norden og Ingrid Vik Lysne fant oppskriften på suksess. De fikk nemlig tak i et overskuddslager av tekstiler fra ByTimo.

Interessen for dette har mildt sagt vært utrolig.

– Det har tatt av i en fart vi ikke hadde drømt om

– På grunn av Korona stengte fabrikkene til ByTimo og India ned, og plutselig satt de igjen med masse overskuddstekstiler de ikke fikk produsert klær av.

– ByTimo tok kontakt med Fæbrik og lurte på om vi kunne få til noe sammen for å redde disse tekstilene. Vi tente på ideen med en gang, forteller jentene i en fellesmail til Melk & Honning.

Sykollektivet kom sammen i mars i år, etter å ha ha samarbeidet på hver sin kant. Da koronaen kom så situasjonen likevel mørk ut.

– Alle fire satt med mindre arbeid enn planlagt, så vi bestemte oss for å lansere et mønster på en omslagskjole. Det var litt for å prøve oss frem og for å se om dette var noe folk var interessert i.

– Vi vil inspirere folk som ikke har sydd før til å begynne å sy og gjøre terskelen lav, forteller de.

Kollektivet hadde ikke i sin villeste fantasi trodd at interessen skulle bli så stor.

– Det har tatt av i en fart vi ikke hadde drømt om. Da vi trykket publiser på første innlegg på Instagram, lagde vi et veddemål på hvor mange følgere vi kom til å ha om en uke. Vi var milevis unna, for det eksploderte.

Jenny Skavlan, Ingrid Vik Lysne, Mari Nordèn og Ingrid Bergtun står bak insta-kontoen Fæbrik som nå har over 30 000 følgere. Her sammen med flere syglade damer. Foto: Ole Martin Halvorsen

Utsolgt på et par timer

Selve Fæbrik x ByTimo-prosjektet var også upløyd mark for de syvante damene, så de belaget seg på en rolig sommer. Men responsen var over all forventning.

– Vi trodde vi skulle selge kjolepakker gjennom hele juli, men første slipp ble utsolgt på noen timer, og andre slipp på 5 minutter! 

Da de innså at de ikke kunne etterkomme forespørslene etter stoffet til kjolene kom de opp med nok idé: Hva med å selge mønsteret slik at alle som ville kunne sy kjoler i stoffet de ønsket etter mønstret til Fæbrik X ByTimo?

– Samtidig fortsetter jakten på mer restestoff, forklarer sykollektivet.

Jentene ser nå for seg en lys fremtid for alle som vil lære å sy selv.

– Vi tror vi bare er i starten av en stor sy-bølge. Nysgjerrigheten for søm er til å ta å føle på, vi opplever at mange har lyst til å lære. Vi ønsker å gjøre sying lett og gøy og terskelen lav for alle som vil lære å sy.

Planer om en stor sy-gathering

Kollektivet forteller Melk at de har noen røffe planer om hva som kommer i august og september av mønstre, men at de også liker å spørre følgerne hva de ønsker seg.

– Ellers har vi ambisjoner om å lage en stor sy-gathering. Vi vil også holde sykurs og bygge et stort digitalt Fæbrik-univers med masse kreativitet der kan folk kan lære å sy.

I tillegg til å inspirere folk til å sy selv, er jentene også opptatt av bærekraft. Tekstilbransjen er som kjent en miljøversting. Fæbrik vil fortsette å designe kjoler og mønstre av overskuddstekstiler.

Vi vil videreutvikle løsninger for å redde overskuddstekstiler fra klesproduksjon som er ett av mange problemer klesindustrien sliter med, avslutter de.

LES OGSÅ: Slik skal seks norske designere få deg til å velge lokalt

Siste saker

Mest lest nå
Les mer