Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Hvor mange prosent av leppestiften ender opp i magen din?

… og fem andre ting du ikke visste om fargen du putter på leppene dine. 

Leppestiften er både et historisk og kulturelt fenomen, noe de færreste tenker på når de legger et lag på leppene om morgenen eller før man sniker seg ut for en kveld på byen. Helt siden rundt 500 år før vår tidsregning har kvinner brukt leppestift, og opp gjennom historien er det også et par viktige menn som har sneket på seg en liten liten sveip med farge (Hei, President George Washington!).

I den anledning har vi samlet våre seks favoritt-fakta om den elskede – og hatede – leppestiften:

 1. Sorry, rød leppestift er BARE Elizabeth Taylor sin greie.
  Det sies at stilikonet og filmlegenden nektet alle sine medskuespillerinner å bruke rød leppestift på settet. Den eneste som skulle bli sett med røde lepper var Taylor selv.
 2. … Og før divaen tok enerett på det, var det de prostituerte sin greie.
  I antikkens Hellas var leppestift ansett som svært skandaløst, og rød leppestift var kun brukt av prostituerte. Det var til og med en lov som sa at dersom man var en «nattens-kvinne» men ikke malte leppene røde, ville man bli tiltalt for å lure sine mannlige kunder.
 3. Gjennomsnittskvinnen spiser et par kilo leppestift i løpet av livet.
  Angivelig skal et sted mellom 10 og 30% av all leppestiften du tar på ender opp i magen din.
 4. Churchill mente leppestift var godt for moral, og Dronning Elizabeth mente det var helbredende.
  Under andre verdenskrig i Storbritannia, da all kosmetikk ble rasjonert, bestemte statsminister Winston Churchill at produksjonen av leppestift skulle forbli upåvirket da han mente det økte moralen blant den kvinnelige befolkningen. 400 år tidligere, da Dronning Elisabeth hersket i samme land, trodde flere at leppestift hadde helbredende krefter. Elisabeth var stor tilhenger av denne teorien selv, så mye at da hun lå på sitt dødsleie hadde hun et lag på cirka en centimeter med leppestift på leppene.
 5. Ja, George Washington brukte faktisk leppestift.
  … Og pudder. Og parykk. 
 6. Fargede lepper får faktisk guttene til å stirre.
  Ifølge en studie utført ved University of Manchester ser menn på kvinner med leppestift lenger enn kvinner med bare lepper. De var mest opptatt av rød leppestift og stirret på det i et gjennomsnitt på 7,3 sekunder, mens blikket lå på kvinner med rosa leppestift i et gjennomsnitt på 6,7 sekunder. De så på kvinner med nakne lepper i i gjennomsnitt bare 2,2 sekunder. Med andre ord litt kjipt for Elisabeth Taylor sine motspillere…
Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Les også: Dette er årets største skjønnhetstrender

Siste saker

Mest lest nå
Les mer