Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Hvem er egentlig Amanda Gorman som leste opp dikt under presidentinnsettelsen av Joe Biden?
Amanda Gorman under diktopplesningen. Foto: Patrick Semansky-Pool via Getty

Hvem er egentlig Amanda Gorman?

Vil stille som presidentkandidat i 2036.

Det var en stjernespekket seremoni da Joe Biden ble innsatt som president i USA i går. Store navn som Lady Gaga og Jennifer Lopez opptrådte i kongressen i Washington DC. Men det var særlig én person som stjal showet.

Da 22 år gamle Amanda Gorman leste det kraftfulle diktet sitt The Hill We Climb under presidentinnsettelsen, var det som den yngste personen noensinne. Diktet som hun hadde begynt på for lengst, men som ifølge The New York Times skal ha blitt inspirert av opptøyene i Kongressen for drøye to uker siden, fikk sosiale medier til å koke.

Poeten skal ha fått 10 000 følgere i minuttet på Instagram, og har i skrivende stund over 2 millioner følgere.

– Jeg skrev det med tanken om at dette ikke er øyeblikket for å si ‘Ding-dong heksen er død’ og danse på graven til Trump. Det er en stor mulighet til å forene det amerikanske folket og fokusere på blikket vårt for fremtiden, og måtene vi kan samarbeide og bevege oss fremover sammen, sier Amanda Gorman til Vogue.

22-åringen innrømmer at det var et skremmende dikt å skrive, med tanke på den ekstremt anspente politiske situasjonen landet har opplevd særlig den siste tiden.

Ser til Martin Luther King

Da Amanda Gorman studerte sosiologi ved prestisjetunge Harvard, ble hun i 2017 utnevnt til Youth Poet Laureate of the United States som den første noensinne, skriver Glamour.

Det var kona til president Biden, Jill Biden, som først oppdaget Gorman samme året. Den ferske førstedamen ba henne for en drøy måned siden om å skrive et dikt for innsettelsesseremonien til ektemannen.

Gorman har sett til både Abraham Lincoln, Frederik Douglass og Martin Luther King da hun skrev The Hill We Climb. Født og oppvokst i Los Angeles, begynte hun å skrive da hun var åtte år gammel. Medfødte talevansker gjorde det enklere får henne å uttrykke seg på papir. Disse overvant hun imidlertid for noen år siden.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

– Tanken på at jeg måtte lese dette diktet høyt foran andre mennesker var skremmende, men også en veldig kraftfull, viktig og vakker del av det også. Jeg ser på opplesning av dikt som en egen kunstform og tradisjon, sier hun til Vogue.

Hvem er egentlig Amanda Gorman som leste opp dikt under presidentinnsettelsen av Joe Biden?
Amanda Gorman ikledd Prada. Foto: Win McNamee via Getty

Amanda Gorman som president

Da Gorman leste opp diktet sitt, var det ikledd Prada fra topp til tå – en designer hun beundrer for sitt feministiske ståsted. Ettersom hun følger i fotsporene til de svarte poetene Maya Angelou og Elizabeth Alexander, som leste opp dikt under presidentinnsettelsene av Bill Clinton i 1993 og Barack Obama i 2009, ønsket hun å hylle dem.

Tv-personlighet Oprah Winfrey sendte Maya Angelou en Chanelkåpe og et par hansker i forbindelse med diktopplesningen hennes for Bill Clinton. Denne gangen sendte hun Amanda Gorman et par gulløreringer fra Niko Koulis og en ring fra Of Rare Origin, for å fortsette tradisjonen.

Tross sin unge alder, har Gorman allerede gitt ut to bøker. Change Sings: A Children’s Anthem og The One for Whom Food Is Not Enough. Og målet, ifølge The New York Times? Å stille som presidentkandidat i 2036.

Les også: Valgte unge svarte designere for innsettelsen

Siste saker

Mest lest nå
Les mer