Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Fungerer egentlig tørrbørsting?
Foto: Instagram/@bellahadid

Hva er greia med tørrbørsting?

– Lettvariant av isbading, mener hudlege.

Etter en ganske så regntung og kjølig vår, kom sommeren helt plutselig med Sydentemperaturer og strålende sol mange steder i landet.

For dem som ønsker seg vakker solkysset hud, er det viktig med både solkrem, men også et godt grunnlag før solingen begynner.

Stadig flere sverger til tørrbørsting, også kalt dry body brushing, eller bare body brushing.

Tørrbørsting brukes for å detoxe kroppen, i tillegg til å forbedre blodsirkulasjonen for å bidra til en bedre hudtone og mykhet, skriver WhoWhatWear.

Ulike produsenter av tørrbørster hevder at tørrbørsting også skal kunne ha en positiv effekt på lymfesystemet og til og med forbedre og forebygge cellulitter.

Så mye som 40 prosent av oss sliter også med den helt vanlige (og totalt harmløse) hudlidelsen Keratosis Pilaris, som viser seg som røde nupper, gjerne på overarmer, lår og rumpe. Regelmessig tørrbørsting i kombinasjon med annen hudpleie skal kunne klare å dempe synligheten av disse, dersom man ønsker det, ifølge Vogue.

Men hva går tørrbørsting ut på, hvordan gjør man det – og ikke minst; fungerer det egentlig?

Hva er greia med tørrbørsting?
Tørrbørsting skal kunne eksfoliere huden, øke blodsirkulasjonen og forhindre cellulitter. Foto: Instagram/@karmameju_skincare

Cathrine Stabel i Helt Krem forklarer at man ved tørrbørsting bruker en børste, ofte oval eller rund i formen med myke eller harde hår, på tørr hud. Eventuelt kan man benytte en skrubbevott.

– Man fjerner døde hudceller, slik at huden får mer glød. I tillegg til at man forebygger inngrodde hår og øker blodsirkulasjonen. Mange opplever at huden blir mykere og at hudteksturen blir bedre, sier hun til Melk & Honning og fortsetter;

– Den mentale delen av det kan også spille inn. Man stimulerer jo nervesystemet og kan gjerne føle seg litt piggere og mer friskus etterpå, men det er helt individuelt.

– Finnes det noen ulemper?

– Tørrbørsting er forbundet med særs liten risiko, men om man børster gjentatte ganger over samme område kan huden bli sår og sprekke. Det burde man unngå. Om man har nupper, eller keratosis pilaris, som typisk kommer på armer eller lår, så kan tørrbørsting irritere huden.

Les også
H&M kutter ut gratis retur

– Da er det bedre å bruke kjemisk eksfoliering, som er mer skånsom for huden. AHA-syre er nok mest anbefalt, men BHA-syre kan også ha god effekt. Om man har psoriasis, atopisk eksem, spesielt sensitiv hud eller lignende er det lurt å snakke med sin hudlege før man børster i vei.

Stabel tror det er veldig individuelt på om tørrbørsting funker.

Cathrine Stabel i Helt Krem
Cathrine Stabel. Foto: privat

– Man skal, som med det meste av hudpleie, bruke det jevnlig over tid for å kunne se noe resultat. Det er ikke noen mirakelkur for cellulitter. De får man rett og slett ikke børstet bort, da årsaken til cellulitter ligger under huden.

– Men man skal ikke kimse av at det kan føles godt og at huden kan føles mykere og jevnere. Det er ikke gjort så mye studier på dette området, så jeg ville vært skeptisk til de som mener tørrbørsting kan gjøre en enorm endring for huden.

Hun forklarer at man ofte gjør tørrbørsting før en dusj, fordi de døde hudcellene man børster av da skylles vekk.

– Huden må være tørr. Man starter ofte fra føttene og jobber seg oppover, men det bestemmer man litt selv. Man børster i sirkelbevegelser. Det er også vanlig å legg mer press på børsten på ben og armer, enn å mykere deler av kroppen som mage og bryst.

Det kan også være fint å bruke en fuktighetskrem etter dusjen, slik at man tilfører huden fuktighet etter tørrbørstingen, tipser hun.

– Jeg vil ikke anbefale å tørrbørste fjeset. Der er det mer skånsomt for huden i fjeset å bruke kjemisk eksfoliering. Sørg for å holde børsten ren ved å skylle den i lunkent vann og innimellom bruke litt såpe på den, skylle og la den lufttørke.

Les også
Sara Flaaen Licius og Ida Tolou deler sine høydepunkter fra Paris Fashion Week

Når det gjelder hvor ofte man bør børste, mener hun rådene varierer.

– Noen gjør det hver dag, noen annenhver dag. De fleste som klarer å innarbeide dette i rutinen gjør det før de dusjer. Hvor ofte eller sjeldent det nå er.

– Jeg vil si det viktigste er at man gjør det jevnlig, over tid, om man ønsker å se noen effekt. Cellefornyelsen går tregere jo eldre vi blir. Alt fra 28 til 45 dager, så uansett hvilket produkt du prøver innenfor hudpleie, må du holde ut i alle fall en måned før du vet om du føler det har effekt eller ikke.

Somaya Bougroug i Gimle Parfymeri elsker tørrbørsting og har vært en stor tilhenger i mange år.

– For meg er tørrbørsting en supereffektiv måt å få en grunding peeling av huden på. Døde hudceller blir skrubbet av, huden blir glattere og jevnere og sirkulasjonen settes i gang, forteller hun til Melk.

– Jeg innbiller meg også at tørrbørsting gjør cellulittene mindre synlige, fordi overflaten blir så jevn og fin. Jeg har også opplevelsen av at tørrbørsting forebygger inngrodde hår og «sliper» bort nuppene mine.

Hun mener også det skaper en bedre tilgang for produktet man smører på, fordi tørrbørstingen har eksfolierende effekt.

– Det er også et utrolig deilig velværerituale på morgenen før jeg hopper i dusjen. Kroppen blir varm og sirkulasjonen settes skikkelig i gang, og jeg får en kjempefin glød og energi til huden. Jeg får virkelig en energiboost av det innvendig- og ut!

Somaya Bougroug om tørrbørsting
Somaya Bougroug. Foto: Mohammad Ataey

– Elsker å tørrbørste på sommeren. Jeg opplever at jeg får en jevnere brunfarge som varer lenger – men husk å smøre huden godt med fuktighet og solkrem.

Les også
Jared Leto skal spille Karl Lagerfeld i ny biografisk film

Hun ser ikke mange ulemper med å tørrbørste huden.

– Er du sensitiv i huden, kan det være lurt å passe på at du har en tørrbørste eller vott som ikke er så grov. Ikke vær så hardhendt når du tørrbørster, slik at du ikke får en altfor grov peeling av huden. Velg riktig redskap for din hud.

– Tørrbørst gjerne på morgenen, siden det er en energiboost. Tørrbørst hele kroppen, også under armer. Bruk tørrbørsten eller votten rett på tørr hud, og dra børsten mot hjertet flere ganger. Her har jeg funnet noen superbra videoer på YouTube.

– Hopp i dusjen med én gang og bruk en deilig shower gel. Smør deg gjerne innen de første fem minuttene, mens du fortsatt har litt fuktighet igjen i huden for best absorbering av olje eller krem. Jeg foretrekker olje, siden det gir verdens beste sommerglød! 

Hudlege: – Lettvariant av isbading

– Tørrbørsting øker først og fremst blodsirkulasjonen, og kan også fungere som en fysisk eller mekanisk peeling, sier Emilia Hugdahl, hudlege ved Bryggen Hudlegesenter i Bergen til Melk.

Hun er ikke helt enig med Vogue som anbefaler tørrbørsting mot den vanlige hudlidelsen så mye som 40 prosent av oss har.

– For forebygging av Keratosis Pilarsi ville jeg heller valgt kjemisk peeling med syrer, for eksempel salisylsyre, eller karbamid-holdige produkter.

Kan tørrbørsting ha en positiv effekt på lymfesystemet og cellulitter?

– Det har dessverre liten effekt på cellulitter. Men det får i gang blodsirkulasjonen, som gir generelt velvære.

– En slags lettvariant av isbading.

Les også: Norske eksperter om nytt utseendedop: – Kjempefarlig

Siste saker

Mest lest nå
Les mer