– Er nok blitt så stort fordi vi tenker mer holistisk, tror beautyekspert.
At beautyredskaper som gua sha og tørrbørster får plass på baderomshyllen viser at skjønnhetsbildet stadig får et mer holistisk tankesett. Velvære og skjønnhet går fremdeles, om ikke enda mer, hånd i hånd. Og floskler som «skjønnhet kommer innenfra» holder stand.
Nå trender såkalt lymfemassasje blant Gen Z og på TikTok.
Det er særlig et såkalt lymfetisk drenasje-redskap i treverk som er blitt den siste dillen. Denne skal kunne få en til å føle seg lettere og smidigere i kroppen, mindre oppblåst og mer energifylt, ifølge L’Officiel.
Lymfemassasje skal også kunne redusere poser under øynene og generell puffiness i ansiktet og kroppen, bidra med glød og hjelpe med å gi deg kinnbein ut av en annen verden, ifølge Glamour.
Men hva er egentlig lymfemassasje, og hvorfor trender det?
– Lymfemassasje er en myk form for massasje som i utgangspunktet har som formål å redusere hevelse og føre væske fra armer og ben tilbake til kroppen gjennom å massere langsmed lymfebanene i kroppen, sier Arne Marius Ertzeid Gulseth, kiropraktor og daglig leder ved Mobilis Klinikken til Melk & Honning.
– Tempo og retning på massasjen utføres på en måte som stimulerer flyten av væske fra lemmene, og er således veldig forskjellig fra for eksempel en sportsmassasje.
Klinisk sett er lymfemassasje oftest brukt ved tilstander hvor kroppen ikke er i stand til å føre væske tilbake fra armer eller ben på naturlig måte, ifølge Ertzeid Gulseth.
Som for eksempel ved lymfødem, venøs insuffisiens og åreknuter som gir væske i bena, hevelse etter operasjoner eller eventuelt ved skader som har gitt hevelse. t typisk tilfelle er kanskje en kreftpasient som har fjernet et bryst og tilhørende lymfeknuter og sliter med hevelse i etterkant.
– Det er dog mange andre pasienter, uten store medisinske problemer, som benytter seg av tilbudet på basis av velvære og den nytten de selv opplever å ha av slik massasje.
På klinikken deres har de ikke spesielt mange unge som benytter seg av dette tilbudet. Men de er for det meste fokusert på behandling av muskel- og skjelettplager, samt assosierte lidelser.
– En mer «spa-fokusert» klinikk ser kanskje en yngre kundegruppe som benytter seg av lymfemassasje for andre mulige effekter.
Er det noen som ikke bør få lymfemassasje?
– Som de fleste behandlinger er det noen grupper denne formen for behandling ikke passer for. Personer med nyresvikt, risiko for blodpropp, ødem som følge av hjerteproblemer, astma (kan utløse anfall), pågående infeksjon eller inflammasjon, kreft eller annen alvorlig sykdom, burde i utgangspunktet ikke benytte seg av lymfemassasje.
– De fleste massasjeterapeuter burde ha god oversikt på såkalte kontraindikasjoner. Men har man en spesielt komplisert sykdomshistorie er det alltid lurt å sjekke med fastlegen om det er noen åpenbare risikofaktorer, før man benytter seg av et behandlingstilbud.
Les også: Hva er greia med tørrbørsting?
Silvany Bricen forteller til Melk at hun selv har opplevd effekten av lymfedrenasje ved flere anledninger, både for ansikt og kropp, og bruker det regelmessig.
Bricen driver velværepodcasten Hey Babe! sammen med Hedda Brodtkorb.
– Lymfedrenasje regnes som en massasjeteknikk. Men når man går til en hudpleieterapeut som bruker ansiktsmassasje i sine behandlinger, bør man merke at det setter fart på vevsvæsken som vil ut, og man vil merke at du må tisse mye. Og ja – effekten merkes, sier hun og fortsetter;
– Vi har nesten 900 lymfeknuter i kroppen, og rundt 200 sitter i halsen. Alle som har festet mye, spist mye dårlig mat eller kanskje vært syke har kanskje merket hevelser i kroppen.
Hun tror trenden henger sammen med pandemien, da det ble mer fokus på hjemmespa og hvordan vi kan ta vare på kroppen vår og immunsystemet.
– Massasjeteknikker er ikke nytt, og redskaper som gua sha og jaderuller er nok blitt så stort fordi vi tenker mer holistisk. Personlig syns jeg det er fantastisk å tenke mer helhetlig.
For å få effekt kreves mer enn én behandling hjemme, mener Bricen.
– Den må bli en del av din hudpleierutine, eller du kan oppsøke terapeut som kan gi deg en dypere massasje.
Mange år før hun begynte å skrive om skjønnhet, oppsøkte hun Marianne Ottestad Nyquist hos hudpleieklinikken Clinique Renaissanse på Briskeby i Oslo for å få hjelp med pigmentflekker. Der fikk hun først en aha-opplevelse på hvordan riktig massasje «setter i gang kroppens detox-system og flusher væske ut av kroppen».
– Etter hver hudpleiebehandling måtte jeg tisse noe fryktelig. Alt fordi hun ga meg en drenerende massasje. Avfallsstoffer i kroppen kan gi mer cellulitter og dårlig hud, og drenasje hjelper på huden.
Hun trekker også frem klinikken Bailine på Lilleaker i Oslo, hvor innehaveren bruker strøm for å aktivere musklene.
– Det er heftige greier, men ga gode resultater på min kropp. Ettersom kroppens muskler rykker sammen, kjente jeg en veldig ro etterpå, slik som en lett treningsøkt.
Slik kan du utføre lymfemassasje på deg selv hjemme
– Lymfemassasje er noe man kan gjøre selv hjemme som en daglig rutine, for å hjelpe flyten av lymfe. Det er en mykere, taktil massasje som man kan gjøre gjennom lette og lange stryk over hele kroppen, sier Lena Backmann, massør ved Mobilis klinikken.
– Lymfesystemet tømmer seg i de store venene ved gropen nær kragebena. Gjør strykene mot områdene med ansamlinger av lymfeknuter. Begynn ved gropen ved kragebena, armhuler, lysken og magen.
Det kan til og med gjøres med tørrbørste, for å få i gang lymfesystemet. Bruk i så fall helst en børste med av naturhår for tørrbørsting, tipser Backmann.
– Det kan være bra med lymfemassasje en gang i uken i begynnelsen for å få fart på systemet. Når man har oppnådd bra resultat, er det nok med en behandling hver fjerde til femte uke for å forebygge og holde kontrollen.
– Vi oppfordrer naturlignok å gå til terapeuter og klinikker som har god kompetanse på de behandlingene de utfører, slik at din sikkerhet som pasient eller kunde er godt ivaretatt.
Les også: Stadig flere norske kvinner får sykdommen Gigi Hadid har