Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Hva er gorpcore?
Foto: Instagram/@haileybieber

Hva er egentlig gorpcore?

– Nordmenn ble trendy uten å vite (eller ville) det.

De siste årene har tekniske plagg fått stadig mer fotfeste i motebildet. Allerede i 2017 skrev vi om den såkalte Gorpcore-trenden, som henter inspirasjon fra skog og mark. Lillebroren til Normcore, som var et opprør mot high fashion og maksimalisme.

Den globale shoppingplattformen Lyst har nå analysert data fra mer enn 160 millioner forbrukere, og funnet frem til de ti mest populære nøkkelplaggene fra siste kvartal. Flere av disse faller innunder den såkalte Gorpcore-trenden, ifølge The Independent.

Vanntette bøttehatter, boblejakke fra North Face, fleecejakke fra Patagonia og balaklava er bare noen av elementene som tikker av trendboksen.

Men hva er egentlig gorpcore, og hvorfor er det stadig trendy?

Moteviter Pia Henriksen spør seg om gorpcore egentlig er navnet for allværsjakke.

– Jeg har observert at det er en greie på TikTok å dusje med Arc´teryx jakker, for å vise at de er vantette på ordentlig. Å dusje med allværsjakke på er nytt. Ellers er vel den norske befolkningen godt integrert i vann- og vindtette klær, sier hun til Melk & Honning.

Å utstyre seg med full beskyttelse mot ytre omstendigheter ikke er så overraskende etter to år med virus, mener hun.

Moteviter Pia Henriksen om grått hår
Pia Henriksen. Foto: Privat

– Det er logisk og livreddende, på sitt vis, fortsetter hun og legger til;

– At gorpcore ofte ikke er nødvendig bekledning under de himmelstrøkene de blir brukt i, bekrefter bare at det er mote mer enn funksjon, og helt fristilt fra naturen. Gorpcore signaliserer overlevelse i asfaltjungelen.

Patrick Stangbye, kreativ strateg, ultraløper og Global Brand Manager for ROA Hiking, mener gorpcore «forsåvidt alltid har vært en greie», men at nå skal også alle motehusene med på toget før det går.

– Fenomenet med å gjøre campingutstyr eller ting som ligner turtøy har vært en del av spesielt streetwear siden begrepet ble definert, sier han til Melk.

– Det som er flott for nordmenn er at de ble trendy uten å vite (eller ville) det. Folk i New York tok Arc’teryx skalljakken på seg i byen og Salomon-skoene på undergrunnen på vei til kontoret, istedenfor sine trofaste Nikes. 

Patrick Stangbye om gorpcore
Patrick Stangbye. Foto: Instagram/@patrickstangbye

Han tror det i teorien bare handler om at klær, som er funksjonelle og som oftest er ment for bruk på fjellet og i skogen, har inntatt hverdagsgarderoben i byen. Han trekker frem skalljakken, fleecen, softshellbuksene og terrengskoene.

Les også
Dette vet vi så langt om sesong 2 av nye Gossip Girl

– Den lette løpesekken har erstattet totebagen. Funksjonalismen får stå i forsetet, og form er et resultat av funksjon. Samtidig får du noen ganger med deg kulheten til de som virkelig klatrer store fjell eller løper i ekstremt terreng med på kjøpet. Forlokkende for mange.

Grunnen til hvorfor gorpcore nå trender igjen tror han er ganske kompleks.

– Noe kommer nok fra en søken etter det autentiske. Men også at det var en lett etterfølger etter en ny bølge logomania. Mange utendørsmerker har veldig tydelig logobruk. Utendørstøy er også veldig gjenkjennelig på bilder, samt at prisnivået også i blant gjør at noen produkter kan signalisere status.

Hva er egentlig gorpcore?
Bella Hadid med en av sine mange boblejakker. Foto: Gotham/DC Images via Getty

– Samtidig har sosiale medier og andre kanaler gjort det tydeligere at den Chanel i alle år har prøvd å kommunisere er kunden i magasinene, ikke er den reelle kunden. Ikke når du har mulighet til å sjekke hashtags og tråder for å se hvem som faktisk kjøper tingene du har blitt fortalt du skulle drømme om å eie.

Kanskje, mener Stangbye, fremstår de ikke alle like kule som de en gang klarte å overbevise oss om.

– For en generasjon som står ovenfor mange spørsmål relatert til både klima og politikk generelt, kan det godt være at verdier som bærekraft og det å ta vare på naturen, kommunisert fra merker som Patagonia, står folk nærmere enn et tradisjonelt fransk motehus.

Hva er egentlig gorpcore?
Patagonia er et obligatorisk gorpcore-merke. Foto: Instagram/@patagonia/@kernducote

Han mener gorpcore er klær laget for folk med aktive liv.

– Folk som liker å være på fjellet. Men også nordmenn som skal på kontoret, men først sykle kidsa i barnehagen på elsykkel i minus åtte og en sørpemiks av snø og salt før de kommer seg dit.

– Greia er vel at du plutselig kan få lov til å føle deg kul og komfortabel på samme tid.

Les også
Falske fregner trender denne sommeren

Les også: 13 par sneakers vi ønsker oss nå

Siste saker

Mest lest nå
Les mer