Christian Dior kalte han ‘kongen av Haute Couture’. Cristobal Balenciaga påvirket den vestlige moten til de grader. En helt ny utstilling går hans kreasjoner i sømmene.
Født og oppvokst i Baskerland, startet han å gå i lære hos en skredder som tolvåring, før han tok utdannelse innenfor samme felt i Madrid i tenårene. Som 24-åring åpnet han sin første klesforretning med egendesignede klær, som raskt vokste til tre avdelinger rundt om i Spania. I 1937 pakket spanjolen nål og tråd og åpnet sitt nå verdenskjente motehus i Paris, på en av de store gatene som peiler seg ut fra Triumfbuen – Avenue George V.
I løpet av sin karriere var han med på å revolusjonere hvordan man kunne leke seg med former rundt kroppen. Balenciaga gjorde skuldrene brede og fjernet det innsnurpede livet, introduserte nye, voluminøse fasonger – for eksempel boble-skjørtet og kokong-kåpen, empire-kjoler og tunikaer. Som én av de eneste «couturierene» hadde han kunnskap om selv å tegne, designe, skjære, klippe og sy ferdig kjolene han visualiserte. Etter å ha vært en del av selve mote-monarkiet i tre tiår pensjonerte han seg på slutten av 60-tallet, og døde fire år etter. På slutten av 80-tallet ble rettighetene til Balenciaga-navnet kjøpt opp, og i tiden som har fulgt har store navn som Nicolas Ghesquiere, Alexander Wang og nå Demna Gvasalia fått sette sitt preg på merket.
Cristobal Balenciaga voktet omhyggelig om sitt privatliv. Blant annet delte han størsteparten av livet med mannen Vladzio Jaworowski d’Attainville, men han innrømmet aldri utad at han var homofil.
Når Victoria & Albert museum i London nå har valgt å ta en nærmere kikk på Balenciaga som mann og merke, har det vært kurator Cassie Davis-Strodder sin oppgave å forsøke å finne ut mer. I 18 måneder har hun reist verden rundt for å sanke inn plagg fra private samlere og stiftelser.
– Han er det rene mysteriet fordi han nesten ikke gjorde noen intervjuer eller skrev en biografi. Det gjør det vanskelig fordi det da bygges opp mye myter rundt en person som det. Det finnes haugevis av historier, men han ga bare ett intervju. Han var en veldig privat person, har Davis-Strodder fortalt Vogue UK.
Plaggene hun har samlet inn er signert både Cristobal selv og hans etterfølgere. Resultatet er 100 utvalgte plagg som nå vil vises fram i museet som ligger i Kensington, helt fram til februar 2018.
Bilder: Via Vogue.uk – credit: Eva Al Desnudo