Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

H&M taper stort

Stenger butikker, og utsetter åpningen av nye.

Allerede i september skrev den anerkjente finanssiden This is Money om H&M sin nedgang i overskudd på hele 20% fra fjoråret. Ifølge dem var årsaken til dette at den svenske kjeden er i ferd med å tape den beinharde konkurransen på nett. CEO Karl-Johan Persson advarte om at markedet er i ferd med å bli tegnet opp på nytt, med helt nye aktører og endrede forventninger hos kundene.

– Dette er selvsagt ikke noe vi er fornøyd med. Vi er i ferd med å gjøre investeringer nå for å utnytte oss av muligheter i forbindelse med disse skiftene i industrien vår, uttalte han da.

Analytikerne hadde forventet av fjerde kvartal ville gå bedre, og at salgstallene for året totalt likevel ville være gode. I dag skriver Aftenposten at det totale salget for H&M i fjerde kvartal har falt med to prosent, mens analytikerne forventet at det skulle stige med nesten fem prosent.

Dette førte til at kursen falt med mer enn 15 prosent på børsen i Stockholm i dag, noe som betyr et papirtap på omkring 50 milliarder kroner for selskapets aksjonærer.

H&M har hatt et mål om å øke salgstallene med et tosiffred prosenttall de siste årene, men i år har de kun klart å oppnå en totalt økning på fire prosent, skriver Aftenposten. E24 skriver at kleskjedens markedsverdi så langt i år er skåret ned med hele 30 prosent.

Mye av bakgrunnen til de økonomiske utfordringene er den tøffe konkurransen på nett, blant annet fra sider som Zalando og ASOS, i tillegg til at fysiske butikker overalt ser en nedgang i salg. Resultatet av dette er at H&M kommer til å legge ned en del fysiske butikker fremover, og vente med  – eller kansellere – eventuelle planer om nyåpninger. Det er foreløpig ikke kjent nøyaktig hvilke butikker som rammes.

Les også: Luksusmerke taper omsetning

Siste saker

Mest lest nå
Les mer