Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
sonja wanda

Fem norsk-afrikanere om det kontrovesielle H&M-bildet

Vi kan ikke sette punktum for årets hittil største moteflause. Hettegenseren til barn fra H&M med teksten «The coolest monkey in the jungle» har skapt store diskusjoner denne uken.

På kleskjedens egne nettside var den mye omtalte hoodien på en ung, svart gutt – noe som fikk det til å koke i sosiale medier. Uttrykket «monkey» – ape – har historisk sett blitt brukt som et nedsettende, rasistisk skjellsord om folk med afrikansk opphav. Da skandalen først brøt ut annonserte artisten The Weeknd at han trekker seg fra sitt samarbeid med kleskjeden – og natt til onsdag gjorde G-Easy det samme.

På Instagram skriver The Weeknd at selv om dette var en «feil» fra H&Ms side, kan han ikke samarbeide med et selskap som lar noe slikt skje i 2018, skriver 730. Bare et par timer etter at G-Easy meldte at han ikke ville samarbeide med kjeden, kom H&M med sin andre unnskyldning på Instagram. Her skriver de blant annet at de har et ansvar som de ikke har klart å opprettholde.

Som hvit person kan man i stor grad sympatisere med, være enig i, og slutte seg til koret av de sterke reaksjonene – Men det er ikke til å komme bort fra at det er som mørkhudet person man kjenner gravalvoret av skandalen helt ned i marg og bein. Det peker tilbake på et rasehat som strekker seg gjennom generasjoner, som hoodien nå er en påminner om.

Nettopp derfor har Melk & Honning spurt fem personer med norsk-afrikansk bakgrunn om hva de mener om hendelsen.

Personene vi har intervjuet i denne saken ble kontakten i forkant av den andre unnskyldningen.


Sonja Wanda – modell, frisør og skuespiller

Hvordan reagerte du på bildet?

– Jeg fikk angst, ble rasende og utrolig lei meg når jeg så hva som stod på genseren!

Sonja Wanda. Foto: Alexander Norheim

– Jeg har fulgt med på motebransjen så lenge jeg har holdt på og jeg har visst og opplevd at det er utrolig vanskelig å presentere at vi er stolt av fargen vi er født med og personligheten i tillegg. Det første jeg tenkte var…. here we go again liksom, har vi ikke skjønt det i «Fashion world» at alle farger er naturlige og fine nok. Vi er alle mennesker – er ikke det bra nok?

Hva synes du om unnskyldningen H&M delte på sosiale medier i etterkant av hendelsen? 

– Jeg synes at unnskyldningen var altfor tynn. Dette burde de tenkt på før de skulle selge den.

Les også
Kjenner du til det norske smykkemerket Afrodite by MG?

– Hva med alle de barna som skulle hatt den på seg på skolen, tenk deg det da –  det hadde definitivt ført til rasisme og mobbing.

Har denne hendelsen påvirket ditt syn på H&M og kjedens ledelse? 

– For å være helt ærlig så har jeg ikke handlet på H&M slik jeg gjorde på 90-tallet til begynnelsen av 2000. Kvaliteten på klærne er ikke den samme og jeg tenker på barnearbeid også – det har jeg alltid gjort og prøver og støtte på den måten.

Hva mener du burde bli neste steg for H&M nå? 

– De burde gi lønnsforhøyelse for dem som produserer og lager klærne hvor nå det er, få bedre kunnskap om historie og menneskene i dagens sammfunn.

– De må også komme med en god unnskyldning på vegne av alle de har gjort rasende.

Hodo Musa – stylist

Hvordan reagerte du på bildet?

Hodo Musa via Instagram @Hodovodo

– Først trodde jeg at bildet var falskt. Jeg nektet å tro at H&M kunne la noe slikt komme på trykk. Da jeg skjønte at det var ekte, ble jeg sint.

– For meg har H&M vært en stor og viktig samarbeidspartner som jeg har vært glad i. H&M er veldig grundige når det kommer til sitt egen image og hvordan de presenterer produktene sine – så det må være en del personer i kjeden som har godkjent dette bildet.

– Et mørkhudet barn er «den kuleste apekatten i jungelen»? Tenk å være en mørkhudet gutt som blir mobbet og kalt apekatt, og så får du se dette bildet. Det er trist å tenke på.

Hva synes du om unnskyldningen H&M delte på sosiale medier i etterkant av hendelsen?

– Den var litt svakt å skylde på «rutinesvikt».

– Det virker ikke som at H&M forstår hvor dypt de har såret mange av sine trofaste kunder. De bør komme med en bedre forklaring på hvordan dette skjedde.

– Men en stor takk til H&M-kontoret i Norge, som tok seg tid til å kalle meg inn på et møte hvor de ba om unnskyldning og forsikret meg om at det er ikke noe de står for og at de er lei seg.

Har denne hendelsen påvirket ditt syn på H&M og kjedens ledelse?

– Som svensk statsborger har H&M vært en kjede jeg har vært veldig stolt over – så dette skuffer veldig. Men det sitter flotte, gode mennesker på det norske kontoret som jeg alltid kommer til å være venn med og respektere.

Les også
Ekspertenes beste tips til digg champagnefrokost på 17. mai

Hva mener du burde bli neste steg for H&M nå? 

– Vel, det eneste som er sikkert er at deres ønske om å fremstå som et selskap som fremmer mangfold har mistet mye troverdighet. De må steppe opp!

– Jeg merker meg at få av mine «kollegaer» i Norge har reagert på dette – og det sårer. Det er for mange som har en «get over it»-holdning. Vi må ta hendelser som dette på alvor.

Chioma Anugweje – blogger og journalist hos 730

Hvordan reagerte du på bildet?

Chioma Anugweje via Instagram @Chiomaacom

– Jeg ble skuffet og lei meg! Det er alltid trist når merker man liker gjør problematiske ting.

Hva synes du om unnskyldningen H&M delte på sosiale medier i etterkant av hendelsen?

– Jeg synes unnskyldningen kom sent og at dette aldri skulle skjedd.

– Er det virkelig ingen som jobber hos H&M som reagerte på dette bildet? Det er jo mange steg og mennesker man skal innom før et sånt bilde blir godkjent og havner på nettsiden. Det er derfor mange sier at det trenger flere «people of color» som jobber høyt opp eller administrativt i store selskap.  Jeg tenker at det kanskje var noen som reagerte på dette, men at de kanskje ikke hadde muligheten eller en høy nok stilling til å bli hørt.

Har denne hendelsen påvirket ditt syn på H&M og kjedens ledelse?

– Ja, fordi H&M er en aktør jeg genuint liker. Jeg handler der ofte og synes de har kule klær. Nå sitter jeg å tenker på hva jeg skal gjøre med alle de gavekortene jeg fikk av familien på H&M til jul. Det burde ikke skjedd.

Hva mener du burde bli neste steg for H&M nå?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål, for det første burde de gå inn til deg selv å tenke over hvordan de styrer selskapet og hvem som styrer det. De burde utvide teamet sitt og få input fra ulike etnisiteter og kulturer. Det er også mange mennesker som distanserer seg fra H&M nå og avslutter samarbeid med dem. Det er interessant å se hvem som ikke gjør det, sannsynligvis fordi de føler det ikke angår dem direkte? Superstjerner som The Weeknd & G-Eazy avslutter samarbeidet sitt med H&M, men kjeden hadde et tilsynelatende godt besøkt event i Oslo i går.

Hkeem – artist

Hvordan reagerte du på bildet?

– For meg så kom det som et sjokk –  jeg kunne ikke tro det.

Hkeem via Instagram @Hkeemofficial

– Burde ikke H&M ha tenkt seg litt om? Det bildet påvirket dagen min på en veldig negativ måte.

Les også
Hårfrisyrer som passer perfekt til bunad (og andre antrekk) på 17. mai

Hva synes du om unnskyldningen H&M delte på sosiale medier i etterkant av hendelsen?

– Jeg vet ikke helt. Jeg skal ikke si noe på det – alle mennesker gjør feil. Jeg skal ikke rakke ned på at de sa unnskyld: Det viser at de faktisk angrer og vil gjøre det godt igjen.

Har denne hendelsen påvirket ditt syn på H&M og kjedens ledelse?

– Det gjør nok det, ja.

Hva mener du burde bli neste steg for H&M nå?

– De bør ta tak i hvem som styrer markedsføringsdelen og snakke ordentlig med teamet slik at dette aldri skjer igjen.

Salima Breie Jobarteh – stylist

Hvordan reagerte du på bildet?

Salima Brie Jobarteh via Instagram @SalimaJobarteh

– Var det absolutt ingen i produksjonen som på et eller annet tidspunkt stoppet opp og sa «dette her er ingen god ide!».

– Alle bilder redigeres og må godkjennes før de blir lagt ut, og ledelsen lot dette gå igjennom? Så tankeløse går det ikke an å være i 2018. H&M som er et av de største fast-fashion merkene i verden har ikke kommet dit de er idag fordi de bor under en stein. De vet bedre.

Hva synes du om unnskyldningen H&M delte på sosiale medier i etterkant av hendelsen? 

– Den unnskyldningen er for veik og virker mer som et «slap on the wrist». Dette er ikke en skrivefeil, men en stygg referanse til hvordan afrikanere ble sett på som «ville skapninger», en vare og ikke minst; demonifiseringen av en verdensdel. Og dessverre er det fortsatt folk som ser oss på den måten.

Har denne hendelsen påvirket ditt syn på H&M og kjedens ledelse?

– Er dette en antydning til hvor homogent hvit topp-ledelsen – og produksjonen – er? Jeg tror ikke denne «feilen» hadde skjedd dersom det var et større mangfold. Større representasjon er én måte å unngå at slikt skjer.

Hva mener du burde bli neste steg for H&M nå?

– Jeg tror ikke intensjonen til H&M var å være rasistiske, men i 2018 er man opplyste nok. I første omgang ønsker jeg en mer oppriktig unnskyldning og at den inkluderer hvilket steg H&M skal ta for at dette ALDRI gjentar seg. Overbevis meg om at dere skjønner hvorfor dette blir slått så hardt ned på.

Hovedbilde: Sonja Wanda av Alexander Norheim

Les også: Stor krangel mellom moteskaper og Instagram-«motepoliti»

Siste saker

Mest lest nå
Les mer