Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Her og Nå skriver om «stjernenes elleville dietter» – får kritikk for «slankepropaganda»

– Har de svimt av i redaksjonen?

Av: Stine Nibe Ravneberget og Helene Lundgreen

Det er ikke et nytt fenomen at kjendiser hiver seg på den ene ekstreme dietten etter den andre, og ofte uttaler de seg også om hvordan de har gått til verks for å gå ned i vekt.

I artikkelen «Kjendisenes kamp mot kiloene – Sjekk stjernenes elleville dietter», ramser Her og Nå opp 12 ulike dietter som Hollywood-stjernene tyr til.

Nå får det norske ukebladet kritikk.

– Har de svimt av i redaksjonen? De gjengir ukritisk en haug av halv-anorektiske og hel-alternative håpløst usunne og potensielt skadelige dietter, helt uten noen form for motstemmer eller informasjon fra faktiske kilder, sier Ingeborg Senneset, journalist og samfunnsdebattant til Melk & Honning.

– Dette er ikke journalistikk, det er slankepropaganda, mener hun

I saken omtales stjernenes dietter som «elleville» og «spesielle», og det er mer eller mindre spesifisert hva de spiser og ikke som en del av sine «ekstreme kjendis-kurer»

Skjermdump fra saken som nå er fjernet fra Her og Nå sine nettsider.

– Om jeg blir sint? Ja. Ikke fordi en og annen person med tanker om slanking kan få et elendig «tips». Men fordi noen få sårbare mennesker kan bruke dette som videre selvskading, og fordi det fremstilles som journalistikk og trekker en hel bransje ned. Og ikke minst fordi tynn-kropp-idealet bør utfordres, ikke indirekte hylles på redaksjonell plass, sier Senneset.

Ingeborg Senneset. (Foto: Kristoffer Myhre)

Hun mener kjendisene også kan ta seg sammen. Selv blir hun ofte spurt om hva hun spiser og hvordan hun trener. Det kulminerte i en sak hun skrev for Aftenposten i fjor.

– Den kan Klikk.no få vise til neste gang de tenker at å ramse opp elleville dietter er en god idé.

Etter å ha blitt forelagt kritikken skriver redaktør i Her og Nå, Monica Smith i en sms til Melk & Honning at saken nå er fjernet.

Monica Smith er redaktør i Her og Nå. Foto: Egil Nordlien/Egmont Publishing

Hun skriver at Her og Nå ikke ønsker å bidra til et negativt fokus rundt vekt og kropp, og at hun derfor har valgt å avpublisere saken.

Det synes Senneset er «veldig spesielt».

– Hvert medie har sin egen praksis for avpublisering av saker, men jevnt over skal terskelen være svært høy for rett å slett å slette en sak fremfor å korrigere den. Mange vil da velge å publisere en forklaring, sier hun.

– Å prøve å tie ihjel egne feil er sjelden en farbar vei for noen, aller minst for redaksjonelle medier. Det jeg vil vite, er: Hva skjedde? Hvorfor ble denne saken laget? Hva ville de med den? Hva skulle den tilføre? Reagerte ingen da den ble som den ble? Hvor er den redaksjonelle refleksen? 

I en mail til Melk & Honning skriver Smith hun at det ikke er kommet reaksjoner på saken til Her og Nå, hverken direkte til redaksjonen eller gjennom kommentarfelt.

Her er hennes tilsvar:

Omtale av utseende, vekt og kropp i media er en viktig diskusjon. Her og Nå ønsker ikke å bidra til et uheldig fokus på dette, og jeg er veldig lei meg dersom en artikkel på Her og Nås nettside har påvirket noen negativt.

Grunnet vinterferie ble det praktisk utfordrende å oppdatere artikkelen med ekspertkilder på fredag. Slik er det dessverre enkelte ganger. Hvis artikkelen hadde blitt liggende ute gjennom helgen ville flere lest saken før den ble oppdatert med motstemmer. Jeg valgte derfor å avpublisere artikkelen. Intensjonen var ikke å skjule Her og Nås feil, men et ønske om å unngå  mulig risiko for negativ påvirkning gjennom helgen. 

På generell basis er jeg enig i at det beste er å oppdatere  en allerede publisert artikkel fremfor å avpublisere den. Med bakgrunn i det overnevnte vurderte jeg det annerledes i akkurat dette tilfellet.

Som redaktør lytter jeg til alle tilbakemeldinger jeg får på Her og Nås artikler,  og reaksjonene som jeg har blitt gjort kjent med gjennom Melk & Honning vil jeg ta med når vi ser videre på denne saken og våre rutiner.

Generalsekretær i interesseorganisasjonen Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) Irene Kingswick mener artikkelen er kritikkverdig.

– Jeg er overrasket over at noe sånt kommer på trykk uten noen mer fagkyndige uttalelser.

 Generalsekretær i Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) Irene Kingswick

Hun forteller at spesielt barn og unge er sårbare og påvirkelige, særlig under pandemien.

– Da kan de lettere velge å ta disse diettene i bruk, noe som kan være veldig skadelig, sier hun til Melk & Honning.

– Innlegg som dette er dessverre med på å trigge både barn, unge og voksne til å følge destruktive dietter, som i verste fall kan føre ekstra sårbare personer ut i en spiseforstyrrelse. Det vil ikke si at alle som leser det vil bli trigget, men det er nok noen som vil bli det.

Hun mener det er kritikkverdig at Her og Nå valgte å publisere saken.

– Det burde være såpass mye informasjon og opplysning om at spesielt barn og unge blir negativt påvirket av dette. Det er det ingen som kan si at de ikke visste noe om. Det viser jo at man kun tenker på å få mest mulig klikk.

– Det er ikke god journalistikk å omtale slanking og dietter uten å snakke med folk som har kompetanse på området, sier ekspert på presseetikk Gunnar Bodahl-Johansen til Melk & Honning.

Gunnar Bodahl-Johansen (Foto: privat)

Han mener likevel at kjendisblader må kunne skrive om kjendisenes kosthold uten å komme i konflikt med de presseetiske reglene.

– Men når det kommer til journalistikken, nettopp fordi det har en påvirkning på mennesker, så mener jeg at det blir lite verdifullt uten kilder med helsefaglig kompetanse.

– Det kan være faktorer som kommer frem i disse diettene som ikke holder mål i et helsefaglig perspektiv. Derfor er det viktig å få kommentarer fra eksperter, legger han til.

Han mener det er en uting å avpublisere saker.

– Det beste er å rette opp en sak når man først har valgt å publisere den. Da vil de som allerede har lest den få anledning til å lese hva som blir sagt fra eksperter.

Denne saken ble oppdatert 6. mars med Monica Smith, redaktør i Her og Nå, sitt tilsvar.

Les også: Influencer får kritikk for å spørre om gravid-råd på Instagram

Siste saker

Mest lest nå
Les mer