Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Heia fregnefjes

– Jeg husker godt at jeg ikke likte hvordan fregnene ble sterkere og samlet seg som en stor flekk på kinnene da jeg var liten.

De siste årene har man sett en stadig større grad av aksept og inkludering av det som tidligere befant seg utenfor det såkalte skjønnhetsidealet. Både ulike kroppsfasonger, kroppsdeler med dun, naturlig afrikansk hår, og ikke-vestlige ansiktstrekk har blitt hyllet i moteverdenen og på sosiale medier. Det særegne, gjerne dét man i oppveksten slet med å slå seg til ro med, er det som nå gjør mange modeller og insta-personligheter til internasjonalt kjente fjes.

En annen ting som plutselig har fått lov til å blomstre på nett er fregner. Fra å være et klassisk mål for mobbing og kommentarer, noe som «måtte» skjules med dekkende foundation eller fjernes med laser, har det de siste årene blitt både trendy og innafor.

I tillegg til den generelle tendensen med en omfavning av det som kan kalles særpreg, er det også to andre utgangspunkt for denne trenden. Det første handler om «no makeup makeup»-fanatismen som har vart i en del år nå, der man, gjerne med en god del sminke, forsøker å se naturlig ut. Et av triksene mange har brukt er å sminke på fregner for at det skal virke enda mer overbevisende at man er sminkeløs. Det andre handler om inntoget de siste ti årene med «kjendis-selfies», der man sakte men sikkert har vendt seg til å se de rike og berømte poste bilder av seg selv på sosiale medier med emneknaggen «justwokeup» eller «nomakeup».

Dette har vært med på å sakte men sikkert vise at ja, kjendiser har også blå ringer under øynene, strekkmerker (Chrissy Teigens berømte selfie ), hudproblemer, hårete legger (Rihannas bejublede selfie) – og fregner. Lista over de som har kjørt ut bilder på Instagram av fregnene er mange, for eksempel Kylie og Kendall Jenner, Alicia Keys, Bar Rafaeli, Zoe Krawitz, Ashley Graham og Olivia Munn.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Man har også sett flere eksempler i det siste på hvordan magasiner har valgt å ikke retusjere bort fregner fra sine forsider; Adwoah Aboah på forsiden av Time Magazines mai-nummer, og det mye omtalte bildet av Christina Aguilera på coveret av Paper Magazine. 

En annen som får kred for å ha gitt nytt liv til «fregne-trenden» er Meghan Markle. Da hun giftet seg med Prins Harry i et storslått bryllup i mai i år, valgte hun kun å kjøre en lett foundation slik at fregnene var synlige. 

Amerikanske Elle forteller i etterkant om en markant økning nasjonalt i såkalte «fregne-tatoveringer», der man dedikerer seg til tre år med fregner før de etterhvert vil fade.

Meghan Markle på forsiden av Vanity Fair sitt september 2017-nummer

Adwoa Aboah på forsiden av Time Magazine – Mai 2018

Jonas Mangerud, som er daglig leder for modellbyrået heartbreak forteller at man innen high fashion alltid har dyrket annerledes skjønnhet, da man aldri har gått etter det mest kommersielle. 

– Men samtidig har bransjen vært ganske konservativ når deg gjelder visse områder, for eksempel hudfarge. Heldigvis ser vi sakte men sikkert en forbedring på dette området. I det siste har det dukket opp modeller som blir representanter for mange ting som er annerledes, noe som er veldig spennende.

Han forteller at de akkurat har signert en modell som har vitiligo.

Dette er den samme sykdommen som den fremadstormende modellen Winnie Harlow har. Hun har klart å skaffe seg 3,4 millioner følgere på Instagram og å oppnå en internasjonal karriere, der hun har havnet på forsida av magasiner som Elle, Wonderland, Marie Claire og L’Officiel – ikke på tross, men kanskje heller på grunn av sin flekkete hud.

– Dette sminkes ikke lenger bort. Det er jo nettopp annerledesheten som skaper oppmerksomhet.

Alexander Norheim hos Team Models forteller at de har en rekke modeller hos seg som har gjort det bra internasjonalt. Eksempler på dette er Hanna Sørheim og Aia Busk.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

– Personlig elsker jeg mangfold, noe man kan se av de jeg har scoutet for team, forteller Norheim til Melk & Honning.

– Jeg tror hverken jeg eller Team hadde hatt noe imot flere modeller med både mye fregner eller andre pigmentforandringer, om de passer i stallen.

Han påpeker at det er en håndfull slike modeller som har klart å bygge både karriere og status, så det er klart det finnes et marked for det.

– Men det som har noe å si er jo hvem som legger merke til deg og om looken er sterk nok.

Fregnete modeller – Aia Busk og Hanna Sørheim fra Team Models. Selma Paulsen fra Mikas Stockholm

Den norske makeup-artisten Vilde Feste, som for tiden bor og jobber i København er fregnete og poster stadig vakre sminke-looks der fregnene er en viktig del av helheten. Hun innrømmer at det ikke alltid var like kult å ha fregner.

– Jeg hadde et mer anstrengt forhold til fregnene da jeg var liten, men det tror jeg er naturlig når man er barn eller tidlig i tenårene. Man tenker jo alltid at man vil ha det man ikke har. Jeg husker godt at jeg ikke likte hvordan fregnene ble sterkere og samlet seg som en stor flekk på kinnene da jeg var liten. Heldigvis fikk jeg etter det jeg minnes aldri noen negative kommentarer på dem, forteller hun til Melk & Honning.

I dag elsker hun fregnene sine, og tegner nesten hver eneste dag på noen ekstra for å fremheve dem skikkelig.

– Det handler nok om at jo eldre man blir jo mer slår man seg til ro med slik man er. Nå er også fregnene det jeg får aller mest komplimenter for.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Hun har lenge lagt merke til trenden både når hun har jobbet som makeup-artist backstage på motevisninger – og på sosiale medier.

– Jeg tenker det er en veldig gøyal og lett måte å forandre looken sin på. Det gir jo et yngre og mer uskyldig uttrykk, og er også en helt perfekt måte å skjule en kvise eller to!

– Det er også en teknikk for å få sminken til å se mer transparent og levende ut – spesielt på sosiale medier der sminken ofte er veldig tung og dramatisk vil fregner gi en mer naturlig følelse over det hele.

Feste mener det bare er positivt for alle at det er blitt en trend at også de uten fregner nå tegner eller tatoverer på fregner.

– Det blir nok kanskje lettere å akseptere seg selv når man ser at andre rundt seg faktisk gjerne skulle ønske de hadde fregner. Det er jo et kompliment til oss fregnefjes!

Selv er hun opptatt av hvor viktig det er med gode forbilder der ute – og å være komfortabel med sitt naturlige utseende.

– Jeg hadde en mor som alltid oppfordret meg til å gjøre hva jeg ville og være meg selv, så jeg var heldig i den forstand at jeg ikke brydde meg så mye om hva alle andre synes da jeg var ung.

– Det er fantastisk at flere og flere går fram som usminkede, naturlige rollemodeller, også i moteverdenen der flere og flere modeller har helt unike utseender. Det er fantastisk viktig å vise mangfold. Vi mennesker speiler jo oss i hverandre, så det er viktig å vise seg selv uten makeup og være komfortabel med det. Sminke skal jo være gøy, transformativt og kreativt – men ikke noe å skjule seg bak.

– Personlig er sminkefri søndag min favorittdag i uka!

Toppbilde: Utsnitt av Christina Aguilera på forsiden av mars-nummeret av Paper Magazine.

Andre bilder: Via instagram @vildefeste @teammodels @heartbreak @papermagazine @aiabusk

Les også: – Hun sa det var støtende for barnet hennes å se min hårete bikinilinje

Siste saker

Mest lest nå
Les mer