– Hun sa det var støtende for barnet hennes å se min hårete bikinilinje

Vi har snakket med tre norske kvinner som har valgt å la barberhøvelen ligge.

Den pågående nye feministiske bølgen foregår i stor grad på sosiale medier gjennom et opprør mot etablerte normer.

Med flust av knallfarger og ord som «empowerment» og «woke», har feminisme anno 2018 blitt sexy, nakent, og kroppspositivt. Både høy-fashion hus som Dior og svenske kleskjeder som Monki skriver feministiske slagord på t-skjorter;. Det å være feminist er blitt trendy

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For mens de såkalte rødstrømpe-feministene á 1960 gjerne ble stemplet som både mindre attraktive, maskuline og sinte, er de tidligere negative konnotasjonene så og si fjernet fra begrepet – i alle fall i opplyste, relativt liberale miljøer i den vestlige verden.

Tidligere var det å beholde håret under armene et tydelig tegn på at man var en del av kvinnebevegelsen, og en viktig del av opprøret mot patriarkiet. I dag handler feminisme for unge mennesker mer om et fritt valg til å gjøre som man vil med kroppen, uavhengig av kampen man kjemper for kvinners rettigheter.

Men, det er likevel kun i de aller mest progressive miljøene man ikke letter på øyelokket en gang om man ser hår titte ut fra armhulen eller under skjørtekanten. Viser man fram sin hårete kvinnekropp i bilder på Instagram kan man fremdeles forvente å få en eller hundre uggene kommentarer. 

I høst var det den svenske aktivisten, kunstneren og fotografen Arvida Bystrøm som i Adidas sin reklameserie for skomodellen Superstar fikk masse negativ oppmerksomhet fordi hun hadde hår på leggene – og til og med trusler om voldtekt i DM’en på Instagram.

«Du får stoppe å børste tennene og tørke deg etter du har vært på do også da, din j*vla tilbakestående feminazi», skrev én annen under klippet på youtube, ifølge The Guardian. 

For kort tid siden var det Rihanna som var ute og viste fram de hårete leggene sine på Instagram.  Til forskjell fra Arvida Bystrøm som for lengst har tiltrukket seg haters og anti-feminister med sine høylytte, ekstreme handlinger – blant annet gjennom bildeserien «There will be blood» som hun lagde for Vice om menstruasjon – har Rihanna en fanskare som tilsynelatende er mer åpen til sinns. Per dags dato har over 4 millioner mennesker likt bildet hun la ut, og hun er blitt lovprist for valget både på Twitter og Insta.

Vi er altså ikke der at kvinner som velger å la håret få vokse fritt blir møtt med en skuldertrekning; reaksjonene er enten positive eller negative. Vi har snakket med tre norske kvinner som alle sammen har har et naturlig forhold til det å ha hår på kroppen – og ikke er redde for å vise det på Instagram.

Ina Luna Gundersen – 23 år – Instagram: @inaluuna (5800 følgere) – Student ved TV-skolen i Lillehammer

– Jeg har alltid hatt et veldig anstrengt forhold til kroppshår siden jeg kom i puberteten mye tidligere enn alle de andre i klassen, og da også var den første til å få kroppshår. Jeg hadde aldri sett en eneste kvinne med kroppshår før det, hverken på tv eller i virkeligheten. Det var skummelt å oppleve å være «den eneste», og på et punkt trodde jeg at jeg var i ferd med å bli en gutt. Samtidig som jeg fant ut at det ikke var noe unaturlig med det å få hår på kroppen, lærte jeg at det var ekkelt og måtte bort, forteller hun til Melk & Honning.

– Jeg var ni år da jeg begynte å barbere meg. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire år senere vokset moren hennes for første gang vekk «dunbarten» Gundersen hadde fått.

– Dette ble til noe vi gjorde hver gang man kunne antyde litt ansiktshår. Til flere bursdager fikk jeg hårfjerning i forskjellige varianter som gave. Det hendte jeg fikk brannsår og blødde, men hverken jeg eller mamma stilte noen gang noe spørsmålstegn rundt akkurat det. Er ikke det litt sykt, egentlig? At man kan gi bort noe som gjør så «hella» vondt i gave til noen man er glad i? At det er normalt? Det skal sies at jeg ikke blamer mamma. Hun gjorde det ut av god vilje. Det var ingenting jeg heller ønsket meg enn å være helt hårløs i tenårene.

Da hun var 19 år begynte det å dukke opp modeller i Insta-feeden med hår under armene.

– Jeg husker jeg synes det var kult og unikt, men at jeg ikke ville gjøre det selv.

Året etter flyttet hun til Vietnam for å studere, noe som førte til at hun ble kjent med mennesker som tenkte på andre måter og utfordret på ting hun mente.

– En av de jeg studerte med der barberte seg ikke. Det var virkelig første gang i livet jeg så en hårete jente på ordentlig. Mange av jentene jeg var rundt der hadde et veldig lite anstrengt forhold til barbering, og barberte seg når det passet seg, ikke fordi de ikke kunne gå ut av døra dersom det ikke ble gjort. Vi snakket mye om hårete armhuler og hvor kult det egentlig er.

Sammen gikk vi inn i en challenge der vi skulle la håret gro.

– Det var fantastisk befriende. Jeg sparte masse tid, samtidig som det ble et politisk statement. Flertallet av følgerne mine var og er unge jenter, og jeg benyttet anledningen til å være en kvinne som jeg selv manglet å se da jeg var ung. 

Reaksjonene kom da hun flyttet tilbake til Norge.

– Det virket på en måte som mange var sure fordi jeg hadde sluttet å barbere meg, alle snakket om det, og i stedet for å spørre om hvordan jeg hadde hatt det der borte, var alle opptatt av å høre hvorfor jeg hadde sluttet å shave meg. Det er egentlig ganske lol at så mange kan bli provosert av litt hår.

I dag, nesten fire år senere, er det ikke alltid bare, bare å være hårete – mye fordi hun ofte føler seg annerledes.

– Det er liksom alltid et «statement« og det kan til tider være litt slitsomt. Jeg og ønsker meg jo inni mellom glattbarberte legger som skinner, men tenker samtidig at det er viktig at jeg gjør dette. Hvorfor i helvete kan ikke jeg føle meg like fin som en uten hår?! Det er helt feil og må endres. Det er så utrolig viktig å vise at faktisk finnes et alternativ.

Som en av reaksjonene hun vil trekke frem er et tilfelle der hun ble konfrontert med at hun i alle fall måtte barbere bikinilinjen «siden det var barn tilstede».

– Hun mente det kunne virke støtende på barnet. Personlig synes jeg er det kjempeviktig å vise barn mangfold og at en kropp kan være så mangt.

Hun får også kommentarer fra fulle gutter om at det er «ekkelt».

– Det er sykt lol når menn med skjegg konfronterer meg med at det er uhygienisk med hår under armene! Men de aller fleste reaksjonene og kommentarene er fra eldre folk, gjerne folk som har grodd litt fast i de gamle verdier.

Selv om hun er opptatt av å bruke Instagram-profilen til å påvirke andre i en positiv retning, er hun også opptatt av å ikke skremme folk vekk.

– Jeg poster mye annet enn kroppshår også, og forsøker å få folk til å forstå at man kan være en kul dame og vise frem kroppshår på en estetisk fin måte. Å rett og slett være en person man kan kjenne seg litt ig

Sara Skogøy – 23 år – Instagram: @saraskogoy (1100 følgere) – Nettopp ferdig med en bachelor i klesdesign på KHIO.

– Jeg husker at første gangen jeg ble bevisst på mitt eget kroppshår var når en gutt på barneskolen så på meg og sa jeg hadde fått bart. Det var en relativt hard ting å høre for meg i en såpass usikker og ung alder, så det endte selvfølgelig med at jeg bleket hårene på overleppen i en god del år, forteller Skogøy til Melk & Honning.

Det var ikke før hun flyttet til Oslo og ble en blakk student at hun sluttet å barbere seg og lot overleppen få være i fred.

– Det er jo helt sykt dyrt å være en hårløs jente, og plutselig var det ikke så viktig lengre.

Nå har hun et ekstremt avslappet forhold til det å ha hår på kroppen.

– Jeg liker det kjempegodt – og leggene mine er blitt mye mykere etter at jeg sluttet å barbere dem! Jeg tror grunnen til at jeg forholder meg så avslappet til det er at jeg har så mye kule damer i livet mitt, både med og uten hår under armene.

– Og, fordi jeg har dumpet alle fyrer som kritiserer det, lol. 

Generelt sett kommer de fleste negative kommentarene hun får på Instagram.

– Men det begynner man jo å bli vant til!

Hun ønsker å påpeke at debatten bør sakte men sikkert skyve seg i retning av å snakke om jenter som virkelig har kraftig hårvekst, unibrow, mørk og stor bart eller skjegg, hår på brystet, magen eller ryggen. 

– Jeg tenker at man bør tenke litt over hvorfor man synes ting er stygt i utgangspunktet. Det har som regel ALLTID noe  gjøre med at noen vil selge deg noe. Host, host, knus kapitalismen.

Christine Krieg – 33 år – Instagram: @christinekrieg – Driver byrået Krieg Kommunikasjon.

– Som de fleste andre har jeg vokst opp i et samfunn som har fortalt meg at kroppshår er fy-fy. Jeg husker enda hvor mye oppstyr det ble i 1999 da Julia Roberts dukket opp på rød løper med hår under armene til premieren av Notting Hill. At hun hadde hår under armene fikk jo nesten mer oppmerksomhet enn selve premieren. I 1999 var jeg 14 år gammel og hadde allerede begynt å barbere hele kroppen. Det er jo egentlig helt sjukt, forteller hun til Melk & Honning.

Som ung og lett påvirkelig ville hun bare passe inn og være som alle de andre, reklame for barberhøvler var overalt, og glattbarberte kropper var overalt.

– Jeg tror forholdet mitt til kroppshår sakte men sikkert endret seg gjennom folkene jeg fulgte på Instagram. En hel haug med badass damer som ikke bryr seg om det klassiske skjønnhetsidealet og bare kjører på med sin greie.

– Mot slutten av 2015 lot jeg hårene under armene vokse – og det var så digg!

Nå barberer hun seg bare når det måtte passe, og påpeker at hår er kjempenaturlig.

– Grunnen til at jeg har et såpass avslappet forhold til det nå er at jeg har lært meg å gi faen. Jeg lar ikke lenger samfunnet fortelle meg hvordan min kropp skal se ut. 

Selv om hun er kommet til det punktet at hun selv synes det er helt innafor med hår både her og der, merker hun at samfunnet dessverre ikke har kommet like langt. Hun innrømmer at hun ikke alltid orker å gå i over- eller underdeler der kroppshåret blir et tydelig standpunkt.

– Det er så slitsomt når folk alltid skal mene noe om kroppen din, hviske bak ryggen på deg og gi deg lange og stygge blikk. På en god dag flasher jeg det, og de siste årene har jeg begynt å legge ut en del bilder på Instagram med hårete armhuler. Meningene er veldig delt. Noen heier på meg, mens andre synes det er ekkelt.

Hun synes det er synd at det fremdeles er et tema.

– Hvor ironisk er det ikke med alle menn som preacher om at jenter er så mye finere når de er helt naturlige, uten sminke, mens med en gang de lar være å barbere armhulene sine er man ekkel og unaturlig?

– Det er veldig slitsomt om vi skal ha et samfunn der alle tror du må se ut som en av Kardashian-søstrene for å bli akseptert, konkluderer hun. 

Toppbilde: Christine Krieg privat

Les også: Free the boobs! – Nå skal bhen være nærmest usynlig, eller ikke-eksisterende