Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde fra Den norske Opera & Ballett.

Har vi sluttet å pynte oss?

– Når man aktivt demokratiserer kunsten, er det helt naturlig at pyntede kleskoder rundt kunsten dør ut.

Før var kulturelle arenaer som teatre, operaen og konserthusene steder man gjerne pyntet seg for å dra. Men ettersom kulturelle aktiviteter som dette har blitt mer «vanlig», for ikke å glemme at nordmenn har lagt sin kjærlighet på funksjonelle klær, har det gjort at disse opplevelsene har mistet litt av sin egenart og at vi derfor dropper å kle oss pent når vi drar ut?

I dag er allværsjakker, jeans og joggesko like så vanlig å se i foajeen som frakker, kåper, pensko og kjoler. Har vi rett og slett sluttet å pynte oss?

– Her finnes det nok flere måter å se det på. Det ene er hvordan moteriktige kler seg, og hvorvidt de velger

Redaktør for Subjekt, Danby Choi. Foto via Instagram @DanbyChoi

Redaktør for Subjekt, Danby Choi. Foto via Instagram @DanbyChoi

sneakers fremfor pensko i kulturelt formelle anledninger. Jeg tror at disse gjerne bruker lenger tid foran speilet, enn de som velger pensko. De velger å uttrykke at «casual» er det nye «pyntet», samtidig som at andre fashionistaer nok ser på dette som en anledning til å bruke det finere tøyet som de har, mener Danby Choi, kunstanmelder for Aftenposten og redaktør for Subjekt.

– Det andre er de som ikke bryr seg så mye, som ja, helt sikkert kan være influert av de moteriktige. Som dere tegner opp, slutter de kanskje å pynte seg for Operaen. Jeg vil ikke si at folk har sluttet helt med det, men jeg tror det har sammenheng med en demokratisering av kunsten. Målet for de fleste kulturinstitusjonene har lenge vært å senke terskelen for å besøke disse stedene, og med vellykkede publikumsutviklingstiltak, har de nok også sørget for at umoderne kleskoder dør ut. Når man aktivt demokratiserer kunsten, er det helt naturlig at pyntede kleskoder rundt kunsten dør ut. Man ønsker jo at kunsten og kulturlivet ikke skal være forbeholdt elitene.

Les også
Puss opp med: Veronica Mike

Tenker du at vi kler oss for hverdagslig i anledninger hvor vi tidligere pyntet oss mer? 

– Jeg svarer som vanlig både ja og nei. Det er mye å kreve, synes jeg. Hvem er egentlig tapt med at folk ikke kler seg pent i kulturelt formelle anledninger? Få, hvis man veier det opp mot alle de som får oppleve kunst og kultur ved å senke terskelen.

– Det største man kan gjøre, som forkjemper av å beholde strengere kleskoder ved slike anledninger, er å fortsette å kle seg pent. Men å kommentere andre synes jeg er for mye å kreve. Jeg synes generelt at toleranse er veldig viktig, i et inkluderende samfunn, forteller Choi.

Har kleskoden på kino og i Operaen eller på teater nærmest blitt den samme?

– Ikke for meg. Jeg kommer til å kle meg pent, om ikke pyntet, i Operaen. Meg om det!

Direktør ved Eger, Nina Buzzi, forteller til Melk & Honning at vi pynter oss mindre og mindre.

– Det er nok sammensatte grunner til det, og ikke bare negative. Vi kan jo bare se på de siste

Direktør ved Eger, Nina Buzzi. Foto via Instagram @NinaBuzzi

Direktør ved Eger, Nina Buzzi. Foto via Instagram @NinaBuzzi

150 årene med motehistorie, og hvordan spesielt kvinners klesstil har endret seg med likestillingen. Det er jo en positiv ting – selv om det muligens var visuelt flottere før. 

– Å pynte seg for en anledning handler om to ting, det ene er å vise respekt for det man skal. Skal man i et selskap viser man at man verdsetter vertskapet og anledningen. Det handler rett og slett om dannelse. Den andre grunnen til å pynte seg litt mer er jo at man rett og slett føler seg så mye bedre selv, at man får energi av å føle seg litt fin.

Les også
Denne appen finner de mest Instagram-vennlige spotsene for deg

Buzzi forteller at på kino er kleskoden «kom som du er», mens i Operaen er det litt delt. Noen pynter seg, andre kommer i sneakers, jeans og genser. Hun understreker at begge deler er lov, men at hun selv mener at man skal kle seg fint for anledningen – for å vise at man verdsetter den kunsten man skal oppleve.

Har du noen tips til de som vil bli flinkere til å kle seg pent? 

– Heldigvis er det lett å kle seg fint, selv om man må haste rett fra et møte og til Operaen. Å bytte til et par pene sko, enten de er flate eller med hæl, kanskje med lekre detaljer, stener eller en spennende farge. En pen bluse, kanskje droppe jeans til fordel for en bukse eller skjørt i et stoff som faller penere. Eller style opp det man har på seg med en rød leppestift, et skjerf eller iøyenfallende accessoirer. Å bevisst bruke farger kan også være en fin måte å pynte seg på. Det viktigste er ikke akkurat hva man har på seg, men at man har gjort en innsats, forteller Buzzi.

Grunnlegger og eier av luksusmerket Julius Caesar, David Strømman Nedal, mener at vi er blitt slappere når vi kler oss.

– Mitt inntrykk er at vi kler oss på morgenen uavhengig av hva vi skal på kvelden. Når vi skal på storbyferie er vi derimot flinkere. I de store byene skal folk få se den beste siden av oss, men i det daglige kan vi bare loffe rundt i et slags «one outfit fits all». 

Strømman Nedal viser til NHOs årskonferanse, hvor det ble holdt konferanse på dagen og middag på kvelden.

Les også
Slik styler ekspertene linbukser denne sommeren

– Skulle trodd at våre beste menn og kvinner tok på seg noe annet enn den krøllete dressbuksen med flekker fra lunchen, men den gang ei. Samtlige stilte opp til middagen med det samme de hadde på seg under konferansen.

Han mener at nordmenn er mer på den funksjonelle siden når vi kler oss, og at vi har

Eier av Julius Caesar, David Strømman Nedal. Foto: Privat

Eier av Julius Caesar, David Strømman Nedal. Foto: Instagram @Therealdnedal

utfordringer knyttet til været her til lands, men understreker at det finnes alternativer.

– I dag er det nærmest slik at vi pynter oss to ganger i året. Jeg skulle gjerne sett at vi kledde oss penere litt oftere. Kler du deg pent, føler du deg gjerne bedre.

– Personer fra andre storbyer er nok langt flinkere til å pynte seg enn nordmenn. Her i landet tenker mange menn at en formell dress er enten svart eller blå, men ser vi til eksempelvis Italia, finner vi kataloger med fine antrekk som kunden kan velge mellom, sier Strømman Nedal og legger til:

– Det er ikke så mye som skal til for at du kan kle deg litt penere når du skal ut. Ta på deg pene sko fremfor joggesko, en trenchcoat eller frakk istedenfor allværsjakken, og bruk en penskjorte – gjerne med en genser utenpå. Når du skal kle deg pent kan du prøve å tenke på jobbintervju-stilen. Da kler du deg gjerne litt penere enn vanlig og du ser presentabel ut.

Hovedbilde via Den Norske Opera & Ballett

Les også: Er fotoknipsning på museum akseptert? 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer