Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Instagram @matildadjerf

Har du hørt om fenomenet Booktok?

Generasjon Z har blitt lesehester.

Vi er ikke fremmede for en god TikTok-trend her på Melk&Honning – men denne er kanskje av de bedre.

BookTok er hashtaggen brukere benytter seg av når de deler anbefalinger og tanker rundt bøker. Etter at dette fenomenet oppsto i 2020 har det tatt helt av.

Hashtaggen har nærmest blitt et eget forum det det diskuteres ulike tanker og teorier rundt bøker. Og de som blir anbefalt, merker en betydelig økning i salget. Noen kan være et tiår gamle, mens andre er nylig utkomne.

Derfor er det kanskje ikke så rart at bokhandlere verden over også har omfavnet fenomenet.

Mange har etablert BookTok som egen kategori i sortimentet, både i butikk og nettbutikk. Og den gjør det i hvert fall enklere for oss å finne den boka vi en gang så på TikTok, og som vi ikke husker hva heter.

Vi har tatt et dypdykk i BookTok-universet for å guide deg til din neste leseopplevelse.

7 bøker som trender på BookTok akkurat nå:

It Ends With Us av Colleen Hoover

Har du hørt om fenomenet Booktok?

En hjerteskjærende historie om kjærlighet! I boka møter vi Lily, som ikke alltid har hatt det så lett. Når hun møter nevrokirurgen Ryle, er det som om livet hennes blir for godt til å være sant. Problemene oppstår når en tidligere eks dukker opp. It Ends With Us er en uforglemmelig roman om kjærlighet. Vil du gråte en skvett er dette boka du bør gå for.

Beautiful World, Where are You av Sally Rooney

Har du hørt om fenomenet Booktok?

Sally Rooney er forfatteren bak Normal People, som også ble en mye omtalt TV-serie. Denne gangen skriver hun om Alice, en forfatter som møter lagermannen Felix. Hun inviterer han med på tur til Roma. I Dublin er bestevenninna Eileen hjemme med kjærlighetssorg og kommer over en gammel flørt, Simon – som hun har kjent siden barndommen. De er alle unge – men livet innhenter dem. De bekymrer seg for sex og vennskap og verdenen de lever i. Vil de finne en måte å tro på en vakker verden?

The Song of Achilles av Madeline Miller

Akilles er alt det Patroclus ikke er – sterk, vakker, et gudinnebarn og deres veier skal for all del aldri krysses. En dag tar Akilles Patroclus under sine vinger, og det utvikler seg til et ekte vennskap.

Les også
Helgevibber med: Artist Maya Vik

Madeline Miller forteller historien om Akilles – Hellas’ største helt, fra hans beste venn, Prinsen Patroclus sitt perspektiv – en rørende og vakker historie. Den baserer seg på gresk mytologi, og den trojanske krigen. Denne utgis som en del av Bloomsbury Modern Classics, og finnes bare i et begrenset opplag.

Such a Fun Age av Kiley Reid

En natt går barnevakten Emira Tucker på supermarkedet med 2 år gamle Briar som hun passer på. Hun blir anklaget for å ha kidnappet han, siden hun er svart og han er hvit. Folk samler seg rundt dem og det hele blir filmet.

Alix Chamberlain som er moren til Briar og arbeidsgiveren til Emira blir sjokkert. Videoen av Emira avslører noe fra Alix sin fortid. Brått befinner begge kvinnene seg på et lynkurs som vil ødelegge alt de tror de vet om seg selv – og hverandre.

En bra debutroman av Kiley Reid med overraskende vendinger. En slående historie om rase og privilegier, satt rundt en ung svart barnevakt, hennes arbeidsgiver og en overraskende forbindelse – som truer dem begge.

They Both Die at the End av Adam Silvera

Den 5. september ringer Death-Cast Mateo Torrez og Rufus Emeterio for å gi dem nyheten: de kommer til å dø i dag. Mateo og Rufus er fremmede, men av ulike grunner ønsker de begge en ny venn på deres siste dag – og det finnes det en app for. Den kalles den siste vennen, og gjennom den møtes de for et siste eventyr.

En annerledes kjærlighetshistorie skrevet av Adam Silvera – et uforglemmelig eventyr om livet, tap og å sørge for at hver dag teller.

A Little Life av Hanya Yanagihara

En hjerteskjærende roman om brødrekjærlighet og grenser for menneskelig utholdenhet skrevet av Hanya Yanagihara.

Les også
Nå er det Zany Granny Chic som gjelder

I boken møter vi fire klassekamerater fra en liten høyskole i Massachusetts som flytter til New York for å finne veien i livet. De er blakke, på flukt og motivasjonen er vennskap og ambisjoner. I løpet av tiårene blir forholdet dem i mellom dypere og mørkere – preger av suksess, stolthet og avhengighet.

Bestselgende og nominert til blant annet prestisjefylte The Man Booker Prize i 2015.

The Seven Husbands of Evelyn Hugo av Taylor Jenkins Reid

Har du hørt om fenomenet Booktok?

Denne trollbindende romanen er blitt en booktok-favoritt. Den handler om kjærlighet, berømmelse og konsekvenser.

Taylor Jenkins Reid skriver om Hollywood-filmikonet Evelyn Hugo som endelig er klar til å fortelle sannheten om sitt glamorøse og skandaløse liv. En ukjent magasinreporter, Monique Grant, er den Evelyn velger til jobben. Ingen er mer overrasket enn Monique selv. Hvorfor henne og hvorfor nå?

Monique har det ikke akkurat topp i livet akkurat nå. Mannen hennes har gått fra henne, og yrkeslivet står stille. Hun er fast bestemt på å benytte denne muligheten til å sette fart på karrieren.

Etter mange samtaler om livet til Evelyn – om alt fra showbransjen, til kjærlighet og hensynsløse ambisjoner – føler Monique en veldig ekte forbindelse til stjernen. Det skal etterhvert vise seg at Evelyn krysser Moniques liv på tragiske og irreversible måter.

Les også: Hvordan velge rette selvhjelpsbøker?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer