Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

– Jeg trodde det ikke var plass til meg i moteverdenen

Hver sesong av moteuker er det noen nykommere på catwalken som blir spådd en lysende framtid. Denne runden var det Halima Aden som tok pusten fra fashionistaene på første rad.

I løpet av noen få måneder har hun signert med IMG Models som første kvinne med hijab, gått på Yeezy-visingen under New York Fashion Week og visningene til Max Mara og Alberta Ferretti under Milano Fashion Week, samt vært på forsiden til Carine Roitfelds CR Fashion Book.

– For å være ærlig trodde jeg ikke at det var plass til meg i moteverdenen. I oppveksten min så jeg ingen kvinner som så ut som meg i magasiner, på TV eller på reklameplakater, forteller 19-åringen til Refinery 29.

Catwalker og motemagasiner har lenge vært preget av ett skjønnhetsideal, men endelig begynner bransjen å åpne øynene litt. Selv om vi har en lang vei å gå i Norge når det kommer til mangfoldige modeller, har USA kommet noen skritt lenger – selv om de absolutt er langt fra mål.

– Jeg visste ikke at kvinner som brukte hijab kunne være modeller, forteller Aden.

Halima Aden og Gigi Hadid. Foto via @kinglimaa

Somalisk-amerikanske Aden sin første erfaring som modell var da hun stilte opp i konkurransen Miss Minnesota USA i november. Mens de andre deltagerne stilte opp i bikini, valgte hun å ikke gå på kompromiss med sin tro og hadde på seg burkini – en badedrakt som dekker hele kroppen bortsett fra ansikt, hender og føtter.

Dette åpnet flere dører for 19-åringen som plutselig gjorde sin første photoshoot for ingen ringere enn tidligere Vogue-redaktør Carine Roitfeld for CR Fashion Book. Intervjuet i det anerkjente magasinet var det den 62-årige supermodellen Iman Mohamed Abdulmajid som stod for, en av Adens største idoler.

– Vi er begge somalisk-amerikanske og kvinner, men vi praktiserer troen vår veldig forskjellig. Jeg er veldig opptatt av at verden skal forstå at å bruke hijab ikke er et tegn på undertrykkelse. Jeg velger å bruke den og å kle meg på den måten jeg gjør. Og jeg har ingenting annet enn kjærlighet og respekt for de som velger å kle seg annerledes enn meg.

Les også: Lanserer sporty hijab

Siste saker

Mest lest nå
Les mer