– Havner til slutt i middagen vår.
De siste årene har 90-tallstrenden regjert mote – og skjønnhetsverden, sistnevnte gjennom både neon, pastellfarger og glitter. Ru Pauls Drag Race og makeup-influencere som Jeffree Star har også fått mange til å teste ut glitrete, fargerike sminke-looks.
I tillegg har den stadig mer populære tv-serien Euphoria, med Zendaya i hovedrollen, også inspirert og motivert med sine mange ville, maksimalistiske glitter-looks.
Men for de som allerede har kastet seg på trenden, eller er i ferd med å la seg rive med, er det et skår i gleden; Det har nemlig vist seg at glitter er miljøskadelig.
Les også: Ni bærekraftige mote- og skjønnhetstips fra Radical Broccoli-jentene
Glitter = mikroplast
– Glitter er laget av plast og som oftest såpass små partikler at de er vanskelige å filtrere ut av avløpsvannet. Det gjør at de lett havner i havet der de blir spist av både små og store dyr, og til slutt havner i middagen vår, forteller Haldis Tjeldflaat Helle, nestleder i Natur & Ungdom, til Melk & Honning
– Dette er problematisk fordi plast ofte binder miljøgifter som kan hope seg opp i kroppen til både mennesker og dyr.
Det aller meste av glitter brukt i kosmetikk er laget av et termoplastprodukt i polyesterfamilien kalt Polyetylentereftalat (PET) og aluminium. Den britiske avisa Independent skriver om forskning som viser at PET brytes ned over tid og kan forstyrre hormonbalansen vår. Dette kan igjen føre til kreft eller ulike nevrologiske sykdommer.

– Hvorfor i all verden finnes det fremdeles plastglitter når det finnes ecoglitter?
Etter et par år med påsetning av metalliske tatoveringer på festivaler i Norge ønsket Charlotte Bakke å utvide sitt sortiment. Planen var å introdusere det chunky festivalglitteret hun hadde sett at var så trendy i både USA, England og Australia.
– Da jeg gjorde research for å finne en leverandør kom jeg over en artikkel om miljøskadene ved ordinært glitter. Tanken hadde aldri slått meg før og jeg ble skikkelig forferdet, forteller Bakke.
– Jeg fant kjapt ut at dette kan jeg ikke bidra til. Derfor begynte jeg å lete etter alternativer.
Kort tid etter kom hun over en produsent i England som hadde lansert et nedbrytbart såkalt ecoglitter.
– Min umiddelbare tanke var da; Hvorfor i all verden finnes det fremdeles plastglitter når det finnes ecoglitter? Jeg valgte å ta saken i egne hender og slik ble Eco Lovers til.

Dette glitteret er laget av eukalyptustrær og er biologisk nedbrytbart. I tillegg har det en tynn aluminiumsfilm som ikke brytes ned, men som ikke skaper like store problemer for naturen som det mikroplast gjør.
Eco Lovers var den første til å innføre dette på det norske markedet. De har nå også fått dette mer miljøvennlige glitteret inn hos blant annet Vita og Bli Vakker.
– Målet vårt er at alle som elsker glitter skal gå over til ecoglitter, avslutter Bakke.
Helle i Natur & Ungdom tipser om at vi i Norge har Svanemerket.
–Vi er heldige som har en merkeordning som gjør det lettere for forbrukere å velge miljøvennlig. Hvis du vil kjøpe sminke eller annen kosmetikk med lavest mulig påvirkning på miljøet kan du se etter det.
– Når det gjelder glitter er nok det beste å unngå det, eller kjøpe glitter av andre materialer enn plast til spesielle anledninger.
Les også: Er trenden med frukt og grønt i hudpleie noe mer enn bare en gimmick?