Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Ginger Spice fra Spice Girls åpner opp om den ikoniske minikjolen
Foto: Dave Benett via Getty

Ginger Spice om historien bak den ikoniske flaggkjolen

– Ble virkelig identiteten på hva girl power sto for.

Ginger, Posh, Sporty, Scary eller Baby Spice – de fleste hadde sin favoritt blant jentene i det ikoniske jentebandet Spice Girls på 90-tallet. Hver av pop-stjernene hadde sin helt unike stil. Geri «Ginger Spice» Horner, tidligere Halliwell, er kanskje mest berømt for minikjolen med det britiske flagget på.

Nå åpner hun åpner opp om historien bak den ikoniske «Union Jack»-kjolen. Den brukte hun da Spice Girls opptrådte på scenen under Brit Awards i 1997, året etter debutalbumet Spice kom.

– Jeg ante ikke noe om reaksjonene som skulle komme. Jeg husker en liten sort Gucci-kjole. Det var nesten som en 50-talls, Marilyn (Monroe, journ. anm)-aktig badedrakt. Tom Ford jobbet i Gucci på den tiden, sier den tidligere pop-stjernen til Vogue.

Horner var likevel ikke overbevist om at kjolen var spesiell nok, men husker at hun fikk et aha-øyeblikk.

– Jeg husker jeg tenkte: ‘Det er det britiske flagget’ (…) Jeg har jo tross alt alltid vært en hemmelig motedesigner.

Med en klar visjon klipte hun til et kjøkkenhåndkle («man skal visstnok ikke klippe i et flagg»). Søsteren hennes sydde kjolen, og mens flagget fikk plass på forsiden ble et peace-tegn sydd på baksiden.

– Jeg husker at jeg viste kjolen til en stylist som sa: ‘Du kan ikke bruke den – det er National Front‘, et høyreekstremt parti som eksisterte i Storbritannia på den tiden, som var veldig rasistisk. Jeg sa: ‘Nei, hold an- vi hyller jo alle kulturer.’ Derfor ble peace-tegnet med.

Geri «Ginger Spice» Horner. Foto: Dave Benett via Getty

Solgt for rekordsum

For å spice opp antrekket, stylet Geri kjolen med knallrøde go-go boots.

– Faren min er mekaniker, så jeg hadde noe billakk fra garasjen som jeg sprayet bootsene med for å få de røde slik at de matchet. Lengden på kjolen er seksualiteten, og de bootsene sier: Du kødder ikke med meg.

Les også
Sara Flaaen Licius og Ida Tolou deler sine høydepunkter fra Paris Fashion Week

Dagen etter Brit Awards var den ikoniske kjolen på forsiden av alle aviser.

– Den kjolen ble virkelig identiteten på hva girl power sto for. Folk brukte sine egne versjoner av den. Plutselig begynte man å se det britiske flagget på mye i motebildet.

I 1998, knappe to år etter debutplaten, valgte Geri å forlate Spice Girls. Kjolen fikk likevel et nytt liv da hun auksjonerte den bort. Det var Hard Rock Cafe som kjøpte den til den nette sum av 41 000 pund, tilsvarende rundt 552 000 kroner i dag. Under popgruppens comeback-turné i 2007, designet Roberto Cavalli en Union Jack-kjole på en ny måte.

– Vi trengte virkelig å skru opp volumet på den, og Cavalli gjorde det med krystaller. For hvert land vi dro til så vi jenter, og gutter, i Union Jack-kjoler. Det var akkurat som en uniform som forente oss alle, avslutter Geri.

Les også: Forlater det britiske motehuset

Siste saker

Mest lest nå
Les mer