Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Foto: Elle Norge

Går hardt ut mot ELLE Norge: – Misbruk av Pride

Nå svarer sjefredaktør Petra Middelthon, som er helt uenig i kritikken.

Onsdag denne uken delte ELLE Norge bilder av den nye juli-utgaven deres via Instagram. Med påskriften «Let love rule!» i ulike farger, hadde de valgt seg ut Pia og Sofia Tjelta, modell Catharina Zeitner og modell, eventyrer og aktivist Aleksandra Orbeck Nilssen.

Nå har flere gått ut og reagert på at ELLE Norge bruker regnbuefarger og et typisk Pride-slagord, uten å ha inkludert LHBTQI-personer på forsiden.

Nummeret slippes også nøyaktig samtidig som Pride Oslo kicker igang.

Skuespiller og skribent Mario Bøckman er blant de som uttaler seg om saken via Instagram Stories.

– Dette er det beste eksempelet jeg har sett i Norge på misbruk av Pride og vår symbolikk, sier han.

– Dere lager en forside, faktisk tre stykker, hvor dere bruker tittelen Let Love win eller noe sånt (Let love rule. red. anm) i regnbuefarger i Pride Month. Og så har dere ikke castet noen LHBT-mennesker. BTW, Pia og Sofia Tjelta, fantastiske mennesker. Kjempenice å ha på de på det. Men hvorfor de er på dette coveret … det ser bare dumt ut for dem og for dere.

– Dette er performativt. Det er utrolig skuffende og det blir så utrolig tonedøvt. Det blir så utrolig tydelig at dere ikke har noen i teamet deres der som har noe styring på Pride eller LHBT-miljøet i det hele tatt. For det er jo likesom akkurat dette vi snakker om!

– Dette er pinkwashing på sitt beste likesom. Dere nevner ikke et ord om LHBT-mennesker, dere nevner ikke et ord om Pride eller noen ting, men likevel skal dere bruke fonten, let love win, bruke disse bildene av hvite CIS-personer – eller greit, det var én som ikke var det – og disse kjærlighetsbildene. Dette er det vi snakker om. Slutt å kapitaliser på Pride hvis dere ikke skal gjøre noe.

Mario Bøckman. Foto: Instagram @tinytechnobrat

– Og hvis dere bare ville ha en fin sommerutgave, en sommerutgave som ikke har noe med Pride å gjøre, gjør det! Fjern fonten deres, fjern tittelen. For det ser så dumt ut, det er så tonedøvt.

– Jeg håper dere er voksne nok og profesjonelle nok til å ta denne kritikken for det det er. For det er helt valid kritikk. Jeg håper dere gjør noe med det. Og at dere får noen inn i teamet deres som forstår minoritetsproblematikk og representasjon.

Han avslutter med å si at han synes det er utrolig kjipt å være den som tar støyten og sier i fra.

– Jeg synes ikke det er noe gøy. Jeg synes også det er skummelt å kritisere folk som jeg kanskje potensielt kunne jobbet med. (…) Men det er mange som reagerer og det er ikke alltid folk som tør å si fra, hvert fall ikke offentlig.

Nå kommer sjefredaktør for ELLE Norge, Petra Middelthon med tilsvar.

Til Melk & Honning forteller hun at juni-utgaven deres, som fremdeles er i salg i butikkene ut denne uka, kom ut i Pride-måneden og hadde den norske modellen Ceval Omar på coveret.

ELLE Norge, juni 2021. Foto: Elle

– I intervjuet snakker hun åpent og ærlig om sin opplevelse av å være født i feil kropp. Juni-utgaven vår er dedikert til temaet «frihet». Frihet til å være den man er, frihet til å gjøre det man vil og det faktum at vi alle snart får friheten vår tilbake.

– Forsiden du viser til, er sommerutgaven vår, som skal ligge ute i hele juli og august. Det har  fokus på kjærlighet generelt. Dette med tanke på at vi endelig nærmer oss slutten på pandemien, og endelig kan være sammen med dem vi er glade i.

– I magasinet har vi forøvrig – i tillegg til Pia og datteren – et stort intervju med Bjarne Melgaard og hans forlovede Patrice Deste.

– At vi har fargerike bokstaver på coveret av vår juli/august-utgave, var ikke tenkt på som noe Pride-statement fra vår side. Det i og med at dette altså ikke er juni-utgaven vår. Fargene representerte for oss sommer, glede og lykken over at samfunnet åpner opp igjen.

Nå svarer Petra Middelthon hos Elle Norge på kritikken om misbruk av Pride
Petra Middelthon. Foto: Isabel Watson

– Sitatet «Let love rule» er hentet fra intervjuet med Lenny Kravitz som man kan lese i denne utgaven. Det er noe vi syntes passet godt til temaet kjærlighet. Vi intervjuer, fotograferer og omtaler mennesker med ulike legninger, aldre, yrker og bakgrunner i hvert eneste nummer, også i både vår juni- og juli/august-utgave. 

Til dette ønsker Mario Bøckman å si at enten det var med vilje eller ikke, vil regnbuefargene og tittelen uten tvil tiltrekke seg et publikum som ønsker å lese om Pride.

– Dersom de ønsket en sommerutgave uten Pride-tema burde de holdt seg unna tydelige visuelle Pride-clues. Det blir som falsk reklame.

– Jeg lurer også på hvorfor de ikke tok det til seg i fjor, da de også ble kritisert for liknende ting(Camilla Pihl frontet da coveret av Elle Norge sitt juni-cover sammen med sin nyfødte datter, med regnbuefarget logo med tittel «Håp og kjærlighet». red. anm)

Han tror ikke Elle har gjort dette med en dårlig intensjon. Skuespilleren og skribenten ønsker i hovedsak å poengtere at dersom man ønsker å kapitalisere på Pride-symbolikk, skal pengene gå til organisasjoner som jobber for LHBTIQ-menneskers rettigheter.

– Hvis dette var en ærlig feil, så regner jeg med at de retter det opp til neste år da? 

Les også: Nå kommer plus size-magasinene, men løser det mangfoldsproblemet?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer