Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Flekkfjerning: Slik gjør du det
Fra filmen «Family Stone»

Flekkfjerning: Slik fjerner du flekken helt selv

Sølt ribbefett eller rødvin på julekjolen?

De færreste klarer seg gjennom hele julefeiringen uten å søle på seg selv (eller andre) en eneste gang. Og det skal godt gjøres å ha en helt flekkfri juleduk når det nye året ringes inn.

Når uhellet er ute, er flekkfjerning essensielt for å redde julekjolen eller skjorten. Men hvordan fjerner man egentlig de vanskelige juleflekkene fra finstasen? Det finnes massevis av gode tips og kjerringråd – noen mer hardcore enn andre.

Her kommer det du trenger å vite om flekkfjerning.

Eksperten: – Forebygging er det beste

– Fjern flekker før de har satt seg. Før vask, eller enda bedre – i stedenfor vask. Og som alltid er forebygging det beste, sier Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker ved Forbrukerforskningsinstituttet SIFO ved Oslo Met til Melk.

I boken Lettstelt som hun har skrevet sammen med Tone Skårdal Tobiasson finnes både oversikt over flekker, hvordan de fjernes og hva de fjernes med.

Slik forebygger du rød stearin på duken:

– Bruk en liten farget rund duk under stearinlyset på duken. Det som renner og drypper går da i den, og synes lite, istedenfor på den fine duken. Vær også forsiktig med hvordan du slukker lyset, så det ikke spruter stearin.

Slik forebygger du fett på klær:

– Bruk et forkle både til å lage og servere mat. Et hyggelig forkle kan enkelt sys av klær som ikke lenger kan brukes, som skjorter.

Slik forebygger flekker av drikke med sterke farger, som gløgg, rødvin, solbærsaften til julegrøten:

– Et lite fat under flasken eller karaffelen er ikke dumt på en pen duk. og særlig om duken ikke kan blekes slik som broderte juleduker. Blir det flekk – tørk med det samme, og aller helst bruk kranmetoden fortere enn fy.

Flekkfjerning: Slik gjør du det
Forebygging av flekker er det viktigste man kan gjøre. Foto fra «Fleabag»

Flekkfjerning når uhellet først er ute

Aller først et godt gammeldags kjerringråd, som kan funke på alt fra rødvinsflekker til fettsprut: Gni litt oppvaskmiddel som flytende Zalo direkte på flekken, skyll i kaldt vann og (hvis vaskbar) sleng i vaskemaskinen.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Så over til de proffe ekspertrådene.

Disse er skrevet av Ingun Grimstad Klepp og Vibeke Køpke og ligger tilgjengelig på Store Norske Leksikon.

Rødvin, saft og fruktflekker:

Stoffer som kan kokvaskes:

Ny flekk: Spyl kokende vann gjennom flekken før den har tørket. Noen fruktflekker, for eksempel banan, må vaskes bort. Bruk enzymholdig vaskemiddel. Unngå vaskemidler med protease på ull og silke.

Gammel flekk: Bløt flekk med glyserol, vask bort med lunket vann etter ti minutter.

Ull og silke: Fukt godt med glyserol. Vask med lunkent vann etter ti minutter. Fukt flekken med rent vann, legg den så i en løsning av boraks i vann. Skyll.

Stearin:

Kjøl med isbiter i en plastpose eller legg plagget i fryseboksen. Brekk bort så mye som mulig. Stearinrester fjernes så ved å fukte med white spirit, se fjerning av fettflekker. Eventuelle fargerester kan fjernes med sprit, se fjerning av farge.

Fett, fløte, margarin, olje, smør og majones:

Vaskbare stoffer: Gni med flytende oppvaskmiddel eller håndrensepasta, skyll med varmt vann. Eller fukt med white spirit og sug opp løsningsmiddelet med ren klut eller papir. Gjenta behandlingen om nødvendig. Brukes flekkpasta, følg bruksansvisningen.

Lyse, sarte stoffer: Dekk med magnesia eller potetmel. Gni mot varmt underlag, for eksempel hånden.

Leppestift og annen kosmetikk:

Fett fjernes først med fettfjerningsmetode, så fjernes fargen.

Farge:

Vaskbare stoffer: Gni med et rent materiale som er fuktet i sprit, eller dypp i sprit som er varmet i vannbad, tilsetning av såpe øker virkningen. Vanlig vask til slutt.

Hvit ull, silke og viskose: Fukt med 3 % hydrogenperoksid, tørk i solen. Noen dråper salmiakk øker virkningen. Skyll. Må tørke helt før stryking.

Iskrem og andre melkeprodukter:

Vaskbare stoffer: Spyl flekken. Fukt flekken. La den ligge i lunken løsning av enzymholdig vaskemiddel i 1/4–2 timer. Kort tid for kulørte tekstiler og nyere flekker. Unngå vaskemidler med protease på ull og silke. Skyll godt.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Øl

Gni med lunkent vann. Stryk tørt.

Vaskbare stoffer: La flekkene ligge i en løsning av enzymholdig vaskemiddel. Unngå vaskemidler med protease på ull og silke. Skyll.

Les også: Denne norske appen skal gjøre det enklere å velge dyrevennlig kosmetikk og mote

Siste saker

Mest lest nå
Les mer