Dyrevernalliansen lanserer appen Dyrevennlig
En modell utkledd som en ku under Stella McCartney-visningen i Paris i mars i år. Foto: Peter White/Getty Images

Dyrevernalliansen lanserer dyrevennlig app

– Vi ønsker å gjøre det så lett som mulig å være en etisk bevisst forbruker.

Listen over designere og motemerker som sier nei til pels blir stadig lengre. Også noen av verdens største varehus har sluttet å selge ekte pels og eksotisk skinn, og flere tar i bruk alternativer til dyreprodukter. Likevel er det ikke alltid like lett å vite om det man kjøper er dyrevennlig, eller ikke.

Denne uken lanseres Dyrevernalliansen sin nye app Dyrevennlig. Gratis-appen skal være Norges mest omfattende oversikt over dyrevennlige produkter, og erstatter appene Pels og Dyretestet.

Produktene som finnes i guiden er blitt vurdert etter bestemte kriterier. De får et grønt, gult eller rødt lys alt etter hvor dyrevennlige de er.

– Vi ønsker å gjøre det så lett som mulig å være en etisk bevisst forbruker. I appen får man Norges beste oversikt over hvilke motemerker og butikker som ikke selger ekte pels, og hvilke klesmerker som selger ull uten mulesing, sier Kaja Ringnes Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen til Melk & Honning.

– I tillegg gir appen også oversikt over kosmetikkprodukter fra selskaper som ikke tester på dyr, og hvilke produkter som er fra selskaper som tester på dyr. Appen har også en egen mat-liste, så her blir de fleste behov dekket. Oversikten er basert på egenerklæringer fra produsentene.

Les også: Samler bærekraftige motemerker i ny norsk nettbutikk

Dyrevernalliansen lanserer appen Dyrevennlig
Dyrevennlig skal gjøre det enkelt å handle nettopp – dyrevennlig. Foto: Dyrevernalliansen

Dyrevernalliansen: – Kan føles som en jungel av merker og lovnader

I appen skal man kunne skrive inn navnet på merket man er nysgjerrig på eller butikken man står i, så skal man med én gang opp hvor dyrevennlig det aktuelle produktet er. I appen skal man også kunne få mer informasjon om bakgrunnen for de ulike vurderingene.

Les også
Fast fashion-kjede konkurs for andre gang

Med fire kategorier; hygiene og kosmetikk, klær, vegetar og vegan og kjøtt, egg og meieriprodukter, skal man enkelt kunne sjekke om en matvare er dyrevennlig eller ikke, og hvilke butikker som har et vegetarisk produkt. Man skal også kunne sjekke om en butikk selger ekte pels, eller om et merke tester på dyr.

Dyrevernalliansen er ifølge Efskind i stadig dialog med merker og butikker om pels og ull med mulesing. Hun forteller at de opplever at stadig flere tar mer hensyn til dyrene i produksjonen.

– Likevel er det for den vanlige forbruker vanskelig å ha oversikt over hvilke produkter som er mest dyrevennlige, da utvalget i butikkene kan føles som en jungel av merker og lovnader. Appen gjør at det blir lettere å velge produkter i tråd med verdiene dine, sier Efskind.

Hun forteller at de stadig får henvendelser fra bevisste forbrukere som lurer på hvordan de kan være sikre på at produktene de kjøper ikke støtter dyremishandling.

– Vi håper at appen vil være både lærerik og inspirerende. Kanskje vil den føre til at folk tenker mer over hva de faktisk kjøper. Vi oppfordrer til å sette spørsmålstegn hvis butikken ikke har det dyrevennlige produktet du ser etter, og å be butikkene ta inn varer.

Kaja Ringnes Efskind. Foto: Dyrevernalliansen

Krisin Gjelsvik: – Kan gi bismak

– Det er definitivt kjempespennende med en ny app som kan gjøre det enda enklere å velge cruelty free-produkter, sier influencer Kristin Gjelsvik til Melk & Honning.

Hun har ved flere anledninger gått i bresjen for dyrevern, og er selv veganer.

– Trafikklys-metoden vil gjøre det enda tydeligere og ikke minst enklere å ta noen gode etiske valg i hverdagen. Men kan også gi en bismak hvis man oppdager produkter man kanskje har brukt eller bruker.

Les også
Omstridte Bente leverer billig gourmet med blandede opplevelser

Hun mener dette kan «føre til vonde følelser og dårlig samvittighet – som på en måte kan bidra til en positiv endring og mer gjennomtenkte valg. Men samtidig kan det oppleves negativt».

– Det er jo ingen av oss som kan gjøre alt riktig, og det er viktig å vite at litt er bedre enn ingenting! Jeg kommer til å laste ned appen, og gleder meg til å tilegne meg mye ny kunnskap, bli inspirert, og kanskje til og med få meg en overraskelse. Jeg liker å tro at jeg tar dyrevennlige valg, men kan nok alltids bli enda bedre.

Dyrevernalliansen lanserer appen Dyrevennlig
Kristin Gjelsvik. Foto: Instagram/@kristingjelsvik

Les også: Vegansk skinn trender, men hvor bærekraftig er det?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer