Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Fire utstillinger du kan se i sommer

Motefotografi, superstjerner og jubileumsutstillinger.

Enten du tilbringer sommeren i Oslo eller på reise. Her er noen av utstillingene du kan få med deg både her hjemme og internasjonalt i sommermånedene.

«Icons of Style»

Det er 40 år siden sist en tilsvarende utstilling som den som nå står på Getty Museum i Los Angeles ble snekret sammen. Ikke bare på museet, men i hele USA.

Det er mote som er den store stygge ulven. Eller nærmere bestemt motefotografiet.

«Mote er f-ordet, det aller skitneste av dem alle sett med kunstøyne», forteller kurator Paul Martineau til Vogue. Han siterer den amerikanske fotografen Richard Avedon.

Utstillingen samler motefotografier fra rundt 160 både kjente og mer ukjente fotografer i tidsrommet fra 1911 til 2011. «En av grunnene til at jeg ikke ville gå lenger enn 2011 er at jeg mener unge mennesker i dag ikke har det samme forholdet til historien og de jobber heller ikke på den samme måten. De vil ikke være fotografer, men heller bli kalt ‘image-makers’ eller noe i den duren – det hele er mye mer flytende og det er helt klart et resultat av internett og moteblogging», mener Martineau. Så det så.

«Dan Colen – Verk fra Astrup Fearnley Samlingen»

Astrup Fearnley Museet ytterst på Tjuvholmen feirer 25 år, og feirer med en rekke jubileumsutstillinger med sentrale kunstnere i samlingen.

Nummer fire i rekken er Dan Colen. Han tilhørte den såkalte Bowery School – kunstscenen som vokste frem rundt New Yorks Lower East Side på begynnelsen av 2000-tallet med kunstnere som Nate Lowman, Ryan McGinley, Dash Snow og Hanna Liden.

Alle tar de utgangspunkt i urban kultur i kunsten sin slik også Colen gjør i dialog med samfunnet og det politiske klimaet med både kunsthistoriske og populærkulturelle referanser.

Astrup Fearnley-samlingen inneholder sentrale verker fra over 12 år av hans kunstnerskap med både malerier, skulptur, intallasjon og film.

I «The Carters» fotspor

Tidligere i sommer slapp superparet Beyonce og Jay-Z musikkvideoen til låta «Apeshit» fra samarbeidsalbumet «Everything is Love».

Den ble filmet på Louvre-museet i Paris som ekteparet for anledningen hadde gjort til sin private tumleplass blant museets 35.000 kunstverk signert noen av verdens fremste kunstnere.

Det bruker Louvre nå selvsagt til sin fordel blant annet ved å forsøke å lokke millennials med en splitter ny guidet tur i museet.

I fotsporene til superparet kan man se alle kunstverkene som vises frem i musikkvideoen på kloss hold. Turen tar rundt 90 minutter, og inkluderer blant annet verker som Venus de Milo, Nike fra Samothrake og Mona Lisa som var grunnen til at de to i 2014 stengte ned Louvre for å ta en selfie foran det verdenskjente maleriet.

 «Dior, The Art of Color»

«Feminitet, skjønnhet og farger er temaer som både fotografiet og huset Dior er tuftet på», skriver det erkefranske luksusmotehuset om utstillingen «Dior, The Art of Color».

Utstillingen som så dagens lys først i fjor er i år fornyet med prisen «Dior Photography Award for Young Talents» i samarbeid med Ecole Nationale Supéreure de la Photographie med mål om å løfte frem unge talenter og å fremme internasjonal dialog.

Av hundrevis av bidrag står en håndfull fotografer igjen valgt ut av en jury bestående av Peter Lindbergh, direktør ved Maison Européenne De La Photographie Simon Baker, grunnlegger og daglig leder ved The Luma Foundation Maja Hoffmann og administrende direktør ved Christian Dior Parfums Claude Martinez. De får alle vise sine verker på utstillingen som står på Parc Des Ateliers i Paris til 23. september.

Det var den sør-koreanske fotografen Yoonkyung Jang (23) som ble annonsert som vinner av prisen og 10.000 euro, rundt 100.000 norske kroner.

Og en du kan glede deg til

Hvem kan vel glemme Yayoi Kusamas speilutstilling som gikk sin seiersgang over hele verden, for ikke å snakke om på sosiale medier.

Også her hjemme stod folk i laaange køer for å ta en selfie, eller ti, i den nå 90 år gamle japanske kunstnerens verk som lot de besøkende speile seg i såkalte infinity mirrors.

En sikker vinner for likes på likes, men også en treffende samfunnskommentar til det samme fenomenet.

I oktober returnerer Kusama til London og Victoria Miro-museet der det hele startet – denne gangen med nye verker som inkluderer både malerier, skulpturer og ja – en kjempeversjon av «Infinity Mirror Room».

Hovedbilde: Kate Moss, Times Square, New York, negative 1994, print 2017; Glen Luchford. The J. Paul Getty Museum. 

Les også: Melk & Honnings juli-guide

Siste saker

Mest lest nå
Les mer