Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Sandra Mujinga
Ikke gå glipp av Sandra Mujinga som første kvinne ut i Solo Oslo på Munch. Kilde: Sandra Mujinga / Munchmuseet

Fem kulturopplevelser du kan få med deg denne uka

Januar-blå? Gi deg selv litt inspirerende påfyll!

Vi er enige i at denne uka kan være seig; forskere har tross alt kåret gårsdagen til årets verste blåmandag. Hva er vel bedre da enn å bruke resten av den på å se fremover? Til mer sol hver dag, kveldsåpne utesteder og mer kapasitet på kulturarrangementene du vil gå på. Legg gjerne disse inn i kalenderen for en bra start på 2022.

Besøk Sandra Mujinga – Solo Oslo på MUNCH

Det er stor spenning knyttet til Sandra Mujingas første store soloutstilling i Oslo – og som første kunstner ut i nettopp Solo Oslo på Munch, som åpner på fredag. For det går slag i slag for Mujinga om dagen. Kunstneren mottok ifjor den prestisjefylte prisen ‘Preis der Nationalgalerie 2021’ i Berlin; Tysklands største kunstpris for unge kunstnere. Hun deltok nettopp i en stor gruppeutstilling ved New Museum i New York, og omtales ofte som ‘et av de mest spennende nye kunstnernavnene fra Norge’.

Sandra Mujinga
Sandra Mujinga er en av kunst-Norges største stjerner. Foto: Chai Saeidi

Med sine store, hettekledde figurer badet i grønt lys, inspirert av afrofuturisme og mote har hun satt fokus på alternative historiefortellinger, biopolitikk og fremveksten av nye stemmer og eksistenser i verden. Utstillingene hennes har tidligere meditert rundt språk, begreper og digitale bevisstheter i samtiden. I den første Solo Oslo utforsker hun ‘betydningen av skygger i en utstilling inspirert av science fiction, posthumanisme og tegneseriehelter’ skriver museet.

Sandra Mujinga: Solo Oslo på Munch – fra 21. januar til 3. april 2022

Se ‘Spiderman: No Way Home’ på kino

Apropos tegneseriehelter: Endelig har den premiere – superheltfilmen over alle. Utsatt fra førjulspremieren den egentlig skulle ha, er filmen endelig klar for norske kinogjengere. Den nye versjonen av Spider-Man – der superheltidentiteten er avslørt og komplikasjoner i the metaverse følger – har allerede slått box-office rekordene til selveste Titanic.

Spiderman
‘Spiderman: No Way Home’ kommer endelig på kino landet over. (Kilde: SF Studios)

At filmen inneholder superparet Tom Holland og Zendaya er også et pluss; som Jack og Rose for vår tid? Filmen har fått gode kritikker, og har en publikumsrating på uslåelige 98% hos Rotten Tomatoes. Ta med deg din actionglade + 1, masse popcorn og se den gjerne på IMAX eller 4DX for ekstra effekt.

Les også
6 nyåpninger i Oslo verdt å sjekke ut

Spiderman: No Way Home har premiere over hele landet fra 21. januar

Samtale på Litteraturhuset: Hvem er egentlig Hedda Gabler?

Hvis det er lenge siden du har vært på teater – hva med å varme opp med en samtale om en av verdensdramatikkens mest myteomspunne damer? Riksteateret skal straks sette opp Henrik Ibsens ‘Hedda Gabler’, og hun synes å være evig aktuell.

Hedda Gabler
Hedda Gabler settes opp i moderne drakt på Riksteateret fra 5. februar. Her er Ingrid Unner Giæver i rollen som Hedda. Foto: Riksteateret

I denne samtalen, kalt ‘Hedda Gabler – et helt vanlig menneske?’ med blant andre forfatter Vigdis Hjorth og filosof Ole Jacob Madsen, dykkes det dypere ned i hennes psyke. Hvem er hun egentlig, og hvorfor oppfører hun seg som hun gjør? Samtalen er moderert av påtroppende kulturkommentator i NRK, Inger Merete Hobbelstad. Vel verdt en titt, fra salen eller digitalt fra sofaen!

Gratis samtale på Litteraturhuset.no torsdag 20. januar – med påmelding her

Se Virgil Ablohs siste kolleksjon

Virgil Ablohs siste kolleksjon for Louis Vuitton vises fredag. (Foto: Christian Vierig/Getty)

Moteverdenen var i sjokk da nyheten om at Virgil Abloh hadde gått bort kom sent i fjor. Nå vises snart Louis Vuittons siste kolleksjon designet av den avdøde designeren. Torsdag 20. januar presenterer motehusets Ablohs aller siste design – med en kolleksjon som ifølge motehuset var ’95 prosent ferdig’ da han gikk bort. Forvent en stjernespekket hyllest når Vuitton tar et endelig farvel med sin store stjerne.

Se den på Vogue Runway fredag 20. januar  

Besøk Maria Pasenau – ‘The Odder Erotica’

Maria Pasenau
Maria Pasenau har flyttet til Odda og blitt bedre kjent med seg selv. Foto: Maria Pasenau / Trafo Kunsthall

En utstilling om onani? Klassisk Maria Pasenau. Fra sitt Oslo-eksil i Odda har den unge fotokunstneren stilt om kunstnerskapet sitt, og der venner, kjæreste og miljø tidligere fikk spille hovedroller i universet rundt henne, har hun nå gått solo for alvor. NRK kalte utstillingen både ‘modig og utleverende’, mens kunstneren selv betegner den som meditasjoner over ‘nytelse, erotikk og natur.’ Uansett er det befriende ‘anti-social sex’, eller seksualitet uten et annet subjekt eller blikk tilstede.

Les også
60-tallssminke er tilbake
Maria Paseanu
En særegen diffuser slipper ut patsjuli-duft i Maria Pasenaus nye utstilling. (Foto: Peter Dean / Trafo Kunsthall)

På Trafo Kunsthall i Asker stiller hun ut fotografier, samt skulpturer og tegninger fra utforskingen av eget sjele- og seksualliv. Som alltid med Pasenau, er det nakent, ærlig, sårt, rått og gøy om hverandre.  

Trafo Kunsthall, Asker – Fra 15. januar til 27. februar

Les også: 5 kjappe motenyheter

Siste saker

Mest lest nå
Les mer