Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Fakta og myter om solkrem
Foto: Instagram/ @kendalljenner

Fakta og myter om solkrem

Visste du dette om solkrem?

Det er endelig sommer og tid for å nyte lange og lyse dager. Men det er viktig å ikke glemme solkremen. Det livsviktige produktet har utviklet seg gjennom 80 år, og aldri før har vi vært mer oppmerksomme på viktigheten av å beskytte huden vår.

Men hva er det egentlig som stemmer og ikke om solkrem? For kan man bruke solkremrestene fra i fjor sommer, og kan man få hudkreft selv om man er flink til å smøre seg?

Vi har spurt to hudleger hva som egentlig stemmer om solkrem og ikke.

Hudlege ved Hudklinikken i Oslo, Caroline Strandhagen, kan blant annet fortelle at høy pris på solkrem ikke betyr at du blir bedre beskyttet mot solen.

– Det er solfaktoren som avgjør dette. Det er vel så ofte at billige kremer er like gode eller bedre enn dyre kremer, forteller hun til Melk & Honning.

Må man kjøpe ny solkrem hver sommer eller funker den man har liggende fra i fjor?

– Hvis du har mye igjen i en solkremflaske fra i fjor kan denne godt brukes. Den bør ikke ha ligget lenge i varmen. Man merker fort om solkremen ikke er brukbar hvis den har en rar konsistens eller lukter annerledes.

Fakta og myter om solkrem
Caroline Strandhagen. Foto: Margrethe Myrer.

Trenger man å smøre seg med solkrem når det er overskyet?

– Hvis man skal være lenge ute en dag det er overskyet bør man likevel bruke solkrem. Særlig hvis man utsettes for UVA-stråler og disse fører til uønsket pigmentering og aldringstegn som rynker. Man kan også få hudkreft som følge av eksponering av UVA over lengre tid.

Blir man brun selv om man bruker en solkrem med høy solfaktor?

– Man kan bli brun selv om man bruker en høy solfaktor, men det tar litt lenger tid, sier Strandhagen.

Beskytter solfaktor 30 dobbelt så godt som solfaktor 15?

– Man øker beskyttelsen mot UV-strålene ved å øke fra solfaktor 15 til 30 fra 93% til 97%. Ved faktor 50 har du fra 98-99% beskyttelse. Men dette avhenger jo av hyppigheten av smøringene og hvor tykt lag man smører seg med.

Les også
Den andre kolleksjonen til Manolo Blahnik x Birkenstock er her

Er det noen andre myter om solkrem du vil avkrefte?

– De aller fleste smører seg med et for tynt lag.

– Mange er redde for solkrem hos barn, spesielt parabener. Vi hudleger ser jo følgene av for dårlig solkrembruk og vi tenker at det aller viktigste er å holde barna borte fra solen fra klokken 12 til 15. Når de er i solen bør man smøre de inn med parfymefri solkrem med faktor 50. Mange solkremer er tilpasset barn, og det er kanskje greit å holde seg til disse.

– Mange tror at de har god beskyttelse ved påsmøring med faktor 50 én gang, og gjentar ikke smøreregimet. Dette er viktig da effekten går ned ved for eksempel svetting og bading.

Fakta og myter om solkrem
Caroline Strandhagen forteller at det er viktig å smøre seg med solkrem regelmessig gjennom dagen. Foto: Instagram/ @tesshell

På spørsmål om man kan gå over til en lavere solfaktor når man er blitt brunere svarer hudlege ved Aleris Drammen, Miray Al-Mustafa at det først og fremst er viktig å klargjøre hvorfor man blir brun i solen.

– Brunfargen kommer til syne fordi UV-strålene forårsaker DNA-skade. Så, for å hindre mer skade på DNA-et vårt i huden, både frigjøres og produseres det mer melanin, det vil si pigment, som beskytter cellene, sier hun til Melk & Honning.  

– Løsningen på det, er da ikke å fortsette «angrepet» mot DNA-et i huden. Slik at det blir et evig hamsterhjul hvor det oppstår DNA-skade, pigment (brunfarge) frigjøres og produseres for å beskytte, så kommer nye UV-stråler og gir mer DNA-skade og så videre.

Ifølge Al-Mustafa er løsningen å redusere dette angrepet gjennom solvett: Unngå sol mellom klokken 10 og 14, bruk caps, hatt, solbriller, klær og til slutt solkrem.

Fakta og myter om solkrem
Miray Al-Mustafa. Foto: Privat.

Kan man være lenge i sola om man bruker høy solfaktor?

– Nei, dette er en vanlig misforståelse som det er viktig å informere om. Solkrem er ikke en supermanndrakt. Jeg opplever ofte den misforståelsen blant mine pasienter. Det kan raskt føre til risikoatferd ute i solen, fordi man tror man er helt beskyttet – kun fordi man har på seg solkrem. 

Les også
Sleepers samarbeider med Ida Broen

– Det er heller ikke alle som påfører nok solkrem og ofte blir enkelte områder glemt. Heller ikke hyppig nok, det vil si hver andre til tredje time.

Kan man få hudkreft selv om man smører seg med solkrem?

– Det kan man, men sannsynligvis ikke i like stor grad. Her kan det skyldes flere forhold, som hudfarge, genetikk og medikamenter – men også solbeskyttelse. 

Al-Mustafa forteller at en vanlig misforståelse blant pasienter er at de kun har på solkrem når de er ute i «solen».

– Vi må ikke glemme at vi blir utsatt for UV-stråler ikke bare når vi er to uker i Spania, men også i det daglige. Når man kjører bil til jobben og når man går for å kjøpe mat på supermarkedet. UVA-stråler går gjennom skyer, regn og bilvinduet.

– Så man blir ikke bare eksponert når det er sommersol, men også på en overskyet dag.

Al-Mustafa legger til at studier viser at dersom man blir eksponert i 15 minutter, kan prosessen som fører til DNA-skade fortsette i opptil én time etterpå.

– Derfor anbefaler jeg alle å bruke solkrem hver eneste dag, sier hun.

Miray Al-Mustafa anbefaler å bruke caps eller hatt når du er ute i solen. Foto: Instagram/ @clairerose

Får man D-vitamin når man bruker solkrem?

– Her kan det avhenge av klima og hudfarge. Men, en rapport fra 2019 viser ingen klar sammenheng mellom regelmessig bruk av solkrem og vitamin D-mangel. Det er også støttet av nyere studier.

Bør man bruke solkrem hver dag?

– Ja.

Er det noen andre myter om solkrem du vil avkrefte?

– Det er ikke farlig å bruke solkrem. Det er farligere å la være. 

Les også
Interiørekspertenes beste tips til sommerlig borddekking

Les også: Skal du gå for dette i sommer?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer