Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Fine hjemmelagde julegaver å gi i år
Jenny Skavlan med hjemmelaget it-krage. Foto: Thomas Marriaga

Få oppskriftene på de fineste DIY-julegavene du kan lage

Slik lager du hjemmelaget julegave i siste liten.

Som barn var det nærmest en selvfølge at man ga hjemmelagde gaver til jul. Ganske så stygge dorullnisser, kongler og annet fjas ble gitt med stor entusiasme – og vekket (tilsynelatende) like stor entusiasme hos den heldige som fikk julegaven. Så hvorfor skal man ikke kunne gi hjemmelagde julegaver som voksen?

Tidligere i år hadde influencerne dilla på hekling og strikking som aktiviteter under lockdown, i ekte DIY-ånd.

Her deler tre aktører ideer og enkle oppskrifter på noe som er koselig å gi (og få), som man rekker å få ferdig til julaften.

Gi sesongens it-krage til jul

– Om man har symaskin og vil gi venner og familie et lite trendplagg, er det perfekt å sy krager. Kragen krever såpass lite stoff at du kan bruke gamle plagg, sengetøy, duker eller annet du har liggende eller finner i en bruktbutikk eller på Tise, sier Jenny Skavlan og resten av jentene i Fæbrik.

Fæbrik lanserte sykurs på nett for en liten stund tilbake. Gjennom 15 leksjoner lærer de bort grunnleggende teknikker, hvordan man kan sy om gamle klær og tekstiler, og gir inspirasjon til å starte på egne kreasjoner.

Kragen har lav vanskelighetsgrad, tar noen timer å sy og ettersom man bare har den rundt halsen, må man ikke bekymre seg over om plagget man syr til andre passer. Noe som kan gjøre det litt vrient å sy hele plagg til folk i julegave.

Jenny Skavlan tipser om DIY-julegaver
Fæbrik med it-krager. Foto: Thomas Marriaga

– Kragen passer perfekt om man vil se kul ut på Zoom og det digitale julebordet, men fortsatt kun ha på seg underbukse på underkroppen. Når det kommer til trender, er det så mye bedre å lage det elv av noe gammelt, fremfor å mate fast fashion-beistet.

Fæbrik selger mønster på kragen om man ikke vil improvisere den frem selv. Da kan man kjøpe mønsteret én gang, og produsere uendelig mange krager i julegave.

Sjekk ut hvordan du lager høstens it-krage under:

Slik lager du varme såler som julegaver

– Om du ikke har symaskin og vil gi hele slekta di deilige og varmende gaver til en billig penge, kan du lage skosåler av en gammel saueskinnsfrakk, sier Jenny Skavlan og Fæbrik.

– Man finner saue- eller lammeskinnsjakker i bruktbutikker og på loft og i kjellere. Ofte er de utdaterte i formen, eller kanskje de ikke passer? De kan være slitt og ha hull. Og da passer det perfekt å klippe ut masse såler av en jakke.

Slik lager Jenny Skavlan og Fæbrik skosåler til jul
Varmende skosåler. Foto: Fæbrik

Hvis man finner en helt fotsid jakke og vil ha den litt kortere, kan man også lage såler av det man klipper vekk, forteller de.

– Man tar skosålen med den størrelsen man skal klippe ut, kopierer formen over på et papir, og merker den ene siden med «høyre» og den andre med «venstre».

– Så er det bare å tegne rundt formen oppå saueskinnet og klippe ut perfekte såler som holder deg varm hele vinteren. De er slitesterke og holder lenge.

Sjekk ut hvordan du lager skosåler under:

Vakre broderier i julegaver

– Finn frem din indre Blair Waldorf fra Gossip Girl med dette feminine og klassiske pannebåndet. Pannebåndet er tykt, mykt og varmt. Et fint prosjekt hvis du ønsker å bruke opp litt restegarn, sier Warunee Bolstad som står bak strikkemerket og den populære Instagram-kontoen Plystre.

Hun er en reser på å brodere vakre broderier på plagg. Oppskriften til pannebåndet med en tvist, som er one size, er hentet fra boken hennes Moderne broderi på strikk og klær.

DIY-gaver
Warunee Bolstad med pannebåndet. Foto: Plystre

Nyttig fakta:

Strikkefasthet:

19 masker på pinne nr. 4,5 mm = 10 cm. Pinne nr. er kun veiledende. Får du for mange masker på 10 cm, bytt til tykkere pinner. Får du for få masker på 10 cm, bytt til tynnere pinner.

Veiledende pinner:

Rundpinne 4,5 mm (30 cm) eller magic loop (80 cm). 

Garn:

Alpakka Silke fra Sandnes Garn (70% baby alpakka, 30%) = 200 m 
sammen med Sandnes Garn Tynn Silk Mohair 25g = 212m

Garnmengde:

Alpakka Silke: 50 g

Silk Mohair: 25 g

Slik lager du pannebånd i julegaver:

– Legg opp 40 masker på rundpinne 4,5 mm. Strikk glattstrikk rundt til arbeidet måler ca. 48 cm.  Fell av. Sy pannebåndet sammen midt foran ved å sy avfellingskant mot oppleggskant – sy i ytterste ledd av ytterste maske for penest resultat. 

– Nå skal det lille båndet foran lages. Legg opp 14 m på pinne 4,5 mm og strikk glattstrikk frem og tilbake til arbeidet måler 25 cm. Fell av.

– Legg pannebåndet med sømmen opp og plassèr det lille båndet midt foran og lag en tvist. For at tvisten skal holde seg på plass sys et lite sting gjennom alle lagene midt foran. Fest alle løse tråder. 

Fine hjemmelagde julegaver å gi i år
Foto: Plystre


Før du begynner å brodere:

– Blomstene her er enkle å brodere, da det kun brukes to broderiteknikker. Bruk gjerne Mønster 1 bakerst i boken som for veiledning, mens du broderer for frihånd.

Verktøy og materialer:
Nål
Saks
Garn i samme kvalitet 
Vannoppløselig Markeringspenn

Slik broderer du:

1.    Bruk en vannoppløselig merkepenn til å merke opp der du ønsker blomstene skal synes. Jeg har valgt å brodere fire blomster, to store og to små. 

2.    Brodere med samme garnkvalitet og farge som på pannebåndet. Du kan også brodere med broderigarn i bomull om du heller vil ha en annen farge og/eller kvalitet.  

3.    Klipp opp 2 like lange tråder, ca. 45 cm lange. Broder med begge trådene sammen. 

4.    Begynn med å brodere blomsterknoppene, med broderisting «Fransk Knute». 

5.    Fortsett å brodere kronbladene rundt blomsterknoppene, med broderisting «Løkkesting med rettsting». Det skal være ca. 6 kronblader. 

Ministrikk i julegaver

– Det skal gå fint å strikke noe smått i tide før jul, forsikrer Marthe Skappel.

Har du små barn i familien eller vennekretsen, kan en miniversjon av den populære Skappelgenseren være løsningen for årets julegaver.

Strikking og hekling tar av i karantenetid
Marthe Skappel. Foto: privat

– En venninne av meg startet på en Skappelgenser til barn (for 2 åringer) nylig, som skal være ferdig til jul. Hun har strikket veldig lite tidligere. Dette er et perfekt førstegangsprosjekt også. For om du mestrer denne, kan du neste gang lage en Skappelgenser i voksen størrelse.

– Det stolteste øyeblikket er jo når man gir bort en gave til noen man er glad i, som man har strikket helt selv.

DIY julegaver
Strikk en mini Skappelgenser til jul da vel! Foto: Skappel strikk

Til Mini Skappelgenseren trenger du følgende antall garnnøster:

Skappelgarnet Suri Alpakka + Prima Alpakka: Suri Alpakka: 2 år: 3 nøster | 4 år: 3 nøster | 6 år: 4 nøster | 8 år: 4 nøster | 10 år: 5 nøster 

Prima Alpakka: 2 år: 3 nøster | 4 år: 3 nøster | 6 år: 4 nøster | 8 år: 4 nøster | 10 år: 5 nøster 
eller alternativet som er litt billigere der du bruker én tråd: 

Skappelgarnet Myk: Myk: 2 år: 3 nøster | 4 år: 3 nøster | 6 år: 4 nøster | 8 år: 4 nøster | 10 år: 5 nøster 

Slik gjør du det:

Hvis du har lyst på Skappelgarn kan de kjøpes her, og andre produkter, deriblant Skappelgenser-kit, kan kjøpes her.

Les også: Nå er skoen alle elsker å hate tilbake

Siste saker

Mest lest nå
Les mer