Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Bilde fra filmen Maps to the Stars

Er du nysgjerrig på meditasjon?

– Viktig å huske at meditasjon er en praksis som krever tid, tålmodighet og regelmessig trening.

Fokuset på mental helse og indre ro har blomstret de siste årene. I tråd med dette har blant annet meditasjon funnet veien til alles lepper. Du har helt sikkert fått med deg på for eksempel sosiale medier at mange bruker meditasjon som et verktøy i hverdagen.

Men, hvordan funker det egentlig?

Vi har snakket med noen eksperter om hva det vil si å meditere, hvilken effekt det kan ha på kroppen og tips til hvordan man kan gjøre meditasjon til en naturlig del av hverdagen.

– Meditasjon er et begrep som rommer bredt, og den kan ta mange ulike former. En type meditasjon vi ofte vender til er det som kan kalles for «mindfulness-meditasjon».

Det sier Kasper Kristoffersen til Melk & Honning. Han og Fredrik Fernando Austad er guttene bak To gutter som mediterer. Et fellesskap hvor man kommer sammen for å lære, vokse og la seg inspirere av hverandre.

Kristoffersen forteller at mindfulness kan beskrives som en slags intimitet til livet, der man er intim med hva enn som måtte komme av sanseinntrykk. Enten det er snakk om ting som foregår utenfor kroppen, for eksempel temperaturendringer eller noe man hører, eller ting som skjer inni kroppen. Altså tanker, følelser og kroppslige fornemmelser.

– Denne intimiteten fungerer som et speil. Og speilet lyver som kjent aldri. Det viser tingene akkurat som de er. Så når man øver seg på å være mindful, øver man seg på være ett med tilværelsen som den er, noe som kan oppleves forløsende i en tid der vi ofte distanserer oss fra oss selv, sier han.

– Så hva vil det egentlig si å meditere? Det handler om å være tilstede i livet akkurat slik det utfolder seg. Enten det er på jobb, i en kjærestekrangel eller på en fjelltopp.

Er du nysgjerrig på meditasjon?
Kasper Kristoffersen og Fredrik Fernando Austad. Foto: Alma Skolmen

Når og hvordan oppstod interessen deres for meditasjon?

– Min interesse for meditasjon oppstod i en forlengelse av at jeg ville utforske temaer innenfor selvutvikling, psykologi og åndelige praksiser. Jeg er veldig nysgjerrig, og har lenge følt en trekning mot det spirituelle og energetiske aspektet av livet, sier Austad.

– Jeg skal ikke si at jeg ikke også ble fristet av de mange fordelene jeg leste at meditasjon kunne gi, som ble hyppig frontet av spirituelle ledere og vestens progressive grunder-miljøer, legger han til.

Austad forteller at interessen og hobbyen fikk et ekstra gir i midten av 20-årene, da han, som de fleste andre tjueåringer, forsøkte å manøvrere seg i et hav av potensielle yrker og identiteter.

– Jeg trodde meditasjonen skulle gi meg en klarhet og et tydelig «svar på livet». Men jeg vil i etterkant si at jeg endte opp med noe mye mer abstrakt enn to streker under svaret, som jeg er veldig takknemlig for at jeg fant.

– I dag jobber jeg som guide i mindfulness og breathwork, og gleder meg over alle menneskene jeg har fått møte, og alt som gjenstår å utforske, sier Austad.

Er du nysgjerrig på meditasjon?
Fredrik jobber som guide i mindfulness og breathwork. Foto: To gutter som mediterer

– Min interesse for meditasjon og indre arbeid oppstod som følge av en krevende periode preget av stress og uro. Det fikk meg til å søke verktøy som kunne hjelpe, forteller Kristoffersen.

– Ganske tilfeldig kom jeg over meditasjonsappen Headspace i en podcast om suksess blant forretningsledere, og bestemte meg for å gi det et forsøk. Først kunne jeg nesten ikke tro hvor lite kontroll det viste seg at jeg hadde over egne tanker og følelser, men da sjokket hadde lagt seg oppstod en dyp nysgjerrighet som har vedvart siden, fortsetter han.

Det førte til flere års samarbeid og veiledning av en erfaren meditasjonslærer, i tillegg til kurs og studier av pusten, introspektiv dialog, mindfulness og andre verktøy han nå finner stor glede i å dele med andre.

Er du nysgjerrig på meditasjon?
Kasper sitt første møte med meditasjon var gjennom appen Headspace. Foto: To gutter som mediterer

Hvordan vil dere forklare hvordan man mediterer til en som aldri har prøvd det før? Og finnes det ulike måter å gjøre det på?

– De fleste mennesker har nok opplevd øyeblikk i hverdagen hvor de befinner seg i en tilstand ala den vi typisk tenker på som «meditasjon». Vi erfarer meditasjon som en naturlig tilstand som oppstår når vi er tilstede på en åpen og aksepterende måte, forteller Austad.

– En myte om meditasjonen er at det handler om å ikke ha en eneste tanke i hodet. Men vi tror at istedenfor å forsøke å bli kvitt tankene, handler det mer om forholdet vi har til tankene som naturlig er der.

Austad forteller at de introduserer meditasjon med noe så enkelt som en pause. 

– Se for deg at du er på kino når filmen plutselig stopper. Du blir brått oppmerksom på omgivelsene rundt deg. Folkene i salen, belysning, stemningen, lyder og småprat, sier Austad.

Han fortsetter:

– På samme måte bringer meditasjon oss tilbake til det som faktisk skjer rundt oss. I øyeblikket. Vi er ikke lengre oppslukt i filmen, og får derfor mer kontakt med tanker og følelser. Hvordan vi har det.

– Gjennom mindfulness øver vi oss på å ta disse pausene bevisst. Stoppe opp, puste, holde rom.

Austad forteller at opplevelsen av meditasjon kan variere fra dagsform, omstendighet og energi. Man har den klassiske sittende meditasjonen på en stol eller i lotus-positur, men man kan også meditere gående, løpende, dansende, og i aktivitet eller sammen med andre. 

– Målet er å bringe med oss det vi lærer inn i livene våre, sier Austad.

Er du nysgjerrig på meditasjon?
I lokalene til Hos Arne, hvor kunsten til Julius Karoubi henger på veggene. Foto: To gutter som mediterer

– En sentral del av våre meditasjonspraksiser handler om å knytte kontakt med kroppen og dens mange behov. Vanlige eksempler hertil kan være kroppens behov for hvile, for bevegelse eller for prosessering av følelser, sier Kristoffersen.

– Dette er noe vi tror er ekstra viktig, ettersom vi ofte bruker store deler av hverdagen på «hode-tunge» aktiviteter. Som tilegnelse av ny informasjon, planlegging, og grubling. Vi opplever at disse kan komme i veien for at vi hører beskjedene kroppen gir oss, legger han til.

Kristoffersen forteller videre at meditasjon har gjort de oppmerksomme på sammenhengen mellom kropp og sinn, og hvordan ro i sinnet ofte fører til ro i kroppen. Og motsatt.

– Over tid har vi opplevd større grad av ro, motstandsdyktighet og et mer balansert nervesystem. Men kanskje mest kraftfullt er det at vi føler oss hjemme og i kontakt med disse fantastiske og sammensatte kroppene vi alle har blitt utdelt, sier han.

Har dere noen tips til de som ønsker å gjøre meditasjon til en naturlig del av hverdagen? 

– Led med nysgjerrighet og prøv deg frem. Og ikke vær redd for å gå videre om det ikke er en match. 

Kristoffersen og Austad anbefaler å gjerne bruke litt tid på research og teste ut forskjellige praksiser, skoler, guidede meditasjoner, lærere og retreats.

Selv har de prøvd ut og studert en rekke forskjellige tilnærminger, og det varierer hva de bruker i sine individuelle praksiser.

– Et godt tips kan være å liste seg sakte frem, gjøre det overkommelig og ikke gå for hardt ut. Man kan også finne mye støtte i å teste ut meditasjon i et felleskap som kan både inspirere og ansvarliggjøre. 

– Og så vil vi selvfølgelig anbefale den nysgjerrige å delta i en klasse med oss!

Er du nysgjerrig på meditasjon?
Kristoffersen og Austad anbefaler å bruke litt tid på research og teste ut forskjellige praksiser. Foto: To gutter som mediterer

– Å meditere er en praksis som innebærer å fokusere oppmerksomheten bevisst innover i kroppen din for å oppnå en rolig og balansert tilværelse av sinnet og kroppen din.

Det sier forfatter, gründer og coach Rachel Wilmann til Melk & Honning.

Hun forteller at det er en øvelse som har blitt praktisert i ulike kulturer og tradisjoner i århundrer og har en rekke forskjellige metoder og teknikker.

– Generelt sett handler meditasjon om å bruke oppmerksomhet, bevissthet og tilstedeværelse i øyeblikket.

Rachel Wilmann. Foto: Vibeke S. Myren

Wilmann forteller at noen meditasjoner kan være helt stille, hvor man kun konsentrerer seg om for eksempel pusten eller en del av kroppen. Andre meditasjoner kan være med musikk, og noen kan være guidede meditasjoner.

– Jeg har en meditasjonsportal hvor jeg tilbyr guidede meditasjoner. Det kan være at noen ønsker økt ro og balanse, mens noen vil lære seg å manifestere bedre, få bedre hukommelse eller sove bedre. Så meditasjon kan brukes til alt du ønsker å oppnå i livet ditt, sier hun.

– Selv har jeg opplevd både på meg selv og hundrevis av kunder at det kan også lindre fysiske utfordringer i tillegg til det mentale. Jeg har slitt mye med en kropp som ikke har fungert, vondter i rygg/nakke/bein etc, og meditasjon har gjort at kroppen har fått slappe av og kvittet seg med masse spenninger, sier hun.

Wilmann påpeker at meditasjon kan praktiseres av alle, uavhengig av religiøs eller kulturell bakgrunn, alder, og kjønn. Det finnes også ulike metoder som kan tilpasses individuelle preferanser og behov.

– Det er imidlertid viktig å huske at meditasjon er en praksis som krever tid, tålmodighet og regelmessig trening for å oppleve de potensielle fordelene.

– Det kan også være nyttig å lære av en erfaren instruktør eller delta i veiledede meditasjonsklasser for å få en god start eller gjøre det til en daglig praktisering, sier Wilmann.

Foto: Vibeke S. Myren

I en hverdag med høyt tempo og mye på to do-listen, er det lett å tenke at man ikke har tid til å meditere.

– Mange sier at de ikke har tid til å meditere, og det paradoksale, er at du ofte får mer tid ved å meditere fordi du tenker klarere, tar bedre valg, sover bedre og jobber raskere, sier Wilmann.

– Du ser at store idrettsstjerner som Haaland, Sturla Holm Lægreid og Halvor Egner Granerud har brukt og bruker meditasjon for å prestere bedre, og det er veldig kult.

Selv mediterer Wilmann hver eneste morgen, kun to til tre minutter i sengen før hun står opp.

– Da «ser» jeg for meg hvordan jeg ønsker at dagen skal være. Jeg føler at dette allerede ER en god dag, og jeg henter inn følelsen jeg ønsker at dagen skal ha. Da «setter» jeg dagen før jeg står opp, og det gir en supergod følelse, forteller hun.

Wilmann liker også å bruke noen minutter midt på dagen for å hente inn ro og balanse.

– Om du ikke har tilgang til noen guidede meditasjoner, kan du bare fokusere på å puste inn og ut. Trekk inn ved å telle til fem, hold mens du teller til fem, og pust ut mens du teller til fem, sier hun.

– Gjør dette noen ganger gjennom dagen, og du vil føle deg mye bedre.

Da Wilmann startet med dette hadde hun på en alarm på mobilen sin hver time for å minne henne på å puste godt.

– Meditasjon trenger ikke være bare ved å lukke øynene, men det kan også gjøres ved å sitte ved sjøen å lytte til bølger, gå en tur og vandre innover i sine egne tanker, mindful walking, avslutter hun.

Les også: Kan dette gjøre at man sovner fortere?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer