Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Er det egentlig innafor med sneakers i snøen?

– Mote har aldri handlet om fornuft.

Gradestokken i store deler av landet viser mange minusgrader, og flere byer, fra nord til sør, er dekket av både snø og is. Men glatte veier og kuldegrader til tross, verken sneakers i snøen eller bare ankler er et sjeldent syn. Hva er det egentlig som gjør at vi velger å bruke sneakers fremfor varme vintersko?

– Handler om trend, ikke fornuft

Sosialantropolog Gunn-Helen Øye forteller til Melk & Honning at mote aldri har handlet om fornuft.

– Det som er morsomt er jo eksempelvis at unge ikke ville bruke lue om vinteren for noen tiår siden. Men så ble luen hipp. Da ville alle kidsa bruke lue både ute og inne. Det var jo fint ute, men de voksne ble sinte for at kidsa ikke tok av seg luen inne.

– Det samme elementet som blir mote eller trendy, kan være fornuftig. Men da ut fra definisjonen av trendy og ikke definisjonen av fornuft. Som for eksempel disse dunjakkene som «alle» går med nå, sier Øye.

Sneakers hele året

ida broen

Ida Broen, PR-konsulent ved Anti og influencer, synes det er innafor å bruke sneakers hele året.

– Så lenge du har en god impregnering klarer du deg gjennom hele vinteren, spør du meg. Spray skoene litt ekstra, og bruk et par varme sokker i.

Hun foretrekker selv sneakers også om vinteren, men har gått til innkjøp av både Uggs og Timberland i år.

– Det er hot for både gutter og jenter. JA til Uggs!

– Ekte sneakerheads bruker ikke brodder på skoene sine, med mindre de skal på brevandring

Helge Reyes er eier av sneakersbutikken Pharma i Bergen. Også han mener sneakers er innafor om vinteren.

Helge Reyes @rykogreyes. Foto: Robin Frøderberg

– Det er absolutt greit! Merkene nå lager flere sneakers i mer solide og premium materialer som skal tåle mer vær og vind gjennom høst- og vintersesongene.

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Nana Asamoah

Hva foretrekker du selv om vinteren? Sneakers eller vintersko?

– Uten tvil sneakers! Jeg er all about å være comfy. Da foretrekker jeg lette sko med god demping fremfor tunge og klumpete boots, any day!

– Adidas lager blant annet sneakers i Gore-Tex-materialer som tåler alt. Det er den perfekte sneakeren for en by som Bergen. Ellers så har favoritten Nike Air Force 1 blitt en populær helårs-sneaker hos mange. Den har en litt tykk tåle og bra skinn på overdelen, tipser Reyes.

Hva med brodder?

– Ehh…NEI! Ekte sneakerheads bruker ikke brodder på skoene sine, med mindre de skal på brevandring. Velg heller en sneakers med en god såle og bra grep. Stikk innom din lokale sneakers-sjappe og la de ansatte hjelpe deg.

Noe mindre salg av sneakers

Daglig leder ved sneakers-butikken Tennis i Bergen, Espen Schrøder, forteller til Melk & Honning at de opplever noe mindre salg av sneakers i vintermånedene.

– Det blir naturligvis noe mindre salg mellom første november og første mars, fordi vi er det noen mener er litt utenfor sesongen.

Han tror de som sverger til sneakers bruker det uansett vær eller vind, men understreker at det også finnes alternativer i butikkene som for eksempel mer vintervennlige sneakers.

– Men de fleste sverger til sneakers uansett vær, så vi hadde klart oss like godt uten vintersko i butikken nå også.

Hovedbilde: Balenciaga AW18.

Les også: Er det innenfor med sneakers til dress?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer