Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Melk & Honnings ekspertpanel anmelder sesongens vintersko

Det har allerede begynt å ligge frost på bilene når vi våkner, pusten blir til skyer og det er ikke lenge til veiene blir strødd. Dette er ikke bare en påminnelse om at du må bytte til vinterdekk, men at du må gi føttene dine litt bedre polstring. Med andre ord – det er vinterskosesong.

I våres samlet vi en gruppe Oslo-folk som elsket sneakers til å bedømme sesogens sneaker-modeller. I høst har vi samlet en gjeng sko-elskere til å bedømme sesongens vintersko – akkurat tidsnok for det første snøfallet. Melk & Honning har samlet 12 par sko som vårt ekspertpanel har bedømt, og spektret går fra Moon Boots til Louis Vuitton til Nike.

Melk & Honning sitt panel deler sine meninger og erfaringer om de utvalgte merkene og modellene, og rangere dem på en skala fra 1-5 melk. Rundt bordet sitter fire skoentusiaster; Caroline Skjerlbred, Sverre Norberg-Shultz Hagen og William Ford. 

Panelet foran en et vindu

Caroline, Sverre og William

Caroline Skjelbred jobber som skjønnhetsredaktør i Norske ELLE og er en selverklært skoelsker. Hun går aldri med vintersko, når antrekket er det viktigste. «Jeg kan gå med pumps uten strømper en røff desemberdag». I dag har hun på seg boots fra Christian Louboiton.

Sverre Norberg-Shultz Hagen jobber for VG og skriver om herremote for MinMote. Sverre begynner å gå med vintersko så tidlig som mulig, og har en imponerende samling semskede sko. I dag har han på seg semskede New Balance.

William Ford jobber hos Skomaker Dagestad på Bislett i Oslo. Med britisk oppvekst forteller han at hans far lærte han «The shoes make the man». Hans forkjærlighet for sko begynte da han samlet på fotballsko som barn. Han begynner å gå med vintersko så fort han ser grus over isen, og i dag har han på seg Dark Brown Utah Dovers by Edward Green.

Tre par vintersko foran grønn bakgrunn

Alyx Brown Washed Hiking Boot, Louis Vuitton Star Trail Ankle Boot, Nike Lunar Force 1 Duckboot ’17 Foto kredit: Calle Huth

1. Alyx Brown Washed Hiking Boot

4999,- YME

Brune skinnstøvler med rød snøring fra ALYX. Skoene er unisex og er laget i Italia, i nabobyen til fabrikken til Diemme. Skinnet har fått en brukt og slitt look.

William: Hadde jeg vært i England og sett en tøff fyr med disse på, hadde jeg tenkt han var kul. I Norge tenker jeg at han kjøpte de på G-Sport.

Caroline: Tenker dette er sko man bruker til jakt om man samtidig vil fremstå litt kunstnerisk. Malingsflekker på jakt-skoene sine liksom. Minner meg om en japansk turist som skal til Tromsø.

Sverre: De ser litt for brukt ut. Hadde vært kulere om de hadde brukt gammel skinn, men det er tydelig de har behandlet skinnet for å se det gammelt ut. Men jeg syntes de er kule jeg. Den er slank, men ser fortsatt robust ut. Hadde skinnet vært helt urørt derimot, hadde jeg likt de enda bedre.

2. Louis Vuitton Star Trail Ankle Boot

9 900,- LOUIS VUITTON NEDRE SLOTTSGATE

Louis Vuitton sine nå nærmest ikoniske modell er laget av lakkert kalveskinn og med 8 cm hel. Skoen er bitt fast inventar i flere fashionistaer sitt klesskap og den tykke gummisålen med grove spor gjør den rustet for den nordiske vinteren.

Caroline: De der er festlige, men de krever sin kvinne. Hvis du er feil type som går med disse, så er det helt «off». Jeg ville stylet de med svarte strømper og en litt fin blomstrete kjole. Viktig å style med myke plagg slik at det ikke blir for militant. Men de vokser på meg og jeg skulle gjerne hatt de med meg hjem.

William: Man må være selvsikker for å gå i disse. Jeg digger de. Jeg tenker en selvsikker, tøff kvinne ville gått i de. Det er også ekstremt god kvalitet og pent skinn.

Sverre: Ikke så lang vei fra selvsikker til eskorte her. De er litt blitz, Dr. Martens-aktig. Jeg tror kanskje den hadde funket bedre i monogram. Blitt mer typete. Men den ser nok sykt fet du i vinduet til Louis Vuitton. Et antrekk med disse krever planlegging. Da kan det se kult ut.

3. Nike Lunar Force 1 Duckboot ’17

1800,- STRESS

Denne klassiske Nike-modellen har fått en makeover med merkets WaterShield foring som beskytter foten fra vann og kulde og en Lunar-såle. Skoen har både ekte skinn og skinn-imitasjon, i tillegg til en vattert foring rundt ankelen.

Caroline: De er raske. Veldig ut av Range Roveren på vei til hytta. Jeg syntes det er kult med sånne sko til dressbukser, faktisk. Jeg syntes også de er fete å bruke i byen, eller til en søndagstur på Bygdøy.

Sverre: Klassisk alt-mulig-sko. Liker den vatterte detaljen. Føles som de er inspirert av en vinterjakke eller sovepose. Veldig kul sko til slim joggebukser, i tråd med athleisure-trenden. Jeg ville brukt de til og fra trening, men nå er jeg ikke noe sneaker-type så om jeg skulle hatt Air Force Ones ville jeg kjøpt med vanlige Air Force, ikke disse.

William: Disse ville jeg brukt til fjells. På hytta typ. Er ikke bra de kaller dem for Duckboots egentlig. Det er jo Air Force. Det er vel mer for streetwear-snobber.

Tre par vintersko foran rust-farget bakgrunn

Hermes Jumping Leather Riding Boots, Isabel Marant Brendty High Top Lace-up Trainers, Dr Martens 1460 Smooth. Foto kredit: Calle Huth

4. Hermès Jumping Leather Riding Boots

19 000,- HERMÈS NEDRE SLOTTSGATE

Denne ikoniske støvelen fra Hermès er av merkets mest tradisjonelle tilbehør. Stilen og navnet assosierer til Hermes sin lage historie med å lage rideutstyr, og sammen med den tradisjonelle spennen er Hermès Jumping Riding Boot en tro representasjon av motehuset.

Sverre: Du må ha hest for å gå med de der. Er ikke noe vits å kjøpe de hvis ikke. Men de er veldig pene, akkurat som alt Hermès lager. De er litt mamma-sko. Man må være 45. Spesielt fargen. Jeg ser bare for meg en dame på en gammelt gods. Men det er en flott sko.

Caroline: Disse er så klassiske. Og nei, man trenger ikke hest. De er så fine og veldig elegante. Se for deg den babe med jeans, lys genser, vilt hår og kaffekoppen i hånden gående rundt på Bygdøy en søndag ettermiddag. Disse er garderobeklassikere. De kjører samme design år etter år og alle vil fortsatt bruke de.

William: Lett å bruke, lett å forstå. Veldig god kvalitet. Eneste som er trist er at de ikke passer alle føtter, fordi de er så smale. Vi har mange som kommer i butikken og vil gjøre sko bredere. Det er et problem med disse, men kvaliteten er god nok til at man kan utvide de uten for mye stress.

5. Isabel Marant Brendty High Top Lace-up Trainers

4849,- ISABEL MARANT PRINSENS GATE

Hiking-style boots fra franske Isabel Marant. Skoen har den tidligere trendy innebygde helen Isabel Marant er kjent for og selges med flere forskjellige lisser.

Caroline: Dette er en dansk-hipstersko.

Sverre: Du ville aldri knytt en sko slik denne skoen er lagt opp til. Da låser du foten din helt. Det gjør man kun om man skal ned en bratt bakke med tung sekk. Dette har de stjålet fra en fjellsko, men funker ikke. Minner om en Isba-støvel man hadde da man var liten. Den er for enkel.

William: De er litt forvirret. Er det høy sneaker eller hikingboots?

6. Dr Martens 1460 Smooth

1495,- DR MARTENS TORGGATA

1460 er den originale Dr Martens skoen. Den er veldig gjenkjennelig takket den gule sømmen ved sålen, de åtte øynene og den myke finishen. Skoen er unisex.

 Caroline: Jeg syntes det er kult, men det er sånne sko som krever sin kvinne. Hvem som helst kan ikke dra på seg disse. Da blir det bare feil. De krever både sin kvinne og mann, sammen med riktig styling. Men de er også fine for menn som har komplekser med skostørrelsen da. Får jo veldig store føtter i de.

William: Det som er trist er at de har begynt å lage skoene i Kina, for da svekker kvaliteten. Men de er fortsatt fine sko. Jeg tror uansett de passer bedre til dame, når de kommer litt ned i størrelsen.

Sverre: De tåler alt, så lenge man tar godt vare på de. Men til menn får jeg ofte et bilde av sånne syltynne, høye gutter med utvaskede svarte jeans og lumberjack skjorte.

Tre par vintersko foran rød bakgrunn

Diemme Everest, Alden M6901 E – Split Toe Boot, Moncler Grenoble Saturne Moon Boot. Foto kredit: Calle Huth

7. Diemme Everest

4299,- YME

Diemme har de siste årene vokst frem til å bli et av nordmennenes favorittmerker. Everest er en jubileumsmodell fra Diemme, som fyller 25 år i år. Skoen er laget i begrenset opplag, og kommer på YME i november. Orginalt en high-altitude sko, som er gjort i en oppdatert versjon.

Caroline: I love! De her er veldig søte. De minner meg om samesko. Jeg syntes de er skikkelig fete. Jeg hadde tenk det var sexy om en mann steppet opp de de.

Sverre: Dette er en helt vill hybrid. De har tatt de klassiske fjellsko stilen, men gjort den skikkelig robust. North Face Summit Sko møter god gammel fransk alpinsko. Veldig kul fargekombinasjon. Eneste som trekker ned er at jeg ikke helt stoler på at Diemme lager så gode fjellsko som de får dem til å se ut som. Vet ikke om skinnet er vanntett.

William: Tenker på da jeg var i fjellet i fjor og det var 80-talls party på fjellhotellet. Der hadde alle sånne her sko. Jeg ville personlig gitt dem en 2er. Jeg kan ikke tenke på en grunn til å gå med de. Sikkert fordi jeg er engelsk og ingen fjellmann.

8. Alden 4060 E – Cap Toe Derby Boot

7700,- SKOMAKER DAGESTAD JOSEFINESGATE

Legendariske Alden of New England er kjent fot sitt intrikate håndverk og høye kvalitet. 4060 er en Derby boot med Cordovan skinn, også kjent som en «Naval Boot». Skoen har dobbel skinnsåle.

Sverre: Denne skoen er et tysk slagskip! Den er så flott laget og av god kvalitet at den aldri kommer til å gå istykker. Du merker også den er veldig tung. Skinnsykt kule sko. Jeg ville stylet de med ullsokk og et par rådemin-bukser. Så blir det litt mykere. Kan også brukes til grå, flanell dress. Veldig Cary Grant.

Caroline: Veldig fin skinnsåle. Hvis en fyr hadde kommet på date i disse skoene hadde jeg tenkt han var litt sånn militant. Fargen er også ganske spenstig. Han som går med disse er litt frekk. Jeg har litt problemer med glatt skinn på menn. Men skoen er fin og fargen er lekker.

Skoen kommer fra Skomaker Dagestad, så William er ikke med på å bedømme skoen.

9. Moncler Grenoble Saturne Moon Boot

3199,- YME

Moon Boots er 90- og tidlig 2000-tallets vintersko, og den varme skoen er både elsket og hatet. I år har franske Monclear gjort sin utgave av skoen, men skinndetaljer og kraftigere såle.

 William: Veldig Millenium. 2000. Spice-girls. Digger at det er «all black».

Sverre: Jeg liker at Moncler har gjort de i «all black», men syntes de kunne vært mer generøse med fargene. Gjerne mer franske farger. Det ser ut som Space Boots fra en Hollywood-film. Det er sånne pausekso du kan bruke mellom skiturer om vinteren. Men jeg syntes hele skoen skulle vært i skinn. Det er en én sesongs sko. 5200 kr for én sesong er litt å ta i.

Caroline: Jeg elsker det glinsende materialet. Dette er de perfekte afterski-skoene. Det er på afterski man skal vise frem de flotte skoene i fjellheimen, og da kunne jeg gjerne hatt på meg disse. Så kan man bytte ut snøringen med noe fargerikt om man er ekstra leken.

Tre par vintersko foran grå bakgrunn

Saint Laurent William 25 Front Zip Boot, Kenzo Nebraska Boots, Timberland 6-INCH Premium Waterproof Boots. Foto kredit: Calle Huth

10. Saint Laurent William 25 Front Zip Boot

8799,- HØYER EGER

Combat Boot fra Saint Laurent med dobbel snøring og glidelås. Laget med 100% kalve-skinn og har en tykk gummisåle og 2,5cm hel.

Sverre: De er fresh. Det er en kul utgave av combat boots. Men jeg ville nesten trodd det var en herresko.

Caroline: Sorry, jeg elsker Saint Laurent og syntes det er grisesexy, men de skoene oser ikke sex i det hele tatt. De er veldig metro. Ser ikke hvilket kjønn det er. Det er sånn ruglete skinn så jeg vet ikke helt hva de driver med her.  Det er så Pippi Langstrømpe med de dobble snørene.

William: Liker at de har vært kreative med militærstøvler. Men liker ikke den doble snøringen. Skal man ha militærstøvel, kjøper man heller militærstøvel.

11. Kenzo Nebraska Boots

2699,- HØYER EGER

Kenzo sitt svar på den Moon Booten. Laget i ku-skinn med syntetisk for.

Sverre: Peneste moonbooten jeg har sett. Og Moon Boots er ikke så veldig pent. Det er noe japansk over de. Men jeg tror de kan være veldig deilige å ha stående på hytta.

William: Tåler vel bare én eller to vintre, så blir de hyttesko. Jeg forstår ikke hvorfor man skal kjøpe de.

Caroline: Får enorme føtter i de. Man blir veldig søt og liten når man tar på seg så store sko. Men det er de diggeste skoene man kan ha, spesielt i Norge på vinteren. Men det som er irriterende med semsket sinn er at de kan bli veldig flekkete og stygge. Fargen er også ganske barnslig syntes jeg.

12. Timberland 6-INCH Premium Waterproof Boots

2000,- STRESS

Når man tenker på Timberland-boots, tenker man på disse. De ble så populære da de kom at merket ble oppkalt etter modellen, altså Timberland. De fikk en enorm fanbase i hiphop-miljøet på 90-tallet og er i dag like mye brukt av artister som arbeidere og motepersonligheter.

Caroline: Jeg får litt sånn ungdomsskole-vibes av de her. De er også veldig «Jenny from the Block». Også har jeg aldri skjønt det med at man må ha en sokk i. De er jo skikkelig kalde, så hvorfor er de ikke bare foret?

 William: Jeg har aldri vært glad i Timberlands. Dette er kun for som er interessert i hiphop. Med en stor tracksuit til. Det var barndommen min. De har også en falsk søm ved sålen, som viser at de har sunket litt i kvalitet.

Sverre: Jeg har et par, liker de veldig godt og bruker de hele vinteren. Jeg syntes de er så fine når de er nye, men så fort man får møkk på de ser de ikke bra ut. Jeg har ikke noe problem med at de ikke er foret. De fleste menn i militæret lærer at man ikke skal ha forede sko, så skal du heller fore med sokker, så blir de ikke så vanskelige å tørke.

Les også: M&Hs Sneakerpanel

Siste saker

Mest lest nå
Les mer