Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Melk & Honnings ekspertpanel anmelder vårens mest aktuelle sneakers

Mens det før var en liten gruppe «sneakerheads» som fulgte med på nye slipp, har sneakers blitt noe alle er interessert i. Nå som våren endelig er her for å bli, er de fleste på jakt etter paret som kan bringe de inn i den nye årstiden.

Melk & Honning har funnet fram til en gruppe som virkelig kan sneakers, og hørt hva de synes om noen av de mest aktuelle sneakersene denne våren – både klassiske og nye slipp. På listen står 12 joggesko: Adidas Stan Smith, Nike Air VarporMax, Nike Air Max 97 x Riccardo Tisci, Adidas München, Puma x Fenty by Rihanna Bow Sneaker, Nike Air Max Woven, Adidas UltraBoost, Vans Old Skool, Nike Air Max 1 Ultra 2.0, Nike Air Jordan Retro High, Nike Air Zoom Spiridon og Asics Gel-lyte.

Melk & Honning sitt panel deler sine meninger og erfaringer om de utvalgte merkene og modellene, og rangere dem på en skala fra 1-5 melk. Rundt bordet sitter fire sneakersentusiaster; Madeleine Holth, Patrick Hauge, Ida Broen og Michael Ray Vera Cruz Angeles.

Kollasj av sneakerspanelet med sine favorittmodeller

Madeleine Holth, Patrick Hauge, Ida Broen og Michael Vera Cruz Angeles. Foto: Lydia Gieselmann

Madeleine Holth er motejournalist og har rundt 100 par sneakers i samlingen. Hennes favorittmodell er Nike ACG i-95 Posite Max, mens i dag sporter hun Nike Blazer Low x Comme Des Garcons.

Patrick Hauge aka Patski Love er DJ og musikkprodusent har vært i sneakersgamet en del år. Han har et eget rom i huset for å få plass til samlingen på over 350 par. I dag har han på seg sin favorittmodell gjennom tidene; Nike Jordan Air 1 Royal Blue.

Ida Broen er Westerdals-student, jobber på Stress og med New Balance Norge. Samlingen har rukket å tippe 300 par sko på beskjedne 23 år. Hennes yndlingspar er New Balance 1500, men i dag har hun spent på seg New Balance 998.

Micheal Ray Vera Cruz Angeles aka Akam er fotografen til en rekke kjente norske artister og har en samling på over 450 par sneakers. Hans favorittmodell er Nike Air Force 180 Union Clerk Pack, mens han har tatt på seg det aller nyeste paret i samlingen for anledningen; Nike Air Vapormax Tripple Black.

 

Tre par sneakers på hver sin skoboks

1. Adidas Stans Smith/2. Nike VaporMax Flyknit/ 3. Nike Air Max 97 mid x Riccardo Tisci. Foto: Calle Huth

1. Adidas Stan Smith

999,- Tennis

Den klassiske tennisskoen ble introdusert i 1971, men fikk en real oppsving da Phoebe Philo hos Celiné gikk ut på catwalken og takket for seg etter en vising i 2010 med Stan Smith på føttene – plutselig var de å se på annenhver person som ruslet opp Oslos gågate.

Madeleine: – Jeg synes det er så sykt trist at denne skoen som er en kjempe klassiker havner i en sånn hype-syklus – da mister den litt integriteten.

Patski: – Jeg dømmer etter historien, designet og betydningen den har hatt opp gjennom årene – ikke hva jeg føler akkurat nå fordi den har blitt så sykt hypet. Du kan se at mange har latt seg inspirere av dem, som for eksempel Common Projects, og da foretrekker jeg Stan Smith. Hvis den fikk være i fred i fem til ti år så hadde den blitt fet igjen.

Les også
Sports Illustrated viser frem modell med synlig arr for første gang

Ida: – Enig. Jeg liker den fordi den er enkel. Jeg liker ting som er enkle som passer til flere antrekk.

 

2. Nike Air Vapormax Flyknit

2099,- YME

Dette er den splitter nye modellen til Nike, som ble lansert i forbindelse med Air Max Month i mars. Den futuristiske sålen består kun av luftbobler – og tar innovasjonen til Nike til et nytt nivå.

Madeleine: – Jeg tar kanskje litt i nå, men jeg tror det her blir skoen min for 2017.

Ida: Det jeg liker med den er at den er så ekstremt lett – så de har fokusert mye på det tekniske ved skoen. Det er et eller annet med den som gjør den chunky, og det er jo veldig populært nå – det skal være mye, man kommer tilbake til 80- og 90-tallet. Jeg liker det. Også er de veldig gode og gå i.

Patski: – Dette er den viktigste sneakersen siden NMD. Ikke NMD som den er nå, men da den kom for noen år siden. Jeg tror ikke den er for alle fordi den er såpass sporty – og det er jo for så vidt bra.

3. Nike Air Max 97 mid x Riccardo Tisci

1999,- YME

Tidligere Givenchy-designer Riccardo Tisci har satt sitt preg på Nike sine originale modeller tidligere, men denne våren er det Air Max 97 som har fått en «makeover» i kjent Tisci-stil.

Madeleine: Denne skoen er for spesielt interesserte, kanskje strebere? De som kjøper disse fordi det er en «Riccardo-sko» kjøper de av feil grunn. Jeg synes det er morsomt at den er høy, selv om min personlige favoritt er lav modell. Dette er et godt eksempel på hvor det har gått litt for langt med en klassiker. Den er tatt litt ut av kontekst rett og slett – den er litt tacky.

Patski: – Ja, det var ganske jalla det der.

Akam: Men det er litt gøy at han prøver å gjøre noe morsomt. Jeg synes det er den kuleste Riccardo Tisci skoen siden Air Force.

Tre par sneakers på hver sin skoboks

4. Adidas Munchen/5. Puma x Fenty by Rihanna Bow Sneaker/6. Nike Air Max Woven. Foto: Calle Huth

4. Adidas München

1099,- Stress

Tennissko i kjent adidas stil i semska skinn med striper som preger sidene. Den ikoniske sneakeren er oppkalt etter den tredje største byen i sportsmerkets hjemland.

Patski – Jeg er ikke så stor fan. Den har litt kort tupp, så jeg får litt sånn følelse av bowlingsko. Men det er jo en klassiker uten tvil. Det er en sko for folk som ikke er veldig interessert i sneakers, men kanskje litt.

Madeleine: Du røyker gress og du bor i skatekollektiv på Grønland.

Ida: Det er også en del pappaer som går for den hvis de skal ha sko til dressen og sånt.

Akam: Blazer, jeans og disse? Da er du ung og hipp.

5. Puma x Fenty By Rihanna Bow Sneaker

 1500,- Stress

Dette er Rihanna sine nyeste slipp i samarbeid med Puma. Riri blander japansk gatekultur med det sporty designet til Puma.

Akam: – Rihanna har gjort bedre tidligere, hun har ikke hatt noen utvikling. Hvis du klipper av lissa er den jo kanskje litt fet. Det er jo lissa som gjør at det blir litt for mye.

Les også
Jacquemus teamer opp med Nike

Ida: – Det her blir altfor mye for meg. Rosa er veldig populært for tiden, så jeg synes jo fargen for så vidt er kult.

Madeleine: – Det er så krise det her. Det blir litt for snuppete. Det er tenåringer med høy «crop top»-faktor på de som kjøper de skoene der. Også hører de bare på liste-hip hop.

6. Nike Air Max Woven

1800,- Stress

Denne nye sneakeren til Nike har sålen til Air Max 2017 mikset med den ikoniske «woven»-overdelen som har fått litt av en følgerbase opp gjennom årene.

Ida: – Det er min favorittsko egentlig. Den er god å gå i, puster godt og sitter veldig fint på foten. Det er en sko for alle – men kanskje mest for spesielt interessert.

Patski: – Det er fet hæl på den. Den er futuristisk, men den har også noe historisk ved seg. Det er kombinasjon her som treffer – noe av det bedre Nike har kommet med på år og dag.

Akam: – Jeg synes overdelen er fin, men jeg synes det passer bedre med en lunar-såle – så jeg er kanskje ikke så stor fan.

Tre par sneakers på hver sin skoboks

7. Adidas Ultra Boost/ 8. Vans Old Skool/ 9. Nike Air Max 1 Ultra 2.0. Foto: Calle Huth

7. Adidas Ultra Boost

1999,- Tennis

Boost-teknolgien til adidas kom i 2012, men det var ikke før i 2015 at sålen ble teamet opp med en overdel som ikke hovedsakelig var til bruk på gymmen. Den ble en hit over natten etter at Kanye West brukte dem på en basketballkamp – og han likte dem så godt at han har laget sine egne versjoner.

Akam: – Det er den beste sålen. Jeg gikk i syv timer i Moskva med de der, og det var superdigg. Men akkurat den gråfargen der er litt fattigmanns Yeezy 350 kanskje.

Patski: – Jeg husker da boost først kom så skjønte jeg at adidas virkelig var tilbake, før det så hadde jo adidas vært krise lenge.

Madeleine: De er en av de minst aldersbegrensende skoene av utvalget her i dag. De er veldig komfortable, men de er ikke noe gode å løpe i.

8. Vans Old Skool 

799,- Tennis

Vans Old skool debuterte i 1977, og har opp gjennom årene har vært en del av uniformen til mange skatere. Men den har i likhet med andre skate/streetwear-merker nådd massene i stor grad de siste årene.

Madeleine: – For meg er dette en forbrukssko – en sko du ikke tar så sykt høytidelig. Jeg griner ikke om noen tråkker meg på tåa første dagen.

Patski: – Jeg hater den ikke, men det skjedde jo noe i fjor sommer med markedet. Det er ikke sånn at jeg kvier meg for å gå ut døra med et par Vans, men jeg er litt mer forsiktig enn jeg var for et par år siden.

Ida: – Det er en veldig lett sko å velge for mange, for meg er den kanskje litt brukt i hjel. Det er litt synd, for det er en veldig fin sko som passer til det meste, og de er veldig slitesterke.

Les også
Nå er det ikke lenger gratis å returnere klær til Zara

9. Nike Air Max 1 Ultra 2.0 OG

1400,- Stress

Den ikoniske modellen designet av Tinker Hatfield fyller 30 år i år, og dette redesignet av den originale modellen ble nylig lansert i forbindelse med Air Max Month.

Michael: – Det er en fantastisk fin sko. Men hvis du først skal kjøpe en original colorway, skal du ha originale materialer – disse har en lettere såle enn den originale og ser kanskje litt billig ut.

Ida: – Jeg synes det er litt synd at det er om å gjøre å få de letteste skoene, de letteste sålene og få de til de mest tekniske skoene. Jeg liker chunky sko, jeg liker ikke at alt har blitt en Ultra – at alt har blitt så lett.

Patski: – Når det kommer nye versjoner så blir det «billig»,versjoner som trekker ned fordi det masseproduseres på en helt annet nivå.

Les også: Air Max fyller 30 år

Tre par sneakers på hver sin skoboks

10/ Nike Air Jordan Retro High 11/ Nike Air Zoom Spiridon 12/ Asics Gel-Lyte V. Foto: Calle Huth

10. Nike Air Jordan 1 Retro High OG

1199,- Stress

Jordans har hatt nærmest en kult-følgerbase, men flere har fått smaken på dunksa opp gjennom årene. Denne modellen feirer fargene som startet det hele med «top 3 pick» som forener de ikoniske fargene svart og rødt, samt svart og marineblå.

Madeleine: – Dette er høvdingen altså, det er det virkelig. Den kommer aldri til å nå Stan Smith-status for å si det sånn.

Akam: – Dette er en blanding av alle de feteste fargene – som da er royal blue, red og black.

Patski: Denne skoen er for både kjenneren som har vært fan av Jordans i femten år, og de yngre som følger med.

Madeleine: – … og rappere med alt for mye penger.

Ida: – Jeg tror «jenta i gata» ikke ville tatt på seg de der, men det finnes andre farger som kanskje er litt mer vennlige for flere også.

11. Nike Air Zoom Spiridon

1399,- YME

Spiridon er en av Nike sine mest ettertraktede løpesko gjennom tidene. Den retro modellen ble relansert i 2016 i sine originale farger, men i et lettere format.

Ida: – Denne redesignet modellen ser ut som en helt annen sko for min del. Den ser billigere ut enn origianlen. Den gamle modellen er jeg veldig glad i, men ikke den her.

Patski: Ja, her har de bomma ganske grovt. Den er ikke så swaggy. Men jeg er jo tidligere rapper så vi får skylde på det.

Akam: – Jeg har ikke et spesielt forhold til Spiridon egentlig, det er mange andre modeller som generelt er kulere.

12. Asics Gel-Lyte V 

1499,- Tennis

Det japanske merket Asics har brakt tilbake Gel-Lyte V som først ble sluppet i 1993. Originalt en løpesko skal den ha en passform lik en sokk, og en såle med Asics sin «gel cushioning»-teknologi.

Madeleine: – Det er litt rart, jeg merker at jeg ikke har så mye å si om den. Den er ikke wow. Denne er for de som kjøper sneakers og går med samme sko hver dag.

Patski: – Ja, det er kanskje en litt streit sko. Det er litt han som kjøpte New Balence for noen år siden, er det ikke det?

Akam: – Det som er bra med Asics er at materialene alltid er gode – det semska skinnet her er veldig fint.

 

Les også: Slik blir sneakers-trendene for 2017

Siste saker

Mest lest nå
Les mer