Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Ekspertenes beste tips til champagnefrokost
Foto: Instagram/@sultnegutter

Ekspertenes beste tips til digg champagnefrokost på 17. mai

Dette skal Julies Matblogg, Sultne Gutter og Mette Mortensen spise på nasjonaldagen.

Neste uke er det for mange årets favorittdag – dagen vi alle har gledet oss til. Og hva er vel 17. mai uten en skikkelig champagnefrokost?

Frokosten er kanskje planlagt lang tid i forveien, eller så er du kanskje en av dem som sitter nå, tre dager før nasjonaldagen, og fortsatt ikke har planlagt hva du skal servere gjestene eller hva du skal ha med til koldtbordet. Fortvil ikke. Vi har samlet noen gode tips til deg.

Dette skal ekspertene selv spise og drikke på champagnefrokost 17. mai.

Julie Ilona Balas, kjent som Julies Matblogg på Instagram, skal i år på 17. mai-frokost hos noen venner i en nydelig hage.

— Jeg skal faktisk ikke lage noe av maten, men har ansvaret for desserten. Det blir helt sikkert noe godt med jordbær. Vi pleier å ha langbord med alt som er godt. Eggerøre, røkelaks, løyrom, potetsalat, godt brød, digg ost, spekemat og bær. Skyller det nok ned med Mimosa og masse kaffe, sier hun til Melk.

Videre forteller hun at hun elsker de klassiske frokosttingene på 17. mai-frokosten, men kan også sette pris på mer grønnsaker og salater på bordet.

— Grillet brokkolini for eksempel, nam! Jeg er jo bare gjest på denne frokosten, så jeg spiser det jeg får servert. 

I år tror hun at hun skal prøve seg på en helt ny dessert.

— Jeg laget nettopp en veldig god og saftig gulrotkake. Kan jo pynte den med jordbær kanskje, legger hun til.

— Med fare for å høre ut som et ti år gammelt barn, så er minst tre is noe jeg må spise hver 17. mai. Og gjerne litt løyrom og champagne utover dagen. 

Matprofilens beste tips er å ha frossenpizza klar i fryseren etter en lang dag med sikkert litt for mye Champagne.

Les også
STILORAMA: Adrian Amara

— Jeg har allerede gjort klar ansiktsmasker, Gatorade og snacks så man kan våkne opp fresh dagen etter og klar for jobb, forteller hun.

Sultne gutter AKA Magnus Liøkel og Ole Samuelsen, har enda ikke begynt å planlegge sin champagnefrokost til 17.mai.

— Vi tipper vi kjører et klassisk koldtbord med røkelaks, oster og skinker, ulike salater og eggerøre med store mengder smør i. Slike retter er enkle å lage og de holder seg godt, slik at folk kan småspise i løpet av dagen, forteller de til Melk.

Som drikke kommer de til å servere Bollinger og rosévin, for «folk blir i så godt humør av det».

— Til dem som vil gjøre det hakket mer fancy, foreslår vi hvite asparges med dillhollandaise.

Ellers har de et par stalltips som de vil dele med oss:

— Begynn med de beste boblene, mens folk er oppegående nok til å sette pris på dem. Så kan du redusere kvaliteten i takt med at promillen stiger.

— Gå for retter du kan lage dagen i forveien. Det er en risikosport å steike bacon i bunad.

— Er du håpløs på kjøkkenet, så lag et pølsebord med masse godt tilbehør. Wienerpølser og Bollinger er en overraskende god kombo.

Mette Mortensen er matstylist og oppskriftsutvikler i Oslo. Hun elsker 17. mai, og så lenge hun få i seg en skinke- eller røkelaksbit og får sett masse venner og fine folk i bunad – er dagen komplett.

— La meg starte med å si at jeg har en 4-åring, så tipper det blir pølser og kronesis første halvdel. Til buffeten senere tenker jeg at jeg tar med røkt sardindip med salsa verde, marinert feta og oliven og et digg brød fra bakeren.

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

— Om jeg får ånden over meg baker jeg Carta di musica – store, tynne kjeks med god olivenolje og urter i. Jeg er litt på sitrussorbetbølgen om dagen – så det skal muligens lages noen grapefrukt- og rosmarinsorbet og små kjeks til, legger hun til.

Matstylistens tips til champagnefrokost er å gjøre det litt enkelt – men ikke la resultatet se ut som om du ikke la inn en god effort.

— Om du er som de fleste andre av oss, så skjer alt litt i siste liten, uansett hvor mye man tror man har planlagt. Man står der ved midnatt og pusser sølv og lakker negler, og om morgenen går det i ett.

—Mitt tips er å kjøpe skikkelig digg boksmat. Jeg tenker ansjos, sardiner, terriner og patéer, løpe innom bakeren for et rykende ferskt brød, ha noen flasker med bobler på kjøl og ha en digg salat og masse bær. Så blir alle glad, forteller hun til Melk. 

Les også: Slik rocker du 17. mai-brunchen uten kjole eller bunad

Siste saker

Mest lest nå
Les mer