Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Dyre solkremer – Er det egentlig noe vits?

Må man åpne lommeboka på vidt gap for å virkelig beskytte ansiktet mot solens lumske stråler?

Norge er på føflekkreft-toppen i verden, og folk smører seg ifølge Kreftforeningen både altfor sjeldent og med for liten mengde. Alle typer kreft i huden trigges av UV-stråler. Både UVA, som gir det øverste hudlaget farge med en gang, men også i størst grad bidrar til rynker, og UVB som stimulerer til økt produksjon av pigmentet melanin, og vitamin D. Man er spesielt utsatt om man har blitt solbrent.

Solen er dessverre din verste fiende om du er keen på fjeset ditt skal holde seg glattest mulig, lengst mulig.

Men spørsmålet er om det holder å kjøpe solkrem til en to hundre lapp, eller om man for sikkerhets skyld bør gå opp i pris?

– JA! En dyrere solkrem har et helt annet innhold enn en rimelig solkrem, forteller Lill-Ann Furuknap Schjelderup, grunnlegger og eier av Gimle Parfymeri, til Melk & Honning. 

Schjelderup forteller at filtrene i dyrere solkremer er mer stabile, og at flere av dem har doble UVA og UVB-filtre. De inneholder i tillegg pleiende ingredienser som fukter, nærer og reparerer, slik at man slipper å bruke dagkremen sin under, og konsistensen oppleves mer smidig.

Henia Gamborg, som gjennom mange år har jobbet på det eksklusive parfymeriet Heaven Scent på Eger, mener på sin side at det viktigste av alt er at man faktisk bruker solkrem, ikke nødvendigvis at den skal være så utrolig kostbar.

– Og så kan det lønne seg å kjøpe solkremen et sted du stoler på betjeningen. Kjøper du det i spesialbutikker eller på et apotek bør betjeningen vite hva de selger, og gi deg det du trenger. Det kan man ikke forvente på samme måte i for eksempel en dagligvarebutikk, mener Gamborg.

Les også
Line of Oslo har åpnet ny butikk på Aker Brygge

Når det gjelder hvilken solfaktor man skal gå for poengterer hun at dette varierer voldsomt etter hva slags hud man har, hvor mye sol man tåler, samt virkningen man vil ha. For brun blir man, selv om man velger en god dose faktor.

– Er man i Norge er faktor 15-20 nok, men det må påføres med jevne mellomrom. Er man sydover i varmere strøk der solen er veldig sterk bør man velge faktor 20-50 i ansiktet, og påføre jevnlig cirka hver andre time, konkluderer Gamborg.

Dette er ifølge Gimle Parfymeri og Heaven Scent de beste solkremene du kan få. For ordens skyld har vi lagt dem oppe på bilder av to personer som, til skrekk og advarsel, har vært for mye i solen:

Henia Gamborg hos Heaven Scent anbefaler: Mimitika solkrem til ansiktet, SPF 50 – Laura Mercier Foundation Primer, SPF 30 – Soleil Toujours ansiktskrem med solfaktor, SPF 20 –  Eve Lom dagkrem, SPF 50 – Erno Laszlo ansiktskrem, SPF 30.

Lill-Ann Furuknap Schjelderup hos Gimle Parfymeri anbefaler: The Organic Pharmacy Cellular Protection solkrem, SPF 30 – Sisley Sunleÿa solkrem, SPF 30 – La Mer solkrem, SPF (høy) 30 – Sisley youth protector solkrem, SPF 50+.

Les også: Mitt skjønnhetsunivers: Sophie Elise

Siste saker

Mest lest nå
Les mer